Як сварки демократів і республіканців можуть підсунути нову свиню Україні

10 липня 2022, 19:07
Війна, що руйнує Україну, має величезну ціну і для США. Тому нам варто утримуватися від ігор, які руйнують двопартійний консенсус.
Вікторія Спартц
Вікторія Спартц використовує український контекст, щоб вдарити по Байдену і демократам / facebook.com/spartzforcongress

Підкину і я дров до багаття з Єрмаком. Мені навіть було б цікаво, щоб в США пройшло якесь розслідування і ми нарешті отримали відповіді на всі питання, що розбурхують наші патріотичні розуми.

Однак, мені вже 44 роки і я добре пам'ятаю, чим закінчилася справа "Кольчуги" в 2002 році, яка загриміла під завісу касетного скандалу. Оскільки багато хто вже ці події не пам'ятає, то нагадаю контекст. Тоді Кучму звинувачували в контексті порушення ембарго щодо Іраку, куди він нібито продав радари "Кольчуга". Про це дізналися з плівок Мельниченка, що з'явилися в 2000 році після вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Тема була гострою, адміністрація Буша-молодшого готувала вторгнення в Ірак. Ірак обсмоктували у всіх прайм-шоу в США і звичайно ж її підхопили ЗМІ. Кучму розгортали по повній, але головним наслідком цього було те, що Надя Савченко опинилася в Іраку:)

відео дня

Чому? А тому що Кучма погодився відправити українським військам до Іраку після його захоплення США, щоб нормалізувати відносини з американцями. Справа закінчилася нічим, Кучмі це особливо не допомогло, а "Кольчуги" в Іраку не знайшли.

Через роки Про все це забули. Однак кожен новий скандал подається, як унікальний і радикально змінює все. Ось і подивимося, чим і тут закінчиться бійка між республіканцями і демократами. А в тому, що це внутрішня бійка між республіканцями і демократами, думаю, розуміє кожен, хто хоч трохи ворушить мізками. Спартц, точніше кажучи Трамп, використовує український контекст для того, щоб вдарити по Байдену і демократам. Проміжні вибори вже в листопаді, а українська тема у всіх на слуху і занадто жирна, щоб її не використовувати.

У цьому контексті, що нам дає її педалювання? Нічого, крім проблем. Тому що при будь-якому результаті теми, з'явиться багато питань для американської глибинки в дусі "А навіщо це нам?". Тим більше, що Трамп регулярно ставить питання про те, чому американські школярі не повинні отримати гроші, які отримує Україна.

А гроші чималі. Один залп установки HIMARS обходиться в 1 млн доларів. Кожна ракета коштує 170 тис доларів. Шість ракет. Скоро в України буде 15 таких установок. Отже, на добу тільки HIMARS будуть витрачати 15 млн доларів. 450 млн на місяць. 5,4 млрд доларів на рік. А наші військові хочуть таких установок побільше. Хоча б сотню. А сотня HIMARS в Україні - це 36 млрд доларів на рік. Річний військовий бюджет Росії становив 60 млрд на рік. А мова ж іде тільки про HIMARS.

читайте такожКремлівські троянські коні в Білому домі: хто в США блокує поставки озброєння УкраїніДо чого я привів ці цифри? До того, що війна, яка руйнує Україну, має величезну ціну не тільки для нас, але і для США. І пріоритетність цих витрат для багатьох американців взагалі неочевидна. Тому нам варто утримуватися від ігор, які руйнують двопартійний консенсус. Бо без цього консенсусу ми залишимося без зброї і, як наслідок, втратимо нові території.

Скандал з "Кольчугами" 20 років тому показав, що відбувається потім. Республіканці і демократи США без проблем далі з*утся між собою, знаходячи для цього 250 причин, а український Петро сидить на згарищі і думає: "як же ми це так собі виїб*ли". Втім, якщо мислення на рівні миші-полівки, то так буде завжди.

Юрій Романенко, керівник політичних програм Українського інституту майбутнього

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти