Ключ до перемоги України – не санкції: що призведе до краху Росії

10 березня 2022, 14:23оновлено 30 березня 2022, 16:51
Незважаючи на хвалені санкції Заходу, Росія, як і раніше, отримує від Європи один мільярд доларів щодня. Мільярд. Щодня.
Всі введені проти РФ санкції дадуть ефект тільки через кілька років
Путіну плювати на санкції Заходу, для нього головне – щоб вистачало на силовиків / скріншот

Україна воює з недоімперією зброєю. Захід – санкціями.

Наш збройний опір вражає не тільки Кремль, але й увесь світ. А от щодо ефекту санкцій і того, коли він проявиться, варто розібратися.

Треба розуміти, що бункерному фюрерку глибоко плювати на всі результати санкцій, крім одного.

відео дня

Путіну пофіг, що:

  • Росія стала країною-вигнанцем;
  • вона відрізана від передових технологій і наукового співробітництва;
  • країні загрожує транспортна блокада;
  • вона втратила доступ до світових фінансових ресурсів та інструментів, в першу чергу, до операцій у світових валютах;
  • резерви Центробанку скоротилися вчетверо;
  • країна фактично в дефолті;
  • товарообіг Росії впав в рази;
  • фондовий ринок помер;
  • рубль стартував у космос разом із цінами та інфляцією;
  • найбільші фірми, їхні товари та послуги йдуть із Росії;
  • країні загрожує серйозне безробіття;
  • і так далі, і таке інше.

А хвилює Путіна єдине: щоб вистачало грошей на утримання його силовиків, в першу чергу, поліції, яка б'є і садить протестувальників. Оскільки Росія з відносно ліберальної автократії припинилася в каральну автократію сталінського типу. І в цьому я повністю згоден з відомим економістом Гурієвим.

Що відбувається сьогодні?

Штати і Великобританія відмовилися від закупівель російських вуглеводнів. Але Європа продовжує їх закуповувати. Лазівка поки що залишена, і Росія отримує від Європи один мільярд доларів щодня. Мільярд! Щодня!

читайте такожЧому США дадуть Україні ще тисячі Джавелінів, але не 25 старих МіГ-29

Коли світу вдасться запустити альтернативні поставки (не раніше, ніж через два-три місяці), Європа зі скрипом відмовиться від закупівель, і у Росії залишаться Китай, Індія та інші південно-східні країни з оплатою в юанях. Це скоротить російські бюджетні надходження втричі, а то й вчетверо. Але на силовиків все одно вистачить.

Тим більше, що їх цілком влаштують російські продукти харчування, двокімнатні квартири за держіпотеку, китайські авто і відпочинок у Туреччині.

А для краху путінського режиму необхідна катастрофа, подібна початку 90-х, коли руйнувався Союз і не вистачало всього і всім без винятку.

читайте такожПідсумки двох тижнів війни в Україні: чому у росіян скисають морди

У нинішній ситуації Китай буде діяти прагматично: зберігати нейтралітет (що на користь РФ) і купувати вуглеводні з величезною знижкою, за безцінь скуповувати акції російських структур, тобто, здійснювати м'яку економічну експансію на Росію. Це безсумнівно призведе до інтенсифікації сепаратистських процесів в РФ і ослаблення Кремля, але зримий результат дасть знову-таки через кілька років.

У сенсі опору путінському режиму в умовах наростаючого економічного колапсу я розраховую не на боягузливих місцевих олігархів, не на беззубу ліберальну опозицію, не на інертних обивателів, готових "потерпіти", а на зелену молодь.

Зараз згортається монетизація в Ютубі, Instagram, Тік-Тоці, ігрових сервісах. Та й самі ці платформи йдуть. Російська молодь виявляється відрізаною від звичних розваг, включаючи відео, аудіостріми та ігри. Руйнується їхній звичний спосіб життя. Залізна завіса падає прямо на їхніх очах, і вони ніяк цьому не раді.

читайте такожЧому війна неминуче прийде в Росію

А молодь за своєю природою божевільна, протистояння з поліцією для неї своєрідна доблесть. Саме покоління тіктокерів бачу рушійною силою майбутніх помітних протестів в РФ.

Висновок: ключ до нашої перемоги – не санкції, які спрацюють, але нескоро, а ефективний український опір агресії. Що і відбувається зараз. А під тиском кричущих фактів про звірства російських окупантів, на зразок бомбардування пологового будинку в Маріуполі, Заходу доведеться допомагати нам і озброєнням, і фінансами.

Все буде Україна!

Олександр Кочетков, політичний аналітик

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти