Як російські ліберали допомагають імперії минулого вбивати українців

8 грудня 2022, 06:34
"Інша Росія" абсолютно не заважає Путіну всередині Росії зараз. І їх діяльність на Заході абсолютно не доставляє йому дискомфорту.
Володимир Путін, російські військові
Російські ліберали не можуть перешкодити Путіну, вважає Фурса / сайт Кремля, Міноборони РФ

Російські ліберали кажуть, що закриття Дождя - це трагедія.

Зрозуміло, що це особиста трагедія людей, які втратили фінансування. Вони не можуть повернутися до Росії, бо там їх посадять. А в Європі їм треба тепер шукати інше джерело фінансування, інший будинок. Це дуже неприємно і дискомфортно. І з людської точки зору для цих людей це особиста трагедія. Без питань.

Але їхня позиція в тому, що це трагедія для антипутінського фронту і для боротьби з Росією. А ось це вже смішно. Тому що немає причин думати, що "Дождь" або інші російські ліберали хоч якось допомагають стримувати Путіна. Або хоч якось допомагають зупинити війну. Так, вони про це завжди говорять. Але питання - як?

відео дня

Невже російські ліберальні медіа можуть вплинути на ситуацію в самій Росії? Можуть організувати протести? Можуть хоча б організувати саботаж війни або мобілізації? Ні. І навіть не дуже намагаються. А якби намагалися, то все одно б не змогли. Тим більше, вони самі щиро вірять, що Путін великий і він завжди перемагає. А якщо вони не можуть завадити Путіну, якщо не можуть нічим допомогти у протидії російській агресії - то навіщо вони взагалі потрібні? Навіщо вони потрібні в протистоянні з Росією? Чим вони можуть допомогти Україні в боротьбі з Путіним, в боротьбі з Росією? Адже вони за цю Росію щиро вболівають.

Показувати обличчя іншої Росії? Ну, по-перше, як ми бачимо, обличчя це не таке й інше. Обличчя це все одно продовжує асоціювати себе з "великою країною", з "Батьківщиною" і "нашими ваньками", які страждають. Ось так і бачу, як сидить Ремарк і пише статті про страждання простого німецького солдата під Сталінградом і що дуже треба організувати повітряний гуманітарний міст, щоб вони там, в Сталінграді, краще харчувалися і не мерзли. Російські ліберали продовжують асоціювати себе з Росією, намагаючись довести, що це вони і Пушкін є Росія, а не Путін і Кадиров, і варто тільки прибрати Путіна, і всі знову стануть добрими мімімішними росіянами. Але це не так.

Російські ліберали, виходячи зі своїх шкурних фінансових інтересів, маніпулюють темою, що прибираючи їх з ефіру, Захід грає на руку Путіну. Але це не так. Так, вони в Росії були б ворогами Путіна. Хоча, швидше за все, просто крихтами в його ліжку, які не видно, але трохи заважають. Але ця "Інша Росія" абсолютно не заважає Путіну всередині Росії зараз. І їх діяльність на Заході абсолютно не доставляє йому дискомфорту. Чим, скажіть, вони йому заважають?

І тут виникає інша проблема. Тому що говорячи про обличчя іншої Росії, вони вічно намагалися вказати на несправедливість санкцій, на шкідливість русофобії. Переводячи при цьому відповідальність на війну з Росії і російського населення на колективний Захід. Чи допомагають тут ліберальні російські ЗМІ боротися з Росією і Путіним, з військовою агресією? Ні. Навіть навпаки. Вони заважають. Вони намагаються посіяти сумніви серед союзників. Їхні зусилля можуть послабити підтримку України, зменшити санкційний тиск і обмежити постачання зброї в Україну.

Таким чином, у війні з Росією російські ліберальні медіа швидше допомагають Путіну, ніж допомагають у боротьбі з Путіним. Як ми бачимо, вони нічим не можуть допомогти в боротьбі з Путіним. І при цьому можуть допомогти йому, просуваючи свою повістку. І так, при цьому ідеологічно вони є його опонентами. Щоправда, залишаючись такими ж російськими шовіністами. Малюють Крим як частину Росії і вимагають, щоб в Латвії з ними говорили російською мовою.

Таким чином, російські ліберали плутають свій інтерес з інтересом боротьби з Путіним. А це не одне й те саме. Мріючи про прекрасну Росію майбутнього, якої, швидше за все, ніколи і не буде, вони допомагають жахливій Росії сьогодення, імперії минулого, вбивати українців.

Війна не залишає можливості для півтонів. Немає тепер ніякого сірого. Є тільки чорне і біле. І будь-які компроміси з темною стороною автоматично ставить вас на цю саму темну сторону.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти