Як вдалося завдати ударів по Києву 8 липня?

11 липня 2024, 18:10
518
Удар РОВ продумали детально. Нам же, як і завжди, не вистачило засобів ППО. Особливо на підльотах.
Київ
Удар по Києву 8 липня / Колаж: Главред, Фото: Facebook/MNS.GOV.UA

Це питання звучить постійно і нон-стоп, особливо з урахуванням того, що я свого часу називав ешелоновану ППО, сформовану в Києві, однією з найкращих у Європі, якщо не найкращою.

Щоб пояснити, що сталося 8 липня, я використовую візуалізацію траєкторій польоту ракет і типів використаних засобів ураження з Telegram-каналу Monitor.

ракетний удар 8 липня
Ракетний удар 8 липня / Telegram-канал Monitor

Перш за все, хочу звернути увагу на номенклатуру ракет, якими був атакований Київ. Це ракети:

відео дня
  • -Х-101/555 (крилата дозвукова ракета авіаційного базування з максимальною швидкістю 960 км/год), запущені з Каспійського регіону з поділом на різні траєкторії під час польоту;
  • -3М14 КРМБ "Калібр" (крилата дозвукова ракета морського базування з максимальною швидкістю 960 км/год), запускалися з акваторії Азовського моря;
  • -Х-47М2 "Кинджал", аеробалістична ракета, швидкість понад 10 тис км/год;
  • -3М22 "Циркон", швидкість менше 10 тис. км/год.

По Києву комбінований комплекс ракет завдавав удару з 10:15 до 10:45, тобто, удар був максимально синхронізованим за часом.

Іншими словами, київському ППО потрібно було в гранично стислі терміни відбити удар різноманітної номенклатури засобів ураження (ТТХ я не даремно вказав), кожен тип з яких вимагає застосування свого алгоритму протидії, за використання противником різних траєкторій польоту, що гранично розосередило увагу.

Очевидно, що удар РОВ продумали детально. Нам же, як і завжди, не вистачило засобів ППО. Особливо на підльотах.

Адже, подивіться на карту, якби в Чернігівській і Сумській областях, де пролітали Х-101/555, стояло б достатньо ЗРК, вони б збили значну частину з цих ракет. Або КРМБ "Калібр", пролетіли всю Україну...

Україні не вистачає засобів ППО, щоб повністю закрити повітряний простір. І поки західні партнери не поспішають з вирішенням цього питання, росія користується ситуацією, для поширення свого терору.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти