Як і чим закінчиться війна в Україні – три сценарії

20 квітня 2022, 19:29оновлено 20 квітня 2022, 21:23
2419
Прогноз, який стверджує, що війна в Україні закінчиться через три роки, – це не страшний прогноз, а реалістичний.
Війна в Україні триватиме ще три роки або навіть більше
Вся територія України буде звільнена від окупації РФ / facebook.com/GeneralStaff.ua

Найбільш песимістичний сценарій, за яким далі можуть розвиватися події в Україні, полягає в тому, що, володіючи чисельною, якісною, вогневою та іншою перевагами, російські війська завдадуть поразки українським частинам і встановлять контроль над значною частиною території країни, насамперед, лівобережної України.

Не думаю, що у нинішньої Росії є достатньо сил для фізичної окупації правобережної України. Але для окупації лівобережної і лівденної України у Росії теоретично є ресурси і засоби, правда, за умови проведення загальної мобілізації.

Тому умовою реалізації песимістичного сценарію є проведення загальної мобілізації в Росії і збільшення Збройних сил РФ в рази – до чисельності в кілька мільйонів чоловік.

відео дня

читайте такожСтрашне пророцтво для Росії справджується: коли тіло РФ розповзеться по швах

Оптимістичний сценарій передбачає військовий розгром Збройними силами України агресора, який вторгся на українську територію. Причому не тільки на територіях, окупованих з 24 лютого 2022 року, а й на решті територій, включаючи Донбас і Крим. Звісно, таке завдання не може бути вирішене протягом найближчих тижнів або місяців – його вирішення розтягнеться на роки.

А от найбільш реалістичний сценарій полягає в реалізації оптимістичного, але тільки з більшими термінами його здійснення.

Я переконаний, що вся територія України рано чи пізно буде звільнена від російської окупації. Україна відновить політичний, адміністративний та інший контроль над усіма територіями, що юридично належать їй. Однак термін для здійснення цього сценарію може бути розтягнутий на роки або навіть десятиліття, наприклад, по відношенню до Криму. Але в стратегічній перспективі я не бачу іншого варіанту, окрім як варіанту відновлення Україною контролю над усією юридично належною їй територією.

читайте такожБез ядерної крапки у війні проти України Путіну не обійтися

При цьому прогноз, який стверджує, що війна в Україні закінчиться через три роки, – це не страшний прогноз, а реалістичний. У цього прогнозу є досить точна дата – 20 січня 2025 року, дата інавгурації нового президента США, що дотримуватиметься принципової позиції щодо порушника міжнародного права. Ми не знаємо ні імені цієї людини, ні партії, до якої він буде належати. Але поява нового президента на посаді президента Сполучених Штатів Америки з іншими поглядами практично гарантовано означатиме припинення військових дій путінського режиму проти України.

Тож найближчі майже три роки – це швидше за все мінімальні терміни для нинішньої війни.

читайте такожПутін планує дійти до Тернополя та Луцька: чому війна в Україні не закінчиться 9 травня

Якщо ж при владі залишиться Джозеф Байден, або якщо в Білий дім прийде нехай і інший президент США, але який буде дотримуватися такого самого підходу, що і нині діючий, то в такому випадку військові дії можуть розтягнутися на більш тривалий термін. Тому трирічний горизонт представляється реалістичним сценарієм для нинішньої війни.

Андрій Ілларіонов, економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні, президент Інституту економічного аналізу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти