Як створити потужний середній клас в Україні

3 березня 2024, 08:59
Щоб розуміти ці речі, то інколи треба дивитись трохи далі свого носу і своєї кишені.
помидоры
Сільське господарство може створити середній клас / фото: ua.depositphotos.com

Є на Одещині одне село - Утконосівка. Населення трохи більше 4 тис. осіб. Місцеві це село називають помідорною столицею. У середньому на рік воно збирає 10 тис. тонн овочів. На своїх невеликих ділянках 6-10 соток одна родина вирощує до 6-15 тонн помідорів та 10 тонн капусти.

А тепер трохи математики. У гектарі – 100 соток. Одна сотка дає приблизно 5-10 тис. грн доходу. Тобто з гектара можна мати 500 – 1000 тис грн на рік. Це 40-80 тис. на місяць на сім'ю. На що ці гроші витратить селяни? Вони поїдуть до міста. Купуватимуть одяг, їжу, техніку. Будуть купувати інші послуги.

відео дня

Інший момент. На відміну від великого агрохолдингу, який би в цьому селі створив бив два-три десятки робочих місць, то зараз в цьому селі є сотні заможних сімей, які можуть давати роботу іншим жителям, а також через власні витрати генерувати доходи для інших категорій населення самого села чи міста.

Фактично навіть цей приклад показує, що завдяки малому фермерству в селі можна створити потужний середній клас, який в свою чергу будете створювати попит на товари повсякденного попиту в інших галузях на десятки млрд. дол.

Тільки щоб розуміти ці речі, то інколи треба дивитись трохи далі свого носу і своєї кишені.

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти