Як правильно ненавидіти росіян і не збожеволіти

1 листопада 2022, 22:58
Про ненависть до росіян і вашу голову. Це дуже важливий пост. Тому прошу прочитати його уважно, вдумливо.
Як правильно ненавидіти росіян і не збожеволіти
Ненавидіти росіян сьогодні – цілком нормально / Колаж фото Reuters

Зараз ми поговоримо трохи про ненависть у контексті особистого та суспільного психічного здоров'я.

Отже, розпочнемо з головного. Ненависть це нормально. Сильні негативні емоції так само абсолютно органічний регулюючий механізм психіки як і позитивні почуття радості і любові. Для людини абсолютно нормально ненавидіти, і – навпаки – придушення почуття ненависті, яке в тобі клекоче – це дуже погано. Тому що накопичувальний ефект від невитраченої злості, відчаю та болю (коктейлю, з якого в різних пропорціях ненависть і складається) може зламати вашу психіку до чортової матері. Набагато швидше, ніж ненависть витрачена невеликими порціями і розмазана у часі та просторі.

відео дня

Коли ви бачите як російські ракети, дрони та снаряди руйнують міста і вбивають людей, ваша злість і біль не можуть не переходити в ненависть, якщо ви хоч скільки-небудь емпатична людина. Ви можете ненавидіти російський режим. Особисто Путіна. Російський народ, який це дозволив. Світ, який не завадив. Проросійських політиків. Як вам подобається.

Якщо ви проактивна людина, ви можете каналізувати цю ненависть у корисну діяльність. У злі коментарі у фейсбуці чи телеграмі на російських пабліках. У заняття спортом. У радість від падіння літака на місто. У радість від палаючого окупанта чи сцени його поїдання свинями. І все це буде нормальна реакція, до речі. Тому що все це відбувається для вашої психіки "далеко" і є цілком природною реакцією на рівні інстинктів. Їхнє "плем'я" напало на наше "плем'я" і ми хочемо, щоб вони страждали. Око за око. Зуб за зуб. На війні погано працює Новий Заповіт. Ми майже всі живемо по Старому. .

Ненормальна реакція починається на іншому етапі. Якщо ви не рефлексуєте свої почуття та емоції. Або втрачаєте на базовому, суто фізіологічному та психологічному рівні, здатність це робити. Якщо у вас стирається межа між ненавистю до ворога, до чужого племені, яке напало на ваше плем'я і ненавистю як такою. І часто зловити такий етап самостійно у вас не вийде. Це може пролізти. коли ви агресуєте на дитину або на кішку. Або на дружину – чоловіка. На друга, який сказав вам, що під час війни все ще дивиться кіно чи футбол. Або вас переповнило і ви пишите агресивний пост про те, що люди навколо вас - якісь не такі, вони не так воюють, не так волонтерять, неправильно ненавидять, неправильно голосують, неправильно каву п'ють і їхній собака надто голосно лає. Ви починаєте невмотивовано злитися на себе або оточуючих. Ви починаєте ненавидіти "не туди". Коли замість засудження чи незгоди ви починаєте ненавидіти та продукувати токсичність у нездорових формах. Коли така історія торкається значної частини суспільства, починаються громадянські війни. Ні, я не роблю такого трагічного прогнозу для України. Більшість українців, на мою гордість, дуже адекватно все сприймають. Їхня ненависть каналізується правильно.

Так от повертаючись до вашої ненависті. Вам можуть бути не до вподоби ваші сусіди, але вони не винні в тому, що Росія напала. Навіть якщо вони латентні ватники. Виновата (саме винувата) лише Росія. Відповідальність несуть і інші, і ми в тому числі. Але винен тільки агресор. Якщо ваш друг під час війни дивиться футбол і знаходить час для розваг – ви не можете його за це ненавидіти, навіть просто злість за це - не дуже здорова реакція. Якщо зранку у вас немає світла і ваша кішка "якось не так нявкає, дратує" - і ви на неї кричите, ви забуваєте, що світла у вас немає не через кішку.

Якщо ви за собою таке помічаєте і розумієте що це не ок - це вже добре. Тоді ви знаєте, що робити - йдіть до психотерапевта та невролога. ТЕРМІНОВО. Тому що ви вже перегрілися і ваша ненависть є надмірною. Ви ризикуєте поїхати головою. І буде це ПТСР / виснаження / депресія або ви зловите дебют якогось більш епічного розладу - не дуже важливо.

Але найчастіше буває не так. Ви рідко можете самі відстежити цю грань. А через специфічну культуру психічного здоров'я в Україні, ваші знайомі навряд чи вам скажуть, що вам час сходити до лікаря. Тому ходіть до психотерапевта та невролога самі. Це безкоштовно у державній клініці. Хоча б раз на квартал. Хоча краще – не рідше 1 разу на пару місяців. Це дозволить вам точно знати, чи всі з вами ок і чи не час вам попити пігулок. У чому також немає нічого поганого.

Тепер окремо про дітей.. Чи нормально ненавидіти та бажати смерті російським дітям? Навіть просто на помсту за українських дітей? Ні, не нормально. Якщо ви починаєте думати в такій парадигмі або щиро радіти загибелі дітей, у вас проблема з оцінкою об'єктивної реальності. Можливо це ситуативні емоції, а може вам час до лікаря. Але краще завжди сходити. Тому що наступним етапом ваша ненависть проллється на оточуючих та на себе самого. На свою країну чи на тих, хто не того кольору шкіри, релігії чи політичних поглядів. І ви не зможете це контролювати.

Я пишу це не тому, що мені особливо шкода російських дітей. Не відчувати до них жалю - якраз нормально з точки зору вашого психологічного здоров'я. Просто вони для вас досить далекі, щоб емпатія розмивалася. Радість від смерті дітей означає, що ви перестали поділяти людей як суб'єктів. Російські діти не тільки не винні у війні, вони навіть не несуть - через відсутність суб'єктності - ніякої відповідальності за ситуацію, що склалася, і російський режим. Навіть якщо ви це раціоналізуєте - "буде менше солдатів у майбутньому" - ви вибудовуєте помилкову систему самовиправдання у своїй голові, схожу на російську. Ваша раціоналізація виправдовує те, що ви почали від'їжджати фазою. Може бути. ваша психіка це відрегулює. А якщо ні? До лікаря таки сходити варто.

Окремо про соціальні мережі. Люді, які закликають до ненависті до співгромадян за неправильні погляди (якщо вони не проросійські), за неправильні голосування в минулому чи просто тому що ці громадяни "неправильно" ненавидять, або продукують токсичність та ненависть заради лайків - або несуть у світ свої вже відверті психічні проблеми, або - це набагато гірше - намагаються зламати психіку своїм читачам. Тому я так не люблю Тараса Чорновола. Чи ідіотів, що закликають катувати полонених. Це не тільки нераціонально, бо нам потрібен обмінний фонд. Це вже про те, що час до лікаря або в репутаційний морг.

Як тримати свою ненависть у вузді? У межах норми? І при цьому не пригнічувати це почуття? Спосіб старий як світ. Візуалізуйте ПОМСТУ. Так, у слові помста немає нічого поганого. Помститися – це нормально. Попелище на місці Москви. Методично зруйнований Кремль. Росіяни, які ведуть громадянську війну між собою. Пусте місце там, де зараз ця імперія Зла. Як ви ссите на мертве тіло Путіна. Як кожен, хто взяв зброю і пішов на війну в Україні, як кожен, хто віддавав злочинні накази, акуратно знайшов свою петлю на дорозі від руїн Москви до Києва. Повірте, це дуже добре працює і є цілком безпечною та логічною раціоналізацією. Помсту подають холодною, і якщо ви кукухою поїдете - ви не допоможете нам відплатити Росії.

Коротке резюме.

1. Ненависть як продукт злості, болю та розпачу, обмеженої здатності вплинути на ситуацію - нормальна як почуття і реакція.

2. Стримувати її і намагатися штучно "не ненавидіти" у вас не вийде і стримування цих емоцій скоріше шкідливе, ніж корисне.

3. Каналізувати ненависть у діяльність можна лише тимчасово. Якщо ви починаєте втрачати контроль і починаєте виливати ненависть на оточуючих (не важливо де, у житті чи в соцмережах) – з вами не все нормально.

4. Самоконтроль та рефлексія ненависті, добровільний вибір об'єкта ненависті, візуалізація картинки помсти – це хороший спосіб тримати свою ненависть у руках.

5. Голова – штука темна. І ви не завжди зможете відстежити де перейшли межу і де починаєш втрачати почуття реальності, коли ваша ненависть починає бити по своїх чи по вам. Тому регулярно перевіряти стан своєї психіки та нервової системи - необхідно.

Ми переможемо. Росія перестане існувати.

Не збожеволійте до цього, плиз.

Нам ще країну відбудовувати.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти