Які результати виборів у Польщі та відносини з Україною

17 жовтня 2023, 08:03
Вибори у Польщі - це взагалі вибори, де Україна ніколи не програє.
Украина и Польша
Польща вибори / Колаж Главред, фото pixabay

У Польщі - ймовірна зміна уряду. За підрахунками екзит полів у результаті парламентських виборів шанс сформувати уряд має коаліція "Громадянська коаліція", "Третій шлях" та "Лівиця". Політики цих партій вже успішно формували коаліції в минулому, тому такий формат коаліції ні для кого не буде сюрпризом.

Якщо результати підтвердяться, то Польщу ще чекає довгий процес формування коаліції. Згідно Конституції, спочатку шанс сформувати уряд має отримати "Право і Справедливість" - партія-переможець, - крім того, результати виборів ще має затвердити суд, і вже потім - прогнозована коаліція сформує Кабмін.

Нова-стара Польща Туска буде Польщею орієнтованою на Брюссель, економіку та активну регіональну політику, тоді як Польща Качинського – це політика, спрямована на захист ідентичності, церкву, певну регіональну замкнутість та національну безпеку.

відео дня

Але для України і та, і та Польща – стратегічно дружня. Єдина партія, яка негативно налаштована до України - "Конфедерація" - набрала менше прогнозованого.

Вибори у Польщі – це взагалі вибори, де Україна ніколи не прогрАє. Геополітичні інтереси та дуже гостра історична пам’ять поляків, які добре пам’ятають як їхню державу систематично ділили між собою сусіди - з обов’язковою участю Росії - спонукає польське суспільство формувати владу, яка підтримуватиме Україну – по факту, геополітичний буфер для Польщі.

Всі ці сварки "про зерно" або тому подібне – то лише дрібниці, які швидко забудуться. А залишаться лише інтереси. Які на сьогодні у Польщі та України близькі як ніколи.

Хто такий Сергій Таран

Таран Сергій Вікторович (12 грудня 1969, Київ) — український політолог, син політика Віктора Тарана (Терена) та брат політолога Віктора Тарана, член політичної партії "Європейська Солідарність". Депутат Київської міської ради.
Закінчив з червоним дипломом Київський національний університет імені Тараса Шевченка за фахом "журналістика" (1993 р.), а також з відзнакою — магістратуру Амстердамського університету за фахом "суспільні науки" (1998 р.).
З 1993 по 1996 рр. працював в українських виданнях "Молодь України", "Розбудова державі", аналітичному тижневику УНІАН.
Співзасновник Інституту масової інформації (1995 р.), — експертної організації, яка опікується захистом свободи слова в Україні, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти