Як Путін проповідував "русский мир" злиденній Бурятії

16 березня 2023, 08:15
Єдине, що пов'язує Бурятію з "русским миром" – це вивчена в колоніальних традиціях з дитинства російська мова.
путина
Путін на авіазаводі в Бурятії / t.me/buryatiaofficial

Візит Путіна в Бурятію пройшов в абсолютно імперському стилі. Заїхав на авіаційний завод, поцікавився, як виконуються плани поставок продукції для його війни, провів нараду про хід колонізації Далекого Сходу, зустрівся з губернатором, який проводить інтереси Кремля в Бурятії. На заводі Путін розповів про шкоду націоналізму і про те, як треба захищати тих, хто вважає себе частиною російського світу, має з ним спільні традиції і мову.

Традиційний набір, який в Бурятії звучав особливо "актуально". Те, що хоче русский мир від Бурятії зрозуміло – більше військової продукції, більше "гарматного м'яса", охорона кордонів. Але навіщо це повинно бути потрібно бурятському народу - має свою мову, свою культуру, свої традиції, сповідує буддизм? Єдине, що пов'язує його з російським світом – це вивчена в колоніальних традиціях з дитинства російська мова і гігантська голова Леніна на площі в Улан-Уде.

відео дня

А між тим, Бурятія отримала сумну "славу" в ході путінської війни в Україні. Частини з республіки використовують для "м'ясних атак", а опис "бойові буряти" став символом ганьби і жорстокості. Станом на 6 березня 2023 р.загинуло в Україні 622 людини (такі дані наводить фонд "Вільна Бурятія"). Буряти - на 4 місці за кількістю загиблих на 100 тисяч населення. Десятки тисяч виїхали з республіки. Це та доля, яку російська імперська держава визначила народу. Зустрічатися з родичами загиблих, як і відвідувати тих, хто став на його війні інвалідами, Путін, зрозуміло, не став.

Принаймні, з офіційних повідомлень про це нічого не відомо. Реальність така, що Бурятія - злиденна республіка, з низькими доходами населення і високим рівнем безробіття. За даними Росстату, в 2022 році грошові доходи населення в Бурятії склали 32688 рублів, споживчі витрати – 28256 рублів. Для порівняння, в Москві середній дохід на душу населення був 99873 рублів, споживчі витрати – 67362. Хтось, може бути, скаже, так то Москва, а то Бурятія – навіщо порівнювати. А чому б і ні? Прекрасно ілюструє те, як влаштоване життя населення в імперії, яку Путін хоче зберегти і можливо розширити за всяку ціну. І тільки її розпад принесе свободу і право нинішнім регіонам визначати свою майбутню долю.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти