Київ могли атакувати шахедами, тільки меншими

14 січня 2023, 14:17оновлено 31 січня 2023, 17:00
Фішка в тому, що цей дрон на радарах майже не видно (далеко не всякий радар помітить, і то лише на малій відстані).
Дим, дрони шахеды
Київ могли атакувати шахедами, тільки меншими, вважає Касьянов / pixabay.com, Telegram

Кажуть, що Київ ракетами бомбанули. Але це не точно. Смію припустити, що шахедами. Тільки меншими - не Shahed-136, а Shahed-131 ("Герань-1"), який майже удвічі менший, і несе "всього" 10-15 кг бойової частини. Ці дрони вже прилітали до Києва.

Тут найцікавіша фішка в тому, що його на радарах майже не видно (далеко не всякий радар помітить, і то лише на малій відстані), і не чути, як мопед, бо потужність двигуна менша, та й двигун особливий - мотор Ванкеля, умовно, безпоршневий, аналог британського движка AR731, який клонували в Китаї під назвою MDR-208, і переклонований в Ірані під назвою Shahed-783.

Shahed-131 "прославився" атакою на найбільший у світі завод первинної переробки нафти в Абкайку і нафтопереробний завод Хурайс на сході Саудівської Аравії у вересні 2019 року. Атака призвела до падіння видобутку саудівської нафти вдвічі, і завдала збитків у сотні мільйонів доларів на день.

відео дня

Завод Абкайк захищали три батареї ППО Skyguard, а весь район прикривали Patriot і Shahie, які виявилися безсилими проти групи невеликих низьколітаючих дронів.

До речі, наша розвідка повідомляла, що Росія налагодила ліцензійне виробництво Shahed-131 в Тольятті.

І ще, до речі, привіт тим "експертам", які вважають (і нав'язують свою думку армійським закупівельникам), що бойова частина повинна бути велика, не менш як 50 кг, а краще усі 500 кг... Чим більше маса бойової частини, тим більший дрон, тим простіше його помітити. Важливі не маса вибухівки, а точність, тактика застосування.

Утім, це все мої домисли (про атаку шахедами), що прилетіло сьогодні - я не знаю. Але треба бути готовими до всього.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти