Як можна боротися з ракетними атаками

29 червня 2022, 18:18
Причиною низької ефективності боротьби з крилатими ракетами є несвоєчасне виявлення і оповіщення вогневих засобів ППО.
крилата ракета
Російські ракети пізно виявляють / Фото facebook.com/PvkZahid

Багато хто помилково думає, що Україна перша в світовій історії піддається ракетним атакам. Неправда. Вперше німці в роки Другої світової почали обстрілювати Британські острови крилатими ракетами Фау-1 і балістичними ракетами Фау-2. Потім ракети використовувалися вже повсюдно, в різних війнах. Найбільш масово - у війні в Іраку.

І взагалі не такі страшні ці ракети. Крилата ракета (КР) - це досить проста (для ППО) ціль, що має дозвукову швидкість польоту. Ракета летить до цілі від півгодини до півтори години; у нас є час і різноманітні засоби ураження щоб її збити.

читайте такожЗеленський показав відео моменту попадання російської ракети по ТРЦ в КременчуціОднак, не все так просто. Причиною низької ефективності боротьби з крилатими ракетами є несвоєчасне виявлення і оповіщення вогневих засобів ППО. Попросту кажучи, треба мати дуже багато локаторів або інших датчиків/детекторів цілі, щоб вчасно виявити малорозмірну низьку ціль, спрогнозувати напрямок її польоту, оперативно доставити і розгорнути на траєкторії польоту ракети засоби ППО.

відео дня

А засоби ППО дуже оперативно не розгортаються:

Час розгортання ЗРК" Бук-М1 – 2 " – 5 хвилин, час реакції - 6 секунд, за цей час крилата ракета вже безкарно пролетить на комплексом ППО.

ЗРК "Стріла-10м3": час розгортання – 3 хвилини, час реакції – 7 секунд.

ЗПРК "Тунгуска": час розгортання – 5 хвилин, час реакції – 9 секунд.

ПЗРК "Голка": час розгортання – 12 хвилин, час реакції – 6 секунд.

Так чи можна збільшити кількість збитих ракет?.. - Легко.

Перший варіант. Залучити високотехнологічний бізнес, який зробить або закупить достатню кількість малогабаритних локаторів для установки на дахах будинків, вишках мобільних операторів, інших високих точках. З'єднані в одну мережу, такі локатори зможуть, разом з сейсмодатчиками, звуковими, оптичними сенсорами вчасно виявляти крилаті ракети, безпілотники, літаки і вертольоти противника. На все про все треба 150-200 млн доларів. Небагато.

Другий варіант. Найпростіший, так робили в роки Першої і Другої світових воєн - розставити на дахах спостерігачів з мобільними або супутниковими телефонами, щоб вони повідомляли про час і напрям прольоту ракети.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти