Яка ситуація по лінії фронту після Нового року

10 січня 2024, 19:10
Фронт в зоні БД в Україні вкрай неоднорідний, від колапсуючої Авдіївки, де для Москви факт досягнення результату домінує.
Яка ситуація по лінії фронту після Нового року
Війна в Україні / Колаж: Главред, фото: Міноборони РФ, 17 окрема танкова бригада

Незважаючи на новорічні свята російські окупаційні війська (РОВ) по лінії бойових зіткнень (ЛБС) не зменшили системність штурмових дій, і високий рівень тиску зберігся по ряду ділянок. Напруженій ситуації на ЛБС додала масла у вогонь стаття від британського видання The Telegraph, в якій повідомлялося про підготовку на 15 січня російською стороною якогось наступу на Харків.

Якщо говорити про загрози для Харкова, то на сьогодні вони мінімальні. Це обумовлено тим, що після того як РОВ були вигнані з Північного сектора, уздовж кордону з Росією був відразу ж розпочато процес формування Силами оборони України (СОУ) ліній оборони, з декількома рубежами.

У свою чергу, з російського боку в Бєлгородській області сконцентрована група військ "Бєлгород". ГВ "Бєлгород" чисельно становить 11,5 тисяч особового складу, що мають на озброєнні: 80 танків, 150 ББМ, більше 300 одиниць ствольної артилерії і близько 30 РСЗВ. М'яко кажучи, для прориву ліній оборони в Харківській області та окупації другого за чисельністю міста мільйонника в Україні – Харкова, це нікчемний потенціал. В районі маленької Авдіївки РОВ зараз сконцентрували групу військ в 45 тисяч К.С. і третій місяць не можуть домогтися результату, а скільки потрібно для мільйонника Харкова?

відео дня

У свою чергу, це не означає, що росіяни не намагаються наступати і продавлювати оборону СОУ за іншими напрямками. І для оцінки ситуації слід розділити всю зону бойових дій (БД) на чотири основних плацдарми – Херсонський, Запорізький, Донецький і Луганський. Огляд кожного з них почну з найбільш активного і, таким є - Донецький плацдарм.

Донецький плацдарм.

Тут оперує група військ "Південь", яка є найбільш численною, понад 165 тис К.С. і найбільш боєздатною з усіх. Крім того, їй надають підтримку за допомогою посилення підрозділами ГВ "Центр", зона відповідальності, якій Луганська область, а так само, за південно-західний сектор відповідає в Донецькій області ГВ "Схід".

ГВ "Південь" концентрує свій основний наступальний ресурс на Авдіївці та в районі Бахмута. У Авдіївки вони сконцентрували 45 тисяч к.с., а в районі Бахмута близько 80 тис. при цьому, Авдіївська локація посилена підрозділами ГВ "Центр", а саме, 15-й, 21-й, 30-й ОМСБр 2-й ОВА, а так само 55-й і 74-й ОМСБр 41-й ОВА.

В цілому ж, картина бойових дій біля містечка зараз наступна:

  • На північ від Авдіївки задіяні підрозділи 114-ї та 132-ї ОМСБр 1 АК та 15-ї ОМСБр 2 ОВА;
  • На північний схід від 114-ї ОМСБр 1 АК;
  • Південний сектор - 1-й ОМСБр 1 АК, 55-я і 74-я ОМСБР 41 ОВА;
  • В Авдіївській промзоні оперує так звана ДРШБр "ветерани" і мобілизовани 1-ї ОМСБр 1 АК;

Наступ в районі Авдіївки біля РОВ почався пафосно і багатообіцяюче, як заявляли російські воєнкори, 10 жовтня 2023 року, але станом на перший тиждень січня 2024 вони так і не змогли досягти всіх поставлених тоді цілей.

Станом на початок 2024 року по всій зоні БД найактивнішою і критично небезпечною зоною залишається Авдіївка. Увага російського військово-політичного керівництва до цієї локації може говорити про посилення тиску з метою захоплення містечка до виборів президента РФ за всяку ціну.

На цьому тлі Лиман-Куп'янська вісь більше нагадує імітацію наступу, ніж таке. Хоча загроза для самого Куп'янська цілком реальна, але тільки в тому випадку, якщо буде зламаний укріпрайон в локації Синьківки, що продовжує для росіян залишатися непосильно завданням.

Запорізька область поступально перетворилася на класичну зону позиційної війни, в той час як Лівобережна Херсонська область створює російському командуванню проблеми, вирішення яких не було знайдено в 2023 і навряд чи знайдеться в 2024.

Таким чином, фронт в зоні БД в Україні вкрай неоднорідний, від колапсуючої Авдіївки, де для Москви факт досягнення результату домінує над адекватним сприйняттям втрат, стагнуючою Запорізькою областю, що сковує серйозний потенціал росіян, до вельми перспективної вже для СОУ лівобережки, розвиток подій на просторах якої може бути абсолютно непередбачуваним для плацдарму в цілому.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти