Яке місто ще хочуть захопити окупанти

13 березня 2024, 19:10
Є ще один нюанс. Група зараз відповідає, по суті, за більшу частину бойових дій по Лимано-Куп'янській осі протяжністю понад 150 км.
Війська РФ, Куп'янськ
Куп'янськ / Колаж: Главред, фото: Міноборони РФ, 14-а ОМБр

Після Часова Яру, за планом РОВ, Куп'янськ посідає друге місце за пріоритетом наступальних дій. У цій зоні діє ГВ "Захід", яка за минулий місяць серйозно реорганізувалася і посилилася, а саме:

Особовий склад - 81 тис тіл (місяць тому було 58 тис тіл);

  • Танки - 1 100 (понад 750);
  • ББМ - близько 1 900 (1 250);
  • Ствольна артилерія - понад 800 (700);
  • РСЗВ - близько 300 (210).

Протягом місяця істотний приріст, що говорить про вирішення командуванням РОВ проблеми з поповненням людського ресурсу і технікою. Насправді - ні. Ні, оскільки насичення ГВ "Захід" відбувається комплексно, за рахунок поповнення ресурсом з інших груп військ, зокрема, "Центр" і "Південь". ГВ "Південь", після захоплення Авдіївки, і зовсім значно зберегла свій склад, і зараз, тільки за особовим складом вона скоротилася майже вдвічі, зі 170 тис. тіл до 110 тис.

відео дня

Зрозуміло, таке збільшення ГВ "Захід" може свідчити про підготовку РОВ до наступальної операції на Куп'янськ і це правильно. РОВ готуються в другій половині 2024 року каталізувати наступ на Куп'янськ. Але є нюанс. Того ресурсу, що у них є, їм недостатньо для того, щоб наступальна операція відбулася швидко, якісно і без критичних втрат, які змушують послаблювати інші напрямки.

Згідно з індексом БТГр ГВ "Захід" являє собою 100 БТГр. Тепер щодо штатної комплектації.

  • Танки - 1 100 (100% комплектації);
  • ББМ - 1 900 замість 3 300 або 57% від комплектації;
  • Ствольна артилерія - понад 800 замість 1 200 або 67%;
  • РСЗВ - близько 300 замість 1 200 або 25%.

Варто зазначити, що це не найгірший показник комплектації у РОВ по всій зоні БД, а якраз навпаки - найкращий. Але є ще один нюанс. Ця група зараз відповідає, по суті, за більшу частину бойових дій по Лимано-Куп'янській осі протяжністю понад 150 км.

Для тих, хто трохи забув, нагадаю, що під час наступу на Авдіївку, місто неповною площею 29 км², російські окупаційні війська використовували:

  • від 60 до 80 (на піку наступу) тисяч тіл;
  • 10 тисяч тіл у резерві;
  • понад 450 танків (щонайменше 100 у резерві);
  • понад 1300 ББМ (понад 200 у резерві);
  • близько 1200 одиниць ствольної артилерії;
  • до 300 одиниць РСЗВ (до 50 у резерві).

Загалом, наступальна кампанія, тривалістю майже 5 місяців на Авдіївку, на значно меншій площі та фронті, витягнула з РОВ значно більше ресурсів, ніж наразі сконцентровано по Лимано-Купаянській осі. Але це не привід для того, щоб видихнути.

Річ у тім, що сам факт реорганізації ГВ "Захід" і поступальне її насичення може свідчити про те, що до другої половини 2024 року вона перевищить показник 100 тис. і навіть може бути сумарно з усіма доданими ущельцями доведена до понад 120 тис. тіл. І в цьому й полягає основна загроза для напрямку.

На Куп'янськ можуть зосередити кількісно такий самий ресурс, як і на Авдіївку, з аналогічними резервами, а на решті протяжності осі використовувати надлишкову масу.

В даний же час РОВ будуть зайняті для створення максимально комфортних умов для майбутньої каталізації наступу.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти