Як радники Кремля винесли смертний вирок Росії

6 травня 2022, 18:16
Так і не ясно, з якого переляку армія РФ перейшла на мовні стандарти НАТО, від якого вона зібралася "звільнити" Україну.
Знак " Z " став символом війни і рашизму
Гасло "Zа Росію" рівнозначне заклику помножити її на нуль / Reuters

Питання про те, чому ра**исти символом вторгнення обрали букву Z латинського і натівського алфавіту, так і не отримало задовільного пояснення, незважаючи на всю очевидність. Самі ра**исти дають пояснення: так само по собі вийшло. Нібито війська вторгнення із Західного округу мітили свою техніку цією літерою від слова "Запад" російською мовою, а Східного – літерою V від слова "Восток" тією ж мовою.

Якщо їм повірити, то виникає два нових питання. Перше, з якого переляку армія РФ перейшла на мовні стандарти НАТО, від якого вона зібралася "звільнити" Україну? Це нонсенс після довгих пошуків давніх німецьких і скандинавських рун у символіці України як однозначного підтвердження наявності в ній нацистів. Один московський попик так захопився цими пошуками, що оголосив герб України символом бога вікінгів, і на цій підставі закликав до хрестового походу проти язичників-українців. У підсумку виходить комічно, після того як НАТО відкинуло ультиматум Кремля від 17 грудня про саморозпуск, армія РФ розмалювала в лютому свою техніку буквами НАТО і продовжує робити це досі.

Друге питання, відколи у військах РФ відкрився конкурс армійської творчості з нанесення вподобаних знаків на ввірену їм військову техніку? Якщо це вільна народна творчість військових, то чому все так одноманітно по-імперськи, і чому букви взяті з латинського алфавіту, а не кириличного. Притому, що ще є грецький алфавіт, арабська в'язь, китайські ієрогліфи і багато іншої цікавої графіки. Стародавні слов'яни із задоволенням використовували арабські букви в орнаментації речей, наприклад, чернігівські чаші. Виглядає красиво, схоже на арабський текст, але не читається.

відео дня

Якщо у військах оголошено такий конкурс, то чому на техніці загадкові букви на мові противника, а не зрозумілі написи на кирилиці. Наприклад,"УНР"– Уральська народна республіка, або "ПВ" – Перм Велика, "ПВН" – Пан Великий Новгород і так далі. Уссурійські полки могли б морду тигра намалювати, буряти-буддисти – колесо з вісьмома спицями, а калмики – буддійську квітку лотоса як символ їхньої річки Волги. Загальний девіз цього конкурсу звучав би лаконічно "На Москву!". Знак конкурсу – палаючий Кремль – не вимагає спеціальних навичок у графіці. Намалювати палаючу зубчасту стіну і вежу зі шпилем та п'ятикутною зіркою на ньому може навіть дитина.

Оскільки такий конкурс не оголошений і указу про перехід військ РФ на мовний стандарт НАТО теж немає, то поява літери "Z" спочатку на військовій техніці, а потім і в засобах пропаганди має іншу причину.

У Кремлі, розробляючи план військового вторгнення в лютому в Україну, продумували і його політико-пропагандистську складову. Вісім років війни з Україною показали: радянські символи і смисли мають у цій війні вкрай обмежене застосування і їх не можна використовувати в самій РФ. Не можна з тієї простої причини, що в цьому випадку партію "Єдина Росія" треба перейменувати в КПРФ, а президентом призначити Зюганова і оголосити: двадцять років влади путіністів – це втрачені роки для РФ.

Загалом, даєш другу жовтневу соціалістичну революцію, нехай без стрільби, але з конфіскаціями, які можна назвати націоналізаціями і експропріаціями, щоб надати їм інший сенс. Після того як "Єдина Росія" в унісон з КПРФ роками твердила: у всіх бідах РФ винні Чубайс і "ліберасти" з уряду, реанімація радянської символіки і СРСР нічого іншого не може означати. Не тільки в теорії, але й на практиці.

читайте такожПутін хоче вийти з гри і почав подавати сигнали про це

Але це не влаштовує кремлівську партію влади і "глибинну державу". Навіть більшість чиновників середньої ланки. Російська бюрократія як клас найменше хоче тотальних чисток під комуністичними гаслами і червоними прапорами, оскільки їхня логіка, особливо перші два десятки років, не піддається прогнозуванню, як показує історія всіх комуністичних країн.

Російська бюрократія цілком згодна на обмежені люстрації від корупціонерів і путіністів від команди Навального, бо він хлопець у дошку свій, і це не дуже боляче. Але вона категорично не згодна на тотальний злам старого держапарату за заповітами Леніна і Дзержинського або на чистки держапарату методами Сталіна і його наркомів внутрішніх справ. Однак саме про такі речі і мріють не тільки комуністичні групи, які називають Зюганова і КПРФ зрадниками, але й вельми велика за рейтингами частина населення, яка позитивно оцінює Сталіна як менеджера. У самій КПРФ теж є подібні групи, а більшість населення просто прагне помсти і без вникання в нюанси історії радянського марксизму. Чим далі від Москви – міста-паразита, тим більше відсоток тих, хто мріє про відплату чиновникам та іншим кривдникам.

читайте такожЧим закінчиться війна в Україні і що чекає Путіна і Росію-чат з Володимиром В'ятровичем

Наскільки в Кремлі спочатку адекватно оцінювали ймовірність такого російського бунту під прапором Сталіна-Троцького, показує арешт Михайла Ходарковського і розгром ЮКОСА за фінансування ними комуністів. Потім слідами стояння на Болотній була показна справа Сергія Удальцова і "Лівого фронту". У 2017 році з'явилася така ж показна "Справа мережі" або "Пензенська справа" про анархістів і ліваків, що нібито готували в 2018 році теракти під президентські вибори і Чемпіонат світу з футболу. Інформація про затримання членів різних груп за реанімацію порядків СРСР регулярно вводиться спецслужбами і поліцією в росЗМІ в плані їх профілактики.

У Кремлі побоюються "червоного реваншу", що накладає суттєві обмеження на використання ним під копірку радянської риторики і символіки. Навіть в окупованих районах України застосування її через деякий час для Кремля небажане. Тому в Донецьку і Луганську місцевих комуністів окупаційна влада і не допускали до того, що вони називали виборами. З донбаським комуністами російські окупанти з 2015 року вчиняють так само, як і "київська хунта". Не саджають, не розстрілюють, терористами не оголошують і навіть офіційно не забороняють, але до виборів не допускають і на телеканали не запрошують.

читайте такожУ Путіна тільки одна сакральна дата: коли закінчиться війна в Україні

З комуністами Донбасу ще й та проблема, що вони можуть згадувати свою історію з 1918 роком, заговорити про "боротьбістів" і "укапістів", і вимагати від Кремля визнати право на існування українського народу і своє право представляти його інтереси. У Кремлі це передбачали, тому за два роки до революції 2014 року створили про всяк випадок у Харкові та Києві групи необоротьбістів як націонал-комуністів. Але як показав на практиці 2014 рік, вони стали типовими російськими імперськими групами. Однак крім них, у Донецькій і Луганській областях були і не фальшиві націонал-комуністи. В умовах окупації і невдоволення Путіним у самій РФ їх число і вплив неминуче зростали б, що Кремлю ні до чого. Тому ще в 2015 році окупанти попросили комуністів Донбасу не миготіти, що ті з готовністю і зробили.

Кремль завоювання України з 2014 року проводить не під серпастим і молотастим червоним прапором, а під двоголовим імперським орлом на прапорі в три смужки, якого і садить на всі створені ним "республіки". Зі смужками можна маневрувати, але двоголовий орел на них обов'язковий. Між фанатами Сталіна в Кремлі і серед народонаселення є одна, але важлива розбіжність у питанні про реставрацію СРСР. Для перших це захоплення земель і побільше, для других це відстріл місцевого начальства і побільше.

Ця розбіжність і накладає обмеження на застосування радянської символіки при завоюванні України. Радники Кремля змушені придумувати для нього якусь нову символіку, але таку, щоб вона мала радянські імперські корінці, як і вони самі. Якщо малювати серп, молот або п'ятикутну зірку на танках, то це дати карт-бланш КПРФ на другий жовтневий переворот. Двоголового орла малювати важко і занадто по-імперськи. Тому радники Кремля в лютому і страждали над питанням, що б таке придумати, тим більше, що не виключали ймовірність затяжної війни, якщо війська НАТО встануть на захист України або нададуть підтримку поставками озброєнь у стилі ленд-лізу.

читайте такожЧи почне Росія бомбити Україну, як Дрезден у Другу світову війну

Оскільки затяжна війна вимагає потужної інформаційної підтримки, своїх гасел і символіки, то парочка радників Кремля взяла знайоме "За Родину, за Сталина" і зробила з нього "За Россию, за Путина". Всім сподобалося. Це був звичний хід думки, раніше вони придумували в такому стилі назви для партій "За життя" Рабіновича, "За правду" Прилєпіна та інші. Але від них вимагали не чергового "за щось", а графіки, зручної для швидкого нанесення. Кирилична буква "З" – це цифра три і маркована нею армія РФ мала б вигляд трієчників. Тут одного радника і осінило – давайте візьмемо латинську "Z" і замінимо нею кириличну "З", як роблять, наприклад, ті, у кого на клавіатурі немає букв кириличного алфавіту.

Так і з'явилося маркування вторгнення літерою "Z", яку і почали ліпити до всього по мірі того як горезвісна "спеціальна військова операція" стала затягуватися. Написання "Zа Россию" в її контексті має інший сенс, ніж "За Россию", де всі букви кирилицею. Кириличне написання "За Россию" уваги не приверне і викликає політичну алергію у росіян, бо це постійне передвиборче гасло "Єдиної Росії". Але якщо писати як латинське "Z", то тут і сакральний сенс, і надія на мобілізуючий ефект. Так народився вельми графічно зручний буквений символ вторгнення. "Натівський алфавіт" виявився крутішим за кирилицю. Європейцям також легше зрозуміти, що в 2022 році означає ця буква на стінах в Парижі, Римі або Берліні, ніж якби замість неї російська агентура креслила на них якусь незнайому кириличну букву або інший символ. Наносити на техніку латинську букву "V", усталений знак перемоги, генштаб РФ велів в основному через правила не класти всі яйця в один кошик.

читайте такожЧому Росія програє війну в Україні

Але винахідники цього символу вторгнення і війни не врахували, що зет або зеро – це ще й традиційне буквене позначення нуля. Тож гасло "Zа Россию" рівнозначне заклику помножити її на нуль. Радники Кремля, самі того не підозрюючи, винесли на езотеричному рівні смертний вирок Росії і приведення його у виконання передали Збройним силам України.

Сергій Климовський, блогер, кандидат історичних наук

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти