Як ЗСУ звільнятимуть Крим

11 березня 2023, 08:20
Той фетиш, який російська пропаганда влаштувала навколо Криму, виглядає вельми убого, з урахуванням того, як в реальності бачиться звільнення півострова.
ЗСУ, війна, українські військові
Олександр Коваленко розповів, як ЗСУ звільнятимуть Крим / 28-ма ОМБр імені лицарів Зимового походу

Зведення ліній оборони, риття окопів і встановлення фортифікаційних споруд стало останнім часом у тимчасово окупованому Криму певним фетишем. Замість чергового "рекордного" туристичного сезону ведеться підготовка до оборони, хоча... Київ за 3 дні?

Зрозуміло, це все робиться насамперед для внутрішнього споживача, щоб показати, що "сакральний" півострів під захистом і жоден морський десант або сухопутний контрнаступ не загрожує колисці російської бацили. Але ж питання, до якого такого морського десанту вони готуються?

В України немає достатньої кількості десантних засобів, зокрема, великих/середніх/малих десантних кораблів/катерів для реалізації такого десантування. До того ж, наявність у росіян БПКРК "Бастіон" ставить під загрозу такий сценарій великими втратами, так само як сам процес десантування.

відео дня

Тобто, росіяни прямо зараз готуються в окупованому Криму до сценарію, який не буде реалізований за жодних обставин. Це наштовхує на думку, що зараз в Криму ведеться банальний розпил бюджетного бабла як востаннє. Хоча, чому "як востаннє"? Саме - востаннє.

Крім того, забавляє те, що по береговій лінії в низці локацій, наприклад, в Євпаторії, риють окопи там, де навіть теоретично висадка десанту не здійснювалася б, бо це не раціонально і нерозумно.

Але все ж, якщо говорити про звільнення Криму, який буде сценарій?

З 2022 року я незмінно дотримуюся думки, що це буде сценарій острова Зміїний, адаптований для дещо більшої території. Сценарій повної ізоляції півострова Крим від зовнішнього світу і методичної, планомірної анігіляції окупантів.

Основне завдання ЗСУ для старту активної фази цього сценарію - це вихід до адміністративного кордону півострова. Після цього почнеться формування ударно-вогневого потенціалу для виконання завдань зі знищення всіх військових об'єктів і військової інфраструктури на півострові.

Фактично, ЗСУ можуть забезпечити 4 зони ураження перспективних засобів ураження, які ми можемо отримати (або вже отримуємо) і цих зон цілком вистачає, щоб змусити РОВ (російські окупаційні війська) тотально стиснутися в Південній локації, оголивши, ну або хоча б послабивши північ і центр півострова.

звільнення Криму

Заздалегідь зазначу, що зони ураження вказані з урахуванням буфера безпеки для засобів ураження до 20 км і без урахування специфіки пострілів, з усередненим значенням щодо дальності. Тобто, умовно до + 20-30% щодо дальності до зазначених значень.

Своєю чергою, важливим моментом буде відновлення повного контролю над Азовським морем і нанесення непорівнянних з функціонуванням пошкоджень єдиної логістичної артерії, що з'єднує материкову Росію і півострів - Кримський міст.

Збереження поромного сполучення можливе тільки в цивільних цілях, а ось в разі його використання для забезпечення півострова силами і засобами РОВ, таки пороми повинні знищуватися, в морі, або в портах, адже під час перевезення військ вони можуть і будуть прикриватися цивільними.

Таким чином, контингент РОВ на півострові опиниться в ізоляції і щодня буде нести втрати, відновлення яких не буде можливим. Тобто, щоденний мінус, який призведе через деякий час до повної втрати боєздатності підрозділів РОВ в Криму.

Це лише один зі сценаріїв, який найбільш чітко бачиться мені, але при цьому, на столі в Генштабі ЗСУ, більш ніж упевнений, подібних сценаріїв кілька і деякі з них куди більш несподівані, ніж цей шаблонний начерк більш масштабної операції, ніж була на острові Зміїний.

Але загалом, той фетиш, який російська пропаганда влаштувала навколо Криму, виглядає вельми убого, з урахуванням того, як в реальності бачиться звільнення півострова.

Пакуйте валізи, окопи не допоможуть. Навпаки, в них же вас і зариють.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти