Як карантин покалічив український шоу-бізнес

5 червня 2021, 20:53оновлено 5 червня 2021, 22:44
Концерти перетворюються в елітну розвагу і незабаром будуть доступні лише тим, хто "тусить" в "велюрі".
Карантин змусив деяких артистів змінити роботу
Концерти можуть перетворитися на дуже дорогу елітну розвагу / прес-служба Caribbean Club

Карантин і пандемія коронавірусу суттєво вплинули на життя українських артистів. Втім, вони вплинули на всіх людей, але на сферу культури вплив був особливо сильним, оскільки вона харчується масовими заходами.

У нас ця ситуація посилилася. Якщо артисти на Заході отримують свій основний дохід від роялті, від продажу прав: кожен "пук", де використовується дві-три ноти з їхніх пісень, приносить їм щомиті дохід, то в Україні всі доходи артистів – від корпоративів і концертів. Так, у нас почався якийсь рух у напрямку впровадження західного досвіду, але на нашому віку це навряд чи вийде на європейський і американський рівень.

читайте такожІсторичне рішення України на Євробаченні позначиться на іміджі української мови - ПутінцевКарантин і пов'язані з ним обмеження рубанули, в першу чергу, артистів другого і третього ешелону, частина яких просто припинили своє існування: як творчі одиниці вони ще є, але як люди, які продукують в медіа свою творчість – зникли.

відео дня

Найяскравіший приклад - Саша Таб, яскравий персонаж, татуйований чувачок, учасник групи Сальто назад, який брав участь у проекті Голос країни. У період карантину він почав працювати таксистом і, по-моєму, досі таксує. Є й інші артисти, які були змушені почати займатися іншою справою, щоб прогодувати свої сім'ї.

Це нормально, адже, напевно, людина, яка тримала маленький ресторанчик де-небудь в Житомирській області і змушена була закритися через карантин, теж чимось іншим почала заробляти на життя.

У що це виллється надалі, сказати складно, тому що ми не знаємо, що буде через рік і навіть завтра. А через рік вся планета може кардинально змінитися в соціокультурному і економічному планах. Можу лише сказати, що все, що відбувається в світовому та українському шоу-бізнесі призведе до іншої форми його існування. Творчість і музика залишаться, але форма передачі цієї інформації буде абсолютно іншою.

Наприклад, ті ж концерти, швидше за все, будуть відбуватися в зовсім іншій формі, про яку ми зараз навіть не здогадуємося. Ми навряд чи повернемося до колишнього їх формату, вже ніколи не буде так, як було раніше. Це не погано - це просто буде по-іншому.

Онлайн-концерти, які стали популярними під час карантину, безумовно, мають право на життя. Але під час дії карантинних обмежень всі кинулися в онлайн і просто все засрали своїми прямими ефірами, проектами, ютуб-концертами. Народ переситився і відфільтрував найкраще.

Моя думка з приводу онлайн-концертів незмінна: вони не дають того емоційного продукту, який купує глядач, купуючи квиток на виступ артиста. При всіх преференціях він не може цього зробити.

Може бути, в майбутньому, коли помре остання людина, що пам'ятає, що таке оффлайн-концерт, такий формат виступів буде приносити якісь доходи.

Зараз можна лише технічно вдосконалити виступи, щоб камери були всюди: на гітарі, на вусі, на капелюсі артиста, щоб ми бачили все, навіть як крапелька поту стікає з обличчя артиста, щоб можна було вибрати одну з мільйона камер і з будь-якого ракурсу подивитися концерт. Але це дуже дорога історія і дуже дороге задоволення, яке повинно окупатися багатомільйонними відвідуваннями цього концерту. Таке теж буде, до цього просто потрібно прийти.

Оффлайн-концерти і в майбутньому збережуться, просто, ймовірно, коштувати вони будуть набагато дорожче. Це може стати елітною розвагою, доступною не всім. Розшарування суспільства, яке зараз відбувається у світі, показує, що коронакриза веде до того, що багаті багатіють, а бідні біднішають. Оффлайн-розваги і оффлайн-спілкування, схоже, будуть дуже цінними, їх собі дозволити зможуть тільки обрані люди. Основна маса буде замовляти піцу і дивитися концерти онлайн, а обрані будуть пити чай в "велюрі" і ходити на оффлайн-виступи артистів. Все йде до цього. І як би коронавірус не був тим поштовхом, покликаним прискорити всі ці процеси…

Денис Путінцев, продюсер, медіамен, творець промо-компанії STARBOM.COMpany, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти