Як Україні зняти загрозу вторгнення з Білорусі

3 червня 2022, 13:20
Білоруська армія сама по собі не становить особливої небезпеки, але її включення до складу російського наступального угруповання кардинально змінює ситуацію.
Лукашенко
Якщо в Кремлі вирішать, що армія Білорусі повинна повноцінно брати участь у вторгненні, то Лукашенко вже не відкрутиться / сайт Президента РБ

Прибуття до Києва 29 травня нового посла США Бріджит Брінк завершило процес розкриття дипломатичної "парасольки" над столицею України. Поступове повернення дипмісій до Києва - це однозначний сигнал Кремлю про те, що країн НАТО і Рамштайнської коаліції мають намір не допустити його захоплення. Але те, що однієї дипломатичної "парасольки" для цього недостатньо, розуміють багато і не тільки в Україні.

Ще 16 березня лідер польської партії "Право і справедливість", віце-прем'єр Ярослав Качинський висловив у Києві на спільній прес-конференції з Володимиром Зеленським пропозицію про направлення в Україну миротворчої військової місії НАТО. Відповідь на висів у повітрі питання, чому не можна направити таку місію під егідою ООН, дав сам Качинський, - оскільки держава-агресор РФ член Радбезу ООН, то очевидно, що вона накладе "вето" на таке рішення. Накладе, навіть якщо за нього проголосують всі члени ООН, як це було в 2014 р. з пропозицією створити комісію ООН для розслідування загибелі малазійського авіарейсам МН17.

Оскільки РФ поки що не виключили з ООН, то пропозиція Качинського залишається все ще найбільш реалістичною. Однак, що проходив 24 березня саміт НАТО не підтримав цю пропозицію, озвучену Анджеєм Дудою. Саміт його не відкинув, низка країн заявили навіть про свою готовність надати війська, але рішення тоді прийнято не було. Можна сказати, саміт взяв паузу для роздумів, на що були вагомі причини як політичного, так і військово-технічного плану.

відео дня

За минулі два місяці частина цих причин була знята, а військові приготування Кремля і Лукашенка в Білорусі змушують знову повернуться до пропозиції Польщі про направлення в Україну миротворців країн НАТО і максимально конкретно: до розміщення їх уздовж всього українсько-білоруського кордону. Лукашенко і Україна цього цілком заслужили. Лукашенко своєю дрібною і підленькою військовою агресією, Україна не тільки своїми нинішніми, а й старими заслугами участі в миротворчих місіях ООН і НАТО в низці країн. У тому числі в Боснії і Герцеговині в 1992-1995 р. у складі військової місії ООН UNPROFOR, де українські миротворці не допустили в місті Жепа і околицях тієї різанини, яку серби вчинили в Сребрениці.

Розміщення вздовж українсько-білоруського кордону миротворців НАТО, а, можливо, і країн, що не входять до нього, стає все більш актуальним через військові приготування на ній РФ і Лукашенка. Не слід заспокоювати себе тим, що армія Лукашенка не вторгнеться в Україну і він займається лише імітацією підготовки вторгнення, щоб догодити Кремлю, що його армія невелика і більшість білорусів не хочуть брати участь у цій війні. Особисто Лукашенко, зрозуміло, цього не зробить. Але якщо в Кремлі однозначно вирішать, що армія Білорусі повинна повноцінно брати участь у вторгненні, то Лукашенко вже не відкрутиться як у лютому-березні.

Більш того, Кремль перший час може обійтися навіть без таких публічних заяв Лукашенка, які той робив у березні, розповідаючи, що Україна нібито планувала напасти на Білорусь в лютому і що російське вторгнення 24 лютого всього на пару днів випередило це міфічне українське вторгнення. Кремль взагалі вже може обійтися без Лукашенка.

читайте такожБілорусь для України - не перешкода: чому Лукашенко поплатиться кріслом у разі нападуЗа три місяці російська окупаційна армія в Білорусі зрозуміла, що їй там можна все, і що вона там господиня. Це зрозуміли в ній всі, від генералів до рядових. У Кремлі теж зрозуміли, що білоруські полковники і майори з ентузіазмом або без нього, але будуть виконувати наказ про вторгнення в Україну, а не дзвонити Лукашенку і питати: воювати нам чи ні. Агенти спецслужб РФ в оточенні Лукашенка можуть просто ізолювати його від телефону і відповідати полковникам і майорам: "батько" сказав воювати, подібно до того, як вони розігнали в 2013 р. табір студентів у Києві, не питаючи дозволу у Януковича.

Кремль поки не усуває Лукашенка, перш за все тому, що звик до нього, і не хоче створювати собі нові турботи з переформатуванням системи управління Білоруссю. Потрібен він поки Кремлю і з інших причин, у тому числі зовнішньополітичним, щоб мати голос в ООН для захисту російського імперіалізму. Тому Кремль зараз не поспішає поглинати Білорусь і поки зберігає її як формально суверенна держава. Але все це вдруге, так як, судячи з військових приготувань в Білорусі і облаштування база російських військ в ній, Кремль готує її армію до участі у вторгненні, а з Лукашенком або без нього, – це не має практичного значення.

Нове вторгнення російських військ з Білорусі стане майже неминучим, коли армія РФ вийде на кордони Донецької та Луганської областей. На думку Кремля, повторне оточення Києва - це той інструмент, який може змусити уряд України підписати щось типу Третього Мінського перемир'я. Фактично в Кремлі хочуть повторно створити ситуацію кінця лютого, коли РФ запропонувала Україні переговори про перемир'я і капітуляцію вже на другий день вторгнення. Зараз в Кремлі вважають, після виходу на кордони Донецької та Луганської областей можна буде оголосити про досягнення основних цілей так званої "військової спецоперації", і залишиться лише, як висловився Пєсков, змусити уряд України "тверезо оцінити ситуацію".

Тому всі заспокійливі розмови про те, що число російських військ в Білорусі біля кордонів з Україною невелика і недостатньо для повторного вторгнення, і що це тільки маневр для відволікання сил ЗСУ з інших фронтів, в тому числі і за допомогою військових рухів Лукашенка, – це в кращому випадку наївність. Тому, не варто повторно обманювати себе, що сил агресора в Білорусі мало.

Від участі в другому вторгненні армія Лукашенка вже не відкрутиться, а його слова про створення "народного ополчення", вказують, що Кремль поставив йому завдання готуватися до війни по-справжньому і масштабно.

Білоруська армія сама по собі, безумовно, не становить особливої небезпеки, але її включення до складу російського наступального угруповання кардинально змінює ситуацію, незалежно від того, будуть білоруси битися з ентузіазмом або без нього. Якщо у РНБО є якийсь хитрий план не перешкодити повторному вторгненню, яке явно не обмежиться тільки наступом на Київ, але буде націлене і на Волинь, щоб припинити постачання зброї, то це окрема тема. Але якщо такого плану немає, то тоді було б логічно самим піднімати тему про розміщення миротворців НАТО вздовж кордону з Білоруссю, а не чекати, коли це за нас зроблять поляки або ще хтось.

Є дві сприятливі для цієї обставини. Перше, бойові дії на кордоні з Білоруссю не ведуться з квітня після того, як армія РФ пішла з Київської, Чернігівської та Сумської областей. Тому розміщення вздовж кордону з Білоруссю військової місії НАТО-це ідеальний і класичний приклад фактора, що утримує противника від нападу. Напад армії РФ укупі з армією Лукашенка на військовослужбовців місії НАТО буде не тільки нападом на НАТО, а й образою ООН в його прагненні до миру в усьому світі.

Друга обставина-запланований на кінець червня саміт НАТО, на якому було б своєчасно обговорити вдруге таку пропозицію. Тим більше, що в березні крім Польщі свої війська для цієї місії були готові надати Чехія і Данія.

Можливо, саміт НАТО з якихось причин його схвалення знову відкладе. У цьому випадку можливий такий варіант як міждержавні угоди України з однією або декількома країнами про спільну охорону її кордону. Існуючий договір про військову співпрацю між Великобританією, Польщею та Україною забезпечує для цього всю юридичну базу. Можливе також укладення договору про спільну охорону кордону з США при використанні для цього коштів з ленд-лізу або з іншими країнами.

Як приклад такої спільної охорони кордону можна навести наявність військ РФ на кордоні Вірменії з Азербайджаном і на кордоні Таджикистану з Афганістаном, які на Росії не називають ні окупацією, ні захопленням частини території цих країн.

читайте такожВторгнення Білорусі в Україну: що задумав ЛукашенкоЯкщо такі міжурядові угоди України з іншими країнами з якихось причин неможливі в даний момент, то можна звернути до приватних військових компаній, подібно до того, як влада ЦАР і малі звернулися до приватних охоронних фірм РФ, які діють де-факто як ПВК, всупереч тому, що офіційно ПВК в Росії немає.

Техаські рейнджери на кордоні з Білоруссю можуть виявитися тим фактором, який, як і місія НАТО, буде утримувати Путіна і Лукашенка від другого набігу на Київ. Особливо, якщо рейнджери не забудуть купити в супермаркетах США ракетні системи залпового вогню, мало радіусу дії, щоб Лукашенко не плакав, що вони ціляться в нього.

Сергій Климовський, блогер, кандидат історичних наук

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти