Як зміниться роль України у світі після перемоги

27 лютого 2023, 06:20
Перемога у війні значно посилить вплив України насамперед на європейській політичній арені.
Георгій Тука, ВСУ
Тука розповів, як зміниться роль України у світі після перемоги / 1 ОБрСпН імені Івана Богуна, Главред

Я абсолютно переконаний в тому, що ми переможемо. Тому поговоримо про те, як зміниться роль України після перемоги.

Перемога у війні значно посилить вплив України насамперед на європейській політичній арені. Зрозуміло, що такого посилення чекають і хочуть далеко не всі європейські країни, і до цього треба ставитися з розумінням, це нормально, бо у кожного є свої власні інтереси.

Разом із тим, після перемоги на карті Європі з’явиться держава, яка фактично матиме якщо не найпотужнішу армію, то одну з найпотужніших. Ігнорувати цей факт європейці не будуть, тож дуже швидко Україну приймуть до системи НАТО.

відео дня

Що стосується економічного розвитку, то в Європі і США чимало доволі прагматичних людей, які чудово розуміють і усвідомлюють, що після такого фінансово-економічного знищення, якого зазнала наша країна і якого ми продовжимо зазнавати щодня ще не один рік, Україні необхідно надати допомогу для дуже швидкого економічно відродження. Бо інакше країна-жебрак, одна з найбільших у Європі за територією і кількістю населення, стане величезним вогнищем нестабільності в Європі. Це абсолютно не відповідає інтересам європейських країн.

Тому переконаний, що будуть запропоновані механізми на кшталт Плану Маршала. Хотілося б тільки одного, аби витрачання кожного долара та євро, які надходитимуть у нашу державу, відбувалося під трьома-п’ятьма шарами контролю з боку країн-донорів.

Економісти мають різні прогнози щодо економічного відродження та сценаріїв. Бо якщо брати, наприклад, східну частину нашої держави, де превалювала важка промисловість, то зараз є сумніви, як і що там відновлювати. Адже найбільш прогресивні країни зараз успішні в інших напрямках економічної діяльності, не в індустріальній сфері. Чи варто відновлювати такий спосіб господарювання, який був на сході – риторичне питання.

Більш того, є великі сумніви, що за нинішніх обставин знайдуться охочі відновити, наприклад, таке підприємство як Азовсталь, що є найбільшим сталеплавильним підприємством в Європі, бо конкуренція нікому не цікава.

Тому у мене є великі сумніви в тому, що партнери будуть зацікавлені у відродженні такого підприємства. Крім того, подивіться в Інтернеті відеозйомку з дрона Азовсталі, щоб мати розуміння, що треба відновлювати: це місто в місті, яке просто знищене, стерте з лиця землі. На відновлення потрібні мільярди.

І таких прикладів, як Азовсталь, на жаль, у нас чимало.

Так що переконаний, що план буде розроблений, запропонований і реалізований. Наскільки успішно - багато в чому це залежатиме від нас і контролю, який здійснюватимуть країни, які надаватимуть кошти.

Георгій Тука, колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, колишній голова Луганської ВЦА спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти