Як Росія може відповісти на вибухи в Криму

20 серпня 2022, 19:20
1049
У росіян не залишилося ресурсів, щоб нам чимось погрожувати. Тому вони говорять про "головотяпство", а не про те, що ЗСУ знищують їхні об'єкти.
Піднімається дим над військовим аеродромом у Бахчисараї
Ракетні удари у відповідь на вибухи в Криму нічого не змінять / Фото Telegram

Росія жодним чином не може визнати ці вибухи - що на аеродромі в Саках, що в Джанкої. По-перше, якщо РФ їх визнає, тоді виникне питання про те, чому вони відбулися. ППО не відпрацювало по ракетах, які завдавали цих ударів і виявляється, що навіть така щільна та ешелонована ППО, яка була сконцентрована саме в районі Джанкоя - С-300, С-400, Панцир-С1 - не "відпрацювала" ракети і не захистила ці об’єкти?

Друге питання - якщо це були диверсанти, то виходить, що вони працюють у тимчасово окупованому Криму, де велика агентура ФСБ, ГШ ВС РФ, Росгвардії і так далі? Тобто така кількість силових структур і взагалі не працює контррозвідка? Ну і по-третє, якщо РФ дійсно визнала б, що це зробили ЗСУ, то їй потрібно б було якось відповідати, адже росіяни постійно кажуть, що Крим - це нібито територія Росії. А де ж цей "судний день", який анонсував Дмитро Медвєдєв, де ж тактична ядерна зброя і удари по центрам ухвалення рішень?

На сьогодні у РФ є можливість завдавати ракетних ударів по території України. Тією зброєю, яку наше ППО не може ефективно перехоплювати - це, наприклад, ракети Х-47М ("Кинджал"). Це - гіперзвукові ракети, які дійсно дуже важко перехоплювати. Але не тому, що ми не можемо цього робити, а тому, що ми ще не відпрацювали алгоритми їх перехоплення. Бо саме Х-47М використовуються штучно - за майже півроку війни вони використовувалися лише кілька разів і тому ми не знаємо повного алгоритму протидії, на відміну від відносно іншої ракетної зброї, відносно якої ми маємо величезний досвід протидії їй - фактично найбільший досвід у світі.

відео дня

Із Х-47М усе складніше, тому що їх у самої Росії менше, ніж 40 одиниць. Якщо вони влаштують "судний день" і використають 10-15 ракет, щоб нанести ними удари, нас це не злякає. Ми вже звикли до масованих обстрілів нашої території. Більше ніж 160 крилатих та балістистичих ракет було використано 24 лютого по території України - хіба це нас зламало чи змусило здатися і піти на перемовини з Москвою? Ні. Чи змінить щось використання 10-15 "Кинджалів"? Так, це буде боляче, але це не змінить ситуації.

Росіяни нічого не можуть змінити. Але якщо вони використають ці ракети, вони будуть слабшими, бо зараз вони не можуть їх виробляти - у них немає мікросхем, запчастин іноземного походження, які є невід’ємною складовою саме цього типу ракет. У росіян не залишилось ресурсів, щоб нам чимось погрожувати і саме тому вони кажуть про "головотяпство", про якісь інциденти, а не про те, що ЗСУ знищують їхні об’єкти і можуть це робити майже по всій тимчасово окупованій території України, яку російські окупанти поки що контролюють.


Олександр Коваленко, блогер, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти