Як поява ATACMS в Україні затиснула росіян в рамки

19 жовтня 2023, 19:10
869
Одним з найбільш, але так довгий час і не реалізованих запитів від України США був запит на балістичні ракети ATACMS.
ATACMS
ATACMS в Україні / Колаж Главреда, фото: скріншот з відео

ATACMS в Україні... Хто не сховався, я не винен.

Офіційно, ракети ATACMS поставлені Україні і ЗСУ успішно застосували їх по перших об'єктах російських окупантів. Зокрема, було завдано удару по аеродрому в районі Бердянська, що знаходиться в середньому в 100 км від лінії фронту. І це, з одного боку, не конкретизує ракетою, якої саме модифікації було завдано удару і які граничні можливості по дальності у ЗСУ станом на сьогодні, але дає зрозуміти, що по материковій частині України цілком може працювати новий тип вельми грізного засобу ураження.

З самого початку повномасштабного вторгнення в Україну російських окупантів, ЗСУ не вистачало багатьох зразків озброєнь, які б могли ефективно знищувати ворога, але найбільше не вистачало балістичних ракет оперативно-тактичного рівня.

відео дня

Розробка української ОТРК "Грім-2", здатної знищувати цілі на відстанях до 500 км, до 2022 року тільки виходила на рівень випробувань і була перервана російським, а радянська ТРК "Точка-У" була дуже легкою ціллю для російської ешелонованої ППО.

А тому, одним з найбільш часто, але так довгий час і не реалізованих запитів від України США був запит на балістичні ракети ATACMS. Що ж, запит задоволений, але, що за ATACMS отримала Україна?

Для початку визначимося з тим, що завдало удару по аеродрому в районі Бердянська і це, очевидно, була ракета з касетною бойовою частиною (БЧ). Саме суббоєцепаси М74 російські окупанти, а знаходили в районі аеропорту, а через деякий час була продемонстрована хвостова частина ракет підтверджуються те, що застосовувалася ракета з касетної БЧ.

Ракет ATACMS з касетної БЧ існує дві модифікації, це M39, так само звана ATACMS Block I і m39a1, вона ж ATACMS Block ia. І хоча ці ракети, здавалося б, одного типу, але насправді вони кардинально відрізняються один від одного.

Так, M39 здатна знищувати цілі на відстані до 165 км, маючи в комплексі своєї БЧ 950 суббоєздів М74. Ракета має інерційне наведення. Її виробництво було припинено в 1997 році, а вироблено було 1650 ракет. Найбільш масове застосування цих ракет було в ході операції "Свобода Іраку", коли по Іракських об'єктах застосували 379 ракет. В ході операції "Буря в пустелі", по Іракських об'єктах було випущено 32 ракети.

Ракета M39 може застосовуватися на будь-якої модифікації пускових установок РСЗВ M270 і m142.

M39A1 відрізняється від M39 ... Ну, практично всім.

По-перше, відстань даної модифікації збільшено до 300 км, але при цьому кількість суббоєписів в БЧ довелося зменшити до 300. З іншого боку, у версії А1 з'явилося більш досконале і стійке GPS-наведення.

Відомо про те, що станом на 2003 рік США виробили понад 600 таких ракет, але під час операції "Свобода Іраку" по Іракських об'єктах було випущено 74 ракети даного типу.

Нюанс і з пусковими. M39a1 і більш пізні варіанти можуть використовуватися РСЗВ m142 і M270 модифікації A1+.

Так само варто згадати про те, що вартість ракети ATACMS залежить від модифікації і варіюється від $1,1 млн до $2,2 млн. у випадку з ATACMS Block I і Block IA це варіація саме в межах мільйона. Для чого я на це звернув увагу, дізнаєтеся трохи пізніше.

Удар по аеродрому в Бердянську.

Інформація щодо кількості втрат росіян поки різняться. Але верифіковано знищення понад 5 вертольотів, з яких як мінімум один – це ударний Ка-52 і багатофункціональні Мі-8/Мі-17.

Так само надходили повідомлення про знищення ЗРПК "Панцир-С1" і ряду інших засобів. Але, поки можна точно говорити про поразку вертолітної групи.

Вертольоти Ка-52 на сьогоднішній день є не тільки основною ударною компонентою рів, але і найвдалішим вертольотом, який змогли в Росії реалізувати після розпаду СРСР і запустити в серійне виробництво. Фактично, на сьогодні для росіян Ка-52 ця основна робоча конячка в зоні бойових дій, повністю компенсує немічність і дефективність бездарного Мі-28.

Але, нюанс в тому, що один Ка-52 оцінюється в $15 млн. тобто, удар ракетою М39 себе більш ніж, хоча б у фінансовому питанні, виправдав.

Крім того, за час виробництва Ка-52 російська армія за різними версіями отримала від 80 до 130 вертольотів даного типу. Але, за півтора року повномасштабної війни в Україні росіяни втратили тільки верифікованими 44 вертольоти Ка-52, з яких 39 були знищені, 4 пошкоджені, а 1 захоплений як трофей. За не верифікованими даними кількість втрат у вертольотах Ка-52 перевищила 60 одиниць.

А якщо говорити про Мі-8/17 те, які саме модифікації були знищені, не уточнюється, але в основному в зоні БД оперують не старички, а сучасні модифікації. Зокрема АМТШ, який оцінюється в своїй останній комплектації більш ніж в $17 млн.

Тобто, мінімальний сумарний, тільки фінансовий шкоди, перевищив $ 60 млн, а при розрахунку по максимуму може бути і більше $100 млн.

Важливо так само і те, що удар по аеродрому в Бердянську показав, що на материковій частині України жоден об'єкт не може себе почувати в цілковитій безпеці. Адже даний аеродром до 17 жовтня, все ж, але вважався глибоко-тиловим.

Вища ракетна загроза.

У 2022 році маленький населений пункт Чорнобаївка в Україні став приводом для численних мемів, адже по місцевому аеродрому, на якому базувалися ВКС РФ, регулярно наносилися високоефективні удари. Але, тоді це було обумовлено відносною близькістю до лінії бойових зіткнень, а для росіян відсутністю такого проміжного майданчика як Чорнобаївка по довжині всього фронту Правобережної Херсонської області.

У Бердянську ж все було облаштовано по розуму. На перший погляд…

По-перше, окупанти себе відчували в безпеці за сотню кілометрів від фронту.

По-друге, техніка на аеродромі розміщувалася на відстані в 100 метрів один від одного.

По-третє, були вириті капоніри, а так само облаштовані зміцнення для техніки.

Єдине чого не вистачало на цьому аеродромі, точно так само як і на всіх, що в Україні, що в самій Росії – це ангарів. Критих, захисних об'єктів для авіації.

Але, що могло загрожувати вертольотам, розосередженим на більш ніж півкілометра в більше сотні кілометрів від ЛБС? Звичайно ж - ATACMS Block I. І він прилетів.

Україні на даному етапі навіть і не потрібно інших модифікацій ATACMS. Саме М39 дозволяє завдавати удару по максимальній площі, за допомогою 950 суббоєстрасов М74, знищуючи і пошкоджуючи максимально доступне кількість техніки.

Ми зараз говорили про вертольоти, які були знищені і були верифіковані загоряння на їх майданчиках, але, скільки М74 пошкодили на цьому аеродрому техніку, не привівши до її загоряння, але повністю вивівши їй з бойового стану?

Вплив ATACMS на зону БД в Україні.

Західні ЗМІ особливо несамовито заговорили про передачу Україні ATACMS у вересні. Ніяких офіційних заяв тоді не звучало, але інформація пульсувала і ось воно – перша офіційна заява. Але, що воно змінює?

В першу чергу, ми говоримо про ракету, яка буде оперувати на материковій частині України. Особисто я не бачу сенсу застосування М39 по Криму, але ось Бердянськ, Мелітополь і багато інших тимчасово окуповані міста, де є не тільки аеродроми, а й ремонтні бази, або транзитні вузли – це відмінні об'єкти саме для цієї ракети.

На відміну від ракет з осколково-фугасної (ОФ) бойовою частиною, вони охоплюють великі площі і вразлива до найменших пошкоджень техніка, наприклад, Авіація їх улюблена мета. Таким чином, нанесення ударів по таких об'єктах дозволить частково вирішити проблему із застосуванням тактичної авіації в Україні, змушуючи Рів відводити її далі від ЛБС і більш того, можливо, навіть вирішити питання з регулярним застосуванням ударних вертольотів.

Звичайно, один такий удар не переконає російське командування відводить свою тактичну авіацію вглиб тилової зони, на Крим, який з деяких пір теж не є тиловою зоною, а то і зовсім в саму Росію. Адже після втрат свого ЧФ РФ в Чорному морі вони продовжують шукати шляхи збереження своєї присутності в даній акваторії, хоча і так зрозуміло, що це суїцидальні шляхи.

Такі обмеження значно вплинуть на ККД застосування російської авіації на добу, з урахуванням повної бойової і паливної завантаження кожного засобу.

Тобто, поява ATACMS в Україні затиснуло росіян в ще більш вузькі, обмежені рамки. І якщо раніше авіація була у РОВ основним елементом тиску на наступальні можливості сил оборони України (СОУ), то тепер у цього елемента знижуються можливості. У певному сенсі, питання F-16 в небі України, раніше стали вирішувати ATACMS.

Але головне те, що ми поки можемо говорити про ефект самої ранньої модифікації цих ракет. Але ж є ще. І явно вони будуть передаватися за результатом успішного застосування даних ракет, вже не експериментальною партією, а бойовою.

Як кажуть в Україні: Далі буде!

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти