Як уникнути краху енергетики?

5 червня 2024, 06:02
582
Нам потрібні відповідальні стратегічні прозорі рішення, які розуміє і підтримує українське суспільство.
Як уникнути краху енергетики?
Яким чином гроші від підвищення тарифів підуть на відновлення енергетики? / Фото: kiev.api-2.maplos.com

Вважаю, що намір підвищити тарифи за електроенергію — це є неприхована диверсія проти України. І якби в нас була дійсно незалежна СБУ, то вона мала б розслідувати такі дії по статті "державна зрада". І не важливо, чи це зловмисний намір, чи звичайна дурість.

Пояснюю, чому.

1. Наші міжнародні партнери цільовим чином виділяють кошти на підтримку і відновлення нашої енергетики. І це значні гроші — сотні мільйонів доларів. Як вони використовувалися? Де звіт нашого уряду і енергетичних монополій?

відео дня

2. Яким чином гроші від підвищення тарифів підуть на відновлення енергетики? Є обґрунтовані підозри, що ніяким. Де прозора схема використання тарифних грошей, хто персонально відповідає за ефективність їх використання?

3. Якщо міжнародної допомоги дійсно не вистачає і є реальна необхідність залучення коштів громадян, то треба діяти зовсім іншим чином. Треба розробити ретельний план робіт, визначитися з обсягом фінансування і заснувати спеціальний недержавний фонд на ці потреби від керівництвом визнаних фахівців з енергетики. Коли громадяни побачать, на що підуть їх гроші, вони почнуть добровільно наповнювати цей фонд, бо потерпати у темряви не хоче ніхто. Де план відновлення енергетичних об’єктів?

Мені можуть закинути, що такий план має бути дуже таємним, щоб ворог не здогадався. А що, ворог за допомогою супутникової розвідки не зможе побачити початок ремонтних робіт на будь-якому значущому інфраструктурному об’єкті України? На жаль, зможе. Та й агентурна розвідка в нього теж працює, про це сам президент Зеленський згадував.

Щоб запобігти повторним ударам ворога, треба не стільки ремонтувати старі потужності, скільки терміново розвивати децентралізовану енергетику — закуповувати і вводити в експлуатацію малі енергетичні потужності: на всіх них ракет у ворога не вистачить. І саме це повинно бути у тому плані, на який потрібні кошти українців.

До речі, точно знаю, що існують чудові українські розробки міні-ТЕЦ. Але розробники роками не можуть побитися через бюрократичні перепони, які створюють монополісти, які фактично захопили нашу енергетику.

І останнє. Постійно підтримував розвиток "зеленої енергетики". Тому що це — майбутнє, яке треба створювати зараз. Але мені докоряли, що "зелена енергетика" — це засіб збагачення олігархів, і правильно діє наш уряд, коли порушує погоджені умови інвестування в цю сферу...

А сьогодні раптом з’ясувалося, що "зелена енергетика" за рахунок її децентралізації і, відповідно, меншої вразливості, залишилася чи не єдиною нашої додатковою до АЕС генеруючою потужністю.

Тому не треба простих рішень — вони є шляхом до катастрофи. Нам потрібні відповідальні стратегічні прозорі рішення, які розуміє і підтримує українське суспільство.

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти