Як Україна знову зриває плани бункерного діда

17 квітня 2022, 11:23
Все чого хоче Путін - за допомогою грубої фізичної сили викреслити, відминусувати українську громадянську націю, демонтувати дух і тіло України.
Путина
Путін все ще переконаний , що зможе швидко здолати Україну / Колаж Reuters, pixaby

Україна вдруге зриває план Путіна щодо реставрації "нового Союзу".

Вперше це сталося в 2014 році, під час Революції Гідності. Вдруге зараз - під час гарячої війни Росії проти України.

До речі, неймінг нових імперських мегаутворень зустрічався в аналітичному співтоваристві найрізноманітніший - Євразійський союз,"історична Росія", модернізована "союзна держава". В цілому, якщо використовувати обороти Лукашенка - така собі "єдина Вітчизна" від Бреста до Владивостока, але зі збереженням "незалежності" країн.

відео дня

Гранична і фінальна мрія Московського начальника, яка повинна закрити гештальт реставрації і компенсувати травму розвалу СРСР з її відкладеною образою і злобою на успішні проекти пострадянського простору.

З цієї "єдиної Вітчизни", на думку Путіна і Лукашенка,"тимчасово" випала Україна, ставши на шлях необачної вестернізації. В їх запаленій історико-міфологічній фантазії утворилася якась "західноорієнтована Русь", що загрожує своїм успіхом зруйнувати підвалини" правильної", босоногої, стражденної і самозамкненої,"істинної" Русі.

Це відповідь на питання Чому Путін назвав натуральну брудну війну "спецоперацією". І чому в інформпросторі РФ йде фанатична і нещадна боротьба за заборону використання терміну "війна з Україною".

Війна передбачає суб'єктивацію, визнання і маркування гідності ворога, а значить виводить подальший дискурс у формат "перемога-програш". Тобто, Путін публічно навіть не визнає Україну як ворога.

читайте такожПутіну краще не починати битву на ДонбасіНавіть у цьому помітно збочене сприйняття кремлівського старця: війни ведуть же проти чужих, а тут же типу "свої", "братські", "заблукали". Якщо дуже огрубити, то в розумінні функціонерів бункерного режиму, вони ведуть щось типу справедливої громадянської війни на "своїй батьківській території".

Звідси цей маразм про "військові навчання", про надії на зустріч окупантів з квітами, про "русский мир" тощо. Тепер, сподіваюся, вам стає зрозуміліше, чому у своїй переважній більшості росіяни підтримують таку"спецоперацію". Вона дійсно для них не війна. Вона - маленька вимушена оборонна "подія" на "своїй території".

Українці для пересічних росіян подані московським режимом як внутрішній ворог, а не зовнішній. Зовнішній ворог має право в голові обивателя вижити (він залишиться в межах своєї держави, культури, економіки), внутрішній - повинен бути знищений в корені. Як білогвардійці в період Громадянської війни 1918-1921 рр., як класові вороги в період сталінізму, як дисиденти в епоху застою.

Тому ті, хто кажуть, що це війна має екзистенціальний сенс - абсолютно праві. Це війна проти української ідентичності, українського менталітету, української самоорганізації і, безумовно, довела свою спроможність Української держави.

Ідеологічним якорем у цьому контексті є "денацифікація", що передбачає повне фізичне винищення всіх пасіонарних українців, їх політичної, підприємницької, культурної та інформаційної еліти як основи держави.

Зі звичайними українськими громадянами Кремль сподівається розібратися швидко. Когось позбавить засобів до існування, когось купить, когось переселить, комусь закриє рот. Обиватель боягузливий і покірний. Він прокажений споживацтвом і матеріальним мисленням, а значить не небезпечний. А ось носії смислів-вороги. Все, що зараз відбувається - це не геополітика. Це біополітика.

читайте такожВійна в Україні та люта шизофренія РосіїДля Путіна особисто Україна (а особливо російськомовний українець) - сутнісна загроза "його Росії" як особистої автократичної біолатифундії.

Україна-велика країна з традиціями альтернативного політичного життя, культурно близька слов'янському архетипному простору, здатна транслювати потужний опозиційний заряд на Росію і Білорусь з їх нікчемними соціальними результатами на рівні простих піддослідних.

Путін і Лукашенко прекрасно розуміють, що їх авторитарні моделі імпотентні, непривабливі в соціально-економічному плані, які є вмираючими старими структурами, що виживають за рахунок контролю за масовою свідомістю.

Що пропонує Росія замість скромного українського порядку? Бомби і ракети по школах і лікарнях? Зґвалтування жінок і дітей? Хижацьку заздрість і обслинений грабіж всього, що виявляється під рукою? Фільтраційні табори в Маріуполі і мобільні крематорії?

Може бути Росія приносить нові матеріальні пільги і грошовий рай? Не смішіть. Все, що хоче Путін - за допомогою грубої фізичної сили викреслити, відмінусувати українську громадянську націю, демонтувати дух і тіло України.

І так вже більше трьох століть...

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти