Як РФ готує диверсії в Європі та чого очікувати

6 травня 2024, 06:10
953
Щодо публікації The Financial Times про підготовку диверсій у Європі.
Путін, Європа
Путін / Колаж: Главред, фото: скріншот YouTube, ua.depositphotos.com

Не можу сказати, що це своєчасний матеріал, оскільки він публікується тоді, коли в Європі вже існує сформована, структурована, добре організована російська агентурна мережа. Причому, не можна сказати, що про її формування європейські спецслужби не знали. Вони не тільки про це знали, а й вельми толерантно, стримано спостерігали за її формуванням і розширенням.

Російські спецслужби десятиліттями використовували різні методи інфільтрації своїх агентів, а також вербування в Європі різних верств населення, створюючи настільки розгалужену і неймовірну за кількістю найрізноманітніших персонажів мережу, що зараз, коли зайшла мова про їхню активізацію, західні спецслужби забили на сполох.

У не такому вже й далекому 2021 році вийшла монографія "Стратегічні комунікації в умовах гібридної війни: погляд від волонтера до науковця", присвячена питанням інформаційної агресії Росії проти України, розкриття проблематики агентів впливу тощо. Над монографією працювала команда професіоналів, до якої я був тільки радий приєднатися і зробити свій внесок у спільну справу.

відео дня

У своєму розділі я приділив увагу вивченню проблематики інфільтрації російських агентів у західне суспільство, під виглядом біженців, журналістів, яких "переслідує" путінський режим, політиків-опозиціонерів, експертів, активістів тощо. На Балі розглянуто конкретні приклади формування агентурних мереж, причому, гранично несподіваних і специфічних. Наприклад, таких як мережа спортивних клубів "Система" в Німеччині.

Кілька років тому в Німеччині і загалом у Європі стала дуже популярною мережа бійцівських клубів "Система", засновниками якої були вихідці з Росії. Цю мережу, організатори якої здавалися просто звичайними ентузіастами, активно використовують розвідслужби Росії для вербування агентів з найбільш радикального прошарку населення. За його оцінками експертів, під контролем спецслужб РФ у Німеччині є від 250 до 300 активних, підготовлених бойовиків.

Кілька років тому в Німеччині вийшла книга "Таємна війна Путіна", авторства Бориса Райтшустера, німецького журналіста, визнаного експерта з питань впливу Росії в Німеччині та Європі загалом. У цих публікаціях йшлося про те, що елітні бойові спецпідрозділи Кремля вже давно розміщені в країнах ЄС і готові в будь-який момент виконувати розпорядження Москви.

Наводити прикладів можна безліч, але, факт залишається фактом. Російські мігранти являють собою найагресивніший протестний і деструктивний прошарок населення в будь-якій країні ЄС. Громадяни Росії в Європі становлять потенційну небезпеку, як елементи хаотизації, вербування серед місцевого населення радикального, активного прошарку. Є потенційними диверсантами, особливо на підприємствах стратегічного значення, а також інструментом для здійснення терористичних актів.

Крім самих громадян рф, у Європі давно створено групи підтримки Росії, як серед місцевого населення, так і політичного середовища і не тільки. Щорічно Москва на утримання цих мереж виділяє мільярди доларів і, незважаючи на санкції та погіршення економічної ситуації в країні, не планує урізати утримання своїх "легіонерів" у Європі. Особливо зараз, коли їхня активізація для Кремля не просто життєво важлива, а кажемо, як воно є - питання його виживання!

Європа схаменулася тоді, коли на її території було створено ідеальні умови для системних диверсій і терактів. З іншого боку, краще пізно, ніж ніколи.

Але головне - це зробити правильні висновки і вирішувати питання з російською агентурою максимально швидко і максимально безкомпромісно.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти