Як хороший сценарій стає поганим

27 листопада 2021, 18:49
Уряд Шмигаля недооцінює реальні загрози різкого підвищення цін на енергоресурси, тепло і гарячу воду.
Гроші, гаманець
Кожен українець винен різним кредиторам до 60 000 гривень / УНІАН

Тепер ми бачимо лише процес управління горем людей через рекордне зростання бідності. Ну, а Зеленський зі Шмигалем вкотре лукавлять, коли обіцяють, що надалі не буде підвищення тарифів ЖКГ та цін на газ для населення.

Адже девальвація гривні, перманентне подорожчання імпорту, зростання вартості бензину й очікування людей, що все і далі буде тільки дорожчати, звичайно, позначається на падінні споживчої активності населення і на сукупному попиті. А падіння споживчого попиту означає лише одне - внутрішні сектори нашої економіки, тобто малий і середній бізнес будуть рости дуже повільно, якщо взагалі ростимуть.

І те, що ще кілька років тому здавалося маренням, тепер обговорюється на досить високому рівні. Але головне, щоб не вийшло, як завжди: у нас багато сміються над законодавством і постановами Кабміну, а потім плачуть від цих же законів і урядових рішень. Ба більше, швидкість ухвалення рішень урядом Шмигаля явно відстає від розвитку кризи в галузі ЖКГ та енергосекторі.

відео дня

Та й наш головний міжнародний кредитор - МВФ - зажадав від Кабміну за отриманий в листопаді кредит у розмірі всього лише 699 млн дол. США відмовитися в наступному 2022 році від пільгових тарифів на газ, електрику, опалення і гарячу воду для населення. Зокрема, згідно з меморандумом з МВФ, на ЖКГ з держбюджету буде компенсовано всього лише 12,4 млрд грн, решту повинні компенсувати місцеві бюджети (щоправда, поки ще не відомо, наскільки збідніють місцеві бюджети).

Ось чому складається стійка думка, що уряд Шмигаля недооцінює реальні загрози різкого підвищення цін на енергоресурси, тепло і гарячу воду. І незрозуміло, навіщо на засіданнях Кабміну обговорювати ті проєкти рішень, які були б хорошими 2-3 роки тому, але тепер, наприклад, про проблеми субсидій – вже пізно говорити.

Так, події у нас розвиваються стрімко і в основному за несприятливим сценарієм. Навіть аналітики МВФ не можуть намалювати для України хороший сценарій. Також хороший сценарій від Кабміну на ділі стає поганим. Не кажу вже про те, що є ще й страшний сценарій, а також - катастрофічний. До всього цього співвідношення держборг / ВВП в Україні тільки зростає. І кінця цьому не видно.

читайте такожЧому в газових проблемах України винен не тільки ПутінЗараз в Україні боргове навантаження на максимумі, і не жарт - кожен українець вже винен різним кредиторам до 60 000 гривень! Природно, всі шукають свого спасителя. Поки не знайшли, але по суті потрібні в Кабміні і Верховній Раді технократи, які змогли б придумати, як реструктуризувати і частково списати борг України до керованого рівня.

Отже, що конкретно треба робити нашому Уряду? Насамперед рекомендую відмовитися від підвищення податкового навантаження і почати стимулювати свого внутрішнього виробника, але не за допомогою дорогих і коротких кредитів, а реалізуючи нову інвестиційну стратегію з наданням якісного інвестиційного сервісу і відкриваючи нові високооплачувані робочі місця.

Без цього нічого хорошого не вийде, особливо в утриманні на плаву енергетичної галузі та ЖКГ, а також у боротьбі з бідністю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти