Як загальна мобілізація в Росії доб'є росіян

5 травня 2022, 11:23
Путінські диво-богатирі вже зараз пересідають на танки і БМП 60-х років. У них вже зараз немає переваги над ЗСУ, і це тільки посилюватиметься.
Росія, військові
Путін, незважаючи на заяви Лаврова і Пєскова, швидше за все, оголосить загальну мобілізацію / Reuters

Всі чекають 9 травня. Вважається, що в цей день Путін обов'язково має піднести якийсь сюрприз. Спостерігачі гадають: оголосить Путін війну Україні і почне загальну мобілізацію чи ні?

У мене щодо цього немає ніякої експертизи. І взагалі, після того, як я сів у калюжу з прогнозом, що війни не буде, я став дуже обережним. І тепер усе частіше кажу - "не знаю". Я і раніше не гребував цією відповіддю, а зараз він просто став моїм улюбленим.

Але у мене є одна прикмета: чим частіше преса і політики говорять про те, що Путін не зробить того-то і того-то тому, що в цьому немає ніякого сенсу, що тим самим він завдасть собі більшої шкоди, ніж противнику і що "путинуэтоневыгодно", тим вище ймовірність, що він саме так і вчинить.

відео дня

Тому, якщо я, наприклад, вважаю, що загальна мобілізація ніяк не допоможе Путіну у військовому сенсі, а в політичному створить додаткову напругу всередині Росії, то це означає, що він рівно це і зробить.

До того ж відомо: якщо Пєсков або Лавров говорять про щось, що це біле, значить можна навіть не йти і не дивитися: це 100% чорне. І це емпіричне знання додає мені впевненості в тому, що Путін оголосить мобілізацію: адже обидва цих персонажа знову повідомили, що ніякої загальної мобілізації не буде.

Це також вірно, як і те, що буквально за кілька днів до 24 лютого всі вони говорили про відсутність у Росії планів нападати на Україну. І, пам'ятається, у них були рівно такі ж вирази облич...

А раз так, то значить багато десятків тисяч молодих рекрутів по всій Росії кинуть своє навчання і роботу, покинуть свої сім'ї, залишать на потім всі свої плани і одягнувши військову форму підуть вбивати українців. Багато з них загинуть на цій війні. Багато хто отримає інвалідність.

Решта повернуться з неї з величезними психічними травмами, які будуть до кінця своїх днів лікувати горілкою. І всі їхні плани на життя підуть до чортів собачих. Більшість з них так і не побудує сімей, не народить дітей, вони вже ніколи не повернуться на роботу.

Хтось піде в бандити, хтось у менти (що те саме), хтось в охоронці, а хтось у бомжі. І оскільки мобілізовано буде дуже багато народу, то і вплив всіх цих повернулися з війни чоловіків на загальний дух нації буде дуже депресивним. А з урахуванням практично неминучого ураження - тим більше.

Коли Німеччина зазнала нищівної поразки, мільйони німецьких чоловіків опинилися в страшній депресії. Але у них була і надія: гітлерівський режим упав, прийшла нова влада, з'явилася нова держава і є шанс ще встигнути все виправити і побудувати нормальне життя.

читайте такожПеремога України у війні стає все більш імовірною: чому заметушилася РосіяЕнтузіазм, з яким колишні солдати і їхні дружини почали відновлювати свою країну - ще не описаний по-справжньому. Цьому подвигу ще не знайшлося рівного йому масштабом Гомера. Але людство не випадково назвало це "економічним дивом". Адже це воно і було.

Тепер уявімо собі, що скінчилася ця, російсько-українська, війна. Вцілілі російські солдати, після нищівної поразки повертаються додому. В країні економічна розруха. Росію всі зневажають. Ні про який план Маршалла не може бути й мови. Доходи бюджету - на нулі: ніхто не купує російські ресурси.

І ось вони вмикають телевізор, а там...Путін: "підступний Захід, кільце ворогів, потрібно ще потерпіти, не все втрачено, чекають довгі роки наполегливої праці..."І далі все те ж: синки начальства, що ухилилися від армії, жирують, ФСБ всіх садить, менти розбійничають, платять копійки, все крадуть...

Ніякої нової держави, нових лідерів, нових ідей... Болять старі рани, коле укропський осколок у грудях, та ще й гепатит схопив від брудної води, яку доводилося пити в окопах.

А перспектив - ніяких, пенсія маленька, працювати - освіти немає... А коли його було отримувати? Все по госпіталях... Та й після: як вчитися? Пам'яті після контузії немає, все в голову якісь кошмари лізуть: люди закатовані, руки відірвані, бруд, кров, кишки, екскременти... Відкриєш підручник - а там все це як полізе... Замість літер...

Ні, не бачу я тут місця для "економічного дива". Я бачу лише тільки горілку, наркотики, бійки з ближніми, загальна ненависть і смерть у канаві... Захлинувся у власній блевотині... Цього і зараз навалом, а буде - ще більше...

Чи є шанси на інший сценарій? На який? На перемогу Путіна? Я його не бачу. Чесно. Я намагаюся бути об'єктивним. Але посудіть самі: російська армія намагається наступати на Донбасі вже майже півтора місяці. І ніяких серйозних успіхів вона не домоглася.

читайте такожКремль перегнув палицю, або Чому Лавров вирішив самоусунутисяЦе при тому, що ЗСУ протистоїть їй лише тією зброєю, яка була у них до того, як Захід прийняв рішення про масовані постачання важкого озброєння. Реальні поставки важкого озброєння почалися лише найраніше - пару тижнів тому. Всі фахівці в один голос кажуть, що в діючій армії воно з'явиться не раніше кінця травня.

І що тоді робитимуть путінські диво-богатирі? Вони вже зараз пересідають на танки і БМП 60-х років. У них вже зараз немає достатньої для настання переваги над ЗСУ, а що буде потім? Чим будемо дивувати?

У будь-якої нації завжди є величезна інерція. І колосальний потенціал для абсорбції. Повернися з війни нехай навіть сотня тисяч травмованих війною людей, 140 мільйонів інших їх би абсорбували. Вони якісь час були б ще видно на загальному тлі (як було видно спочатку, наприклад, ветерани-афганці), але потім вони всі розчинилися б в морі свого народу.

Але якщо провести загальну мобілізацію і якусь значущу частину нації занурити по горло у війну, то їх переварити буде не так просто. Вони зрушать весь народ на якусь іншу траєкторію. І здається мені, що ця траєкторія буде ще гірше нинішньої. У ній буде ще більше цинізму, ще більше жорстокості і нігілізму.

Російський народ стільки витерпів за ці сто років, над ним так довго і з такою фантазією знущалися, що його ментальне здоров'я і так залишає бажати кращого. А ця загальна мобілізація укупі з ганебною, безглуздою і програною війною буде просто контрольним пострілом йому в голову.

читайте такожВійна в Україні протверезила Путіна: чи зважиться він на ядерний удар і мобілізацію в РосіїТому я не бачу ніяких плюсів і величезна кількість мінусів від цієї мобілізації. І це означає, що вона буде. Тому, що Путіна його доля веде до катастрофи. І він з цього шляху вже не зверне. Це не в його владі.

Там, десь на Небесах, вже вирішено, що він повинен зазнати поразки. І значить вже нічого змінити не можна.

Наше діло праве. Ворог буде розбитий. Перемога буде за нами!

Слава Україні!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти