Ключова дилема: як ми входимо у зимовий період?

2 липня 2024, 08:10
219
На нас чекає ще одна виснажлива зима і накопичення проблем для всіх?
Зеленський, Україна, Росія
Як Україні увійти в зимовий період / Колаж: Главред, фото: Офіс президента, УНІАН

Як ми входимо в зимовий період? На тлі активних бойових дій? На тлі підморозки фронту і гіпотетичних переговорів?

Суть роботи в найближчі місяці - вийти до листопада в максимально сильну позицію.

Вона визначатиметься:

відео дня

1) здатністю успішно оборонятися всю зиму;

2) здатністю пройти зиму без гуманітарної кризи (енергетика, паливо, продовольство, медицина тощо).

Якщо ми не продемонструємо готовність за цими двома позиціями - у переговорах "світове співтовариство" буде тиснути на нас (щоб ми здавалися). Якщо підготуємося - на Путіна (щоб він не ліз далі і знижував планку вимог).

Бо ще одна виснажлива зима і накопичення проблем для всіх.

Спроба розрулити щось до листопада не виключена (є зацікавлені суб'єкти), але простір для неї швидко звужується. Швидше - можливі імітації як активність, що формує порядок денний.

Повторюся - треба готуватися терпіти і чинити опір мінімум до весни 2025 року. Тоді буде можливість рухатися в бік покращення.

Керівництво ЄС виглядає прийнятно (місцями - добре), переговори про вступ дадуть багато протверезних новин. Але це рух уперед.

3. що далі?

Відчуття колишні. Зупинка на фронті, в економіці, соціальній сфері - важка. Але можливості оборонятися не втрачено, необхідності погоджуватися на будь-які умови теж немає.

Завершено основну сесію НМТ (явка 92%, 265,3 тис. дітей). Тепер вступ. Це важливий оргмомент, який формує майбутнє країни.

Здолати нашу армію в росіян не виходить. Влітку вони продовжать витрачати величезні зусилля на підрив волі до опору в тилу, на зрив підтримки військових, на внутрішній розбрат і гальмування зовнішньої допомоги.

З одного боку, зростає інтенсивність варварських ударів по цивільних.

З іншого, вже видно, як вони вкладаються в підігрівання очікувань швидкого фінішу. "Щоб усе ЦЕ скоріше закінчилося". Щоб людей накривало емоціями і вибивало з ритму.

Якийсь час тому я припустив, що можливі атаки на ВРУ, щоб зірвати продовження воєнного стану. Сьогодні СБУ повідомило про затримання групи, яка мала намір влаштувати гойдалки навколо Ради, зі спробою захоплення будівлі. Не знаю жодних деталей, просто буду відзначати всі факти зазіхань на Парламент...

Футбол уже показав, як може перемикатися увага мас. Плюс вибори. Попереду ще олімпіада. До початку "мертвого сезону" в політиці - 3 тижні. Зламати літній режим може загострення на Близькому Сході. І/або Далекому. Що ще більше відтягне увагу...

Весь цей час росіяни будуть інформаційно тиснути.

Ментально пережити цей період допоможе вибудувана рутина.

Кілька відрізків марафону ми пройшли на морально-вольових. Настав час діяти максимально прагматично, щоб можна було за потреби додати.

Красиві слова приймати тільки з красивими справами (особливо це стосуватиметься саміту НАТО, до якого партнери зуміли знизити очікування). Пам'ятаєте, скільки хорошого говорив Столтенберг? А Макрон? Ці сторінки перевернуті - нові обставини.

Загалом: без особливих просвітів, багато щільної виснажливої роботи, але досі багато що залежить від нас. Що само по собі дивно.

Хто такий Олексій Копитько

Радник міністра оборони, блогер, журналіст. Проживає у Харкові. Активно коментує в соцмережах події, що відбуваються в країні і світі. Працював координатором проєкту "Флот-2017". До цього обіймав посаду заступника голови правління Українського центру розвитку музейної справи.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти