Капітуляція Путіна перед Сі

22 березня 2023, 08:50
Росія в результаті переговорів зафіксувала свій статус як молодшого партнера КНР. Китай, у свою чергу, підкреслив свою позицію супердержави.
Сі Цзіньпін, Володимир Путін
Росія зафіксувала свій статус як молодшого партнера КНР / скріншот YouTube

Цікаво слухати заяви на спільному брифінгу після зустрічі президента РФ і голови КНР. Інтереси Китаю по просуванню своїх інтересів і свого впливу я бачу. Інтереси Росії... Тут як кажуть "все складно".

Чому?

Давайте по пунктах.

відео дня

1. Торгівля вуглеводнями. Про це говорили і Путін і Сі. Нафта, газ, будівництво нових газопроводів, поставка СПГ. Але це продаж сировини, причому в умовах домінуючого покупця, який, на відміну від продавця має вибір постачальників. А значить буде душити цінами.

2. Торгівля продуктами харчування. Путін про це багато говорив. Але говорив про "зерно" і "м'ясо". Тобто теж сировина.

3. Поставки КНР? А ось тут все складно. Путін наводив у приклад автопром. Але там йде просто захоплення ринку "китайцями". Сі говорив про продаж продукції, не уточнюючи номенклатуру.

4. Рішення російських проблем з електронікою. Путін говорив про спільну діяльність. Сі, в свою чергу робив зв'язку з сировиною "торгівля сировиною і електронікою". Тобто очевидна формула"сировина в обмін на мікросхеми". Причому без права виробляти самому.

5. Юань. Дуже цікаво. І Сі і Путін говорили про торгівлю в юанях. Причому, Путін починав парою "юань і рубль", але практично через хвилину забув про "дерев'яного". При цьому йшлося про торгівлю за юані з третіми країнами. Тобто Китай робить свою валюту як мінімум регіональною. Де тут вигода РФ (відмовитися від долара на користь юаня) я поки побачити не можу - та ж прив'язка до чужого.

6. Північний морський шлях. Співпраця в розвитку. Особливо підкреслена Сі тема. Не дивно, адже це сфера інтересів КНР, а позиція РФ була "співпрацювати з багатьма". Виходить, що Пекін може собі вибити статус єдиного партнера по розвитку севморпути. Польська відмова РФ від раніше декларованих концепцій.

7. Інтеграція систем. Путін говорить про сполучення інтеграції ЄАЕС і ШОС, співпрацю в рамках БРІКС. Сі так само говорив про інтеграцію. Але без ЄАЕС. Тобто на базі ШОС.

8. Україна. Путін заявив що "Росії близький підхід Китаю". Сі продовжував рекламувати китайську позицію. І тут стає особливо цікаво про що китайський лідер буде говорити з Зеленським. Для КНР вигідний або "мир зараз" або подальше ослаблення, але не розпад РФ. А ось варіант посилення Росії в результаті якихось успіхів в Україні, мабуть не дуже.

Загальні враження. Росія в результаті переговорів зафіксувала свій статус як молодшого партнера КНР. Китай, у свою чергу, підкреслив свою позицію супердержави.

По Україні для Пекіна вкрай важливо бути таким собі заочним модератором виходу з війни. Фактично, повторити історію з прогресом у відносинах між Іраном і Саудівською Аравією. Для України така позиція може бути вигідна. Але не сьогодні, а коли баланс сил при початку діалогу буде явно зміщений в українську сторону.

Тим важливішим для нас стає результат весняно літньої кампанії на фронті.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти