Як Росія стала периферією, або Чим для України обернеться громадянство Нєвзорова

4 червня 2022, 06:29
В Україні досі величезну електоральну групу становлять російськомовні. Їдкий Нєвзоров їм ментально ближчий, ніж якийсь настільки ядучий український політик.
Як Росія стала периферією, або Чим для України обернеться громадянство Нєвзорова
Російський журналіст Олександр Невзоров отримав українське громадянство/ facebook.com/Nevzorov.tv.shop

Проблема українського суспільства – що в нас мислення досі лишається хворо-провінційним, другосортно-провінційним відносно Москви.

Ми досі чогось вважаємо, що провінція – це щось погане, а метрополія – щось однозначно добре, якісне, елітне. І вже котра поспіль влада намагається "компенсувати провінційність" залученням "справжній авторитетів з метрополії". Раніше це були співаки й актори з метрополії – для загалу, політтехнологи з метрополії (по факту через одного відверто тупі, доволі часто нефахові і всі поголовно абсолютно необізнані з реаліями України) – для вузького кола своїх. Все це – щоб довести "я не провінційний".

Тепер тренди трохи зсунулись: залучають "справжніх опозиційних журналістів" з метрополії. От тільки сценарій обирають старий – але ролі вже встигли кардинально помінятись. Тепер ми більше відповідаємо поняттю "метрополія", аніж Москва. Це в нас відбувається основний двіж, а в них – вторинне мавпування, причому невдалі спроби. Це ми напряму активно залучені до регіональних і світових процесів, а Москва сидить за новою залізною завісою на периферії і хіба що ловить відлуння ідей, планів, проєктів. Це про нас говорить світ, а Москву вже помалу ховають як віджилий і більше не цікавий об’єкт.

відео дня

Але інертність мислення примушує вперто пхатись тими ж заіржавілими коліями, що й десятиліття тому: "з Москви – значить, краще". Ну, або з Санкт-Петербургу.

Цікаво, а нікому на думку не спало, що вкрай цинічний, розумний, в міру ерудований Нєвзоров може стати незручним конкурентом не стільки для фахового журналістського середовища, скільки для самої політичної еліти України? Що його амбіції вимагатимуть більшого, ніж звична журналістська діяльність – і він скерує зусилля на отримання й нарощування власного політичного і соціального впливу?

читайте такожПутіна надурили: як осоромилася влада РосіїВ нас досі величезну електоральну групу становлять російськомовні і російськокультурні. Їдкий Нєвзоров їм ментально досі ближчий, ніж котрийсь настільки ж жорсткий і ядучий український політик. Відповідно, Нєвзоров відносно малими ресурсами може стати тим чинником, з яким доведеться рахуватись політикам і партіям, для чийого електорату Нєвзоров - авторитет чи може стати авторитетом за мінімальних зусиль. І що-що, а мімікрувати Нєвзорову завжди вдавалось прекрасно, він практично моментально зуміє підлаштуватись під наші реалії навіть краще, ніж місцеві діячі.

Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти