Як Путін може втратити владу?

22 вересня 2023, 19:50
Путіна або вб'ють, або відсторонять та ізолюють, або змусять піти у відставку і укладуть угоду.
Як Путін може втратити владу?
Після Путіна в Росії демократії не буде / коллаж Главред, скриншот из видео

У російській історії були змови, в результаті яких скидали диктаторів, одноосібних правителів, а здійснювала ці змови сама правляча верхівка. Тобто це не путч Пригожина, коли якісь відморозки несуться в голлівудському стилі до Москви на танках, ні. Йдеться про те, що люди потай домовляються на якихось дачах або в якихось гольф-клубах, потім у цю змову включається дедалі більше людей, а потім царя або диктатора б'ють табакеркою в скроню, як Павла І, або заарештовують, як Берію, або створюють такі умови, коли він просто змушений піти у відставку, як це було з Хрущовим.

Думаю, що буде один із трьох варіантів: Путіна або вб'ють, або відсторонять та ізолюють, або змусять піти у відставку і укладуть угоду (умовно кажучи, його чіпати не будуть, дадуть йому всі привілеї, залишать йому палаци на Валдаї і в Сочі, але натомість він буде повинен більше не лізти в політику, або ж, якщо ні, то вчинять із ним більш суворо).

відео дня

Але все це буде тимчасово. Можливо, спочатку Путіну і дозволять жити в його палаці на Валдаї, а потім, за кілька років, здадуть у Гаагу. Це неминуче, тому що їм потрібно буде якось врегулювати відносини із Заходом.

Упевнений, що путінський режим не буде існувати в тому вигляді, в якому він існує сьогодні, тому що він суто персоналістський. Тут величезне значення мають "таргани" в голові Путіна, вони і відіграють головну роль у країні, навіть не найближчі чиновники з його оточення. Саме "таргани" починають війни і безмежні звірства.

Всього цього не буде.

Я не вірю, що одразу встановиться якась демократія, і що це буде та "Росія майбутнього", про яку говорить Навальний. Ні. Думаю, що принаймні спочатку режим буде зберігатися, путінська номенклатура буде зберігати владу. Режим буде досить авторитарним спочатку, але, що найважливіше, цей режим не буде вести війну проти України і погрожувати всьому світу. Тому що, як я говорив вище, все це нікому не потрібно. Для путінської номенклатури це стрес і суцільні неприємності. Ніякої мотивації продовжувати путінську неоімперську політику у цих людей немає. Швидше за все, вони спустять на гальмах божевільні реваншистські плани Путіна і будуть поступово домовлятися з Заходом, тому що їм це необхідно для відновлення колишньої якості життя і забезпечення можливості для своєї подальшої влади і розвитку країни, яка буде перебувати під їхнім диктатом.

У будь-якому випадку повалення Путіна досягне головну і очевидну мету – Росія припинить бути екзистенціальною загрозою для всього світу і країною-терористом, яка знищує і вбиває людей в Україні.

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) — російський соціолог, один з найбільш публікованих дослідників путінізму як соціальної і політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агенцію "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го по 2005-й рік Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним з підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Німеччини.
Ігор Ейдман в 2014-му році випустив книгу "Нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: Куди йде нова російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор багатьох публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках у соцмережах. У своїх матеріалах він детально розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скрєпи" і "русский мир".

Ігор Ейдман, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти