Кейс Махачкали - чи буде це "чорним лебедем"

30 жовтня 2023, 21:00
Або зійшлися інтереси трьох російських політиків.
Аеропорт Махачкали
Аеропорт Махачкали / скріншот

Думаю, багато моїх підписників вчора ввечері спостерігали за процесом того, як натовп штурмом брав аеропорт Махачкали "в пошуках євреїв". І дивовижною реакцією російських силовиків. Які чинивши опір, трохи пізніше просто поступилися дорогою і, пізніше, "йшли у своїх справах" серед штурмуючих. Причому заворушення почалися близько 19, а перші затримання в аеропорту відбулися після 22-х годин. Це в перенасиченому силовиками регіоні. І тільки після 22-50 з Хасавюрта в бік Махачкали висунулася колона техніки.

Російські ЗМІ, природно, знайшли винних - українська ІПСО. І навіть "координація заворушень" за допомогою ряду тг каналів. Але, якщо вірити цій версії, виникають незручні питання.

1. Якщо це ІПСО, то така операція могла мати успіх коли є соціальна база, коли її організатори прекрасно знають регіон і настрої. А ось російська влада не володіє інформацією.

відео дня

2. Якщо це ІПСО і координація, то виходить що російські спецслужби проспали створення, розширення і роботу підпільної мережі у вибухонебезпечному регіоні.

3. Якщо це ІПСО і організована акція, то досить дивно виглядає реакція силовиків в перші години заворушень. Адже ніхто не заважав натовпу оглядати машини, заслін Росгвардіі просто відійшов коли натовп почав ламати огорожу на льотне поле і безліч інших деталей.

На перший погляд, ми отримуємо картинку дестабілізації на Кавказі і проблем у російської влади. Враховуючи специфіку (і географію) регіону логічно було б на тлі заворушень почути коментар від Рамзана Кадирова - той не пропускає і менш важливих подій. Але, є інформація про нібито пост його сина Адама (того самого) із закликом до євреїв виїхати з Кавказу. Папа мовчить.

І тут доречно згадати ще дві новини:

1. Інформацію про передачу кадирівцям (а це в масі своїй Росгвардія) важкого озброєння.

2. Створення двох нових батальйонів, які будуть носити іменя Шейха Мансура і Байсангура Беноєвського. Обидва були лідерами боротьби кавказьких народів (не тільки Чечні, а й значної частини Дагестану) проти Росії.

Кадиров посилюється. Причому робить це, граючи на настроях жителів регіону. Намагаючись вийти на поле регіонального патріотизму.

От якщо скласти ці два потоки новин, виходить, що заворушення в Махачкалі вигідні саме цьому персонажу. Путіну потрібен підконтрольний "смотрящий за Кавказом". І Кадиров підходить на цю роль.

Кадиров з 2022 року дуже хотів посилити свої позиції. Давайте згадаємо синхронну з Пригожиним критику військового керівництва РФ. Але стати "воєначальником" не вийшло, увійти як рівноправний учасник в одну з веж Кремля теж - статус "порученця" все ж нижче. А ось статус "наглядача за Кавказом", нехай і новий, але вагомий.

І, нарешті, тиха робота по посиленню свого впливу з боку Золотова. Хочу нагадати, що даний персонаж став різко "непублічним" коли у РФ намітилися проблеми на фронті. Але навіть на тлі втечі російських частин він не забував підпіарювати якісь "геройські загони ОМОН, РГ". Нібито війська втекли, а його підрозділи "стояли до останнього". Кадиров, крім прямого підпорядкування Путіну, залежний від Золотова. Посилення Кадирова - посилення позицій командувача Росгвардією. Важке озброєння Кадирову = важке озброєння Росгвардіі.

Зійшлися три лінії інтересів.

Тому я не буду надто здивований, якщо протягом найближчих кількох тижнів саме Рамзан Кадиров почне багато говорити про те, що Кавказ складний, але патріотичний регіон. І що, мовляв, він і тільки він може забезпечити там порядок.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику та економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв’язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика – Східна Європа і Причорномор’я. Розробив низку навчальних програм та тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти