Коли Україна зможе збивати ракети Х-22

21 січня 2023, 06:59
Отже, допоки ми не отримаємо комплексів ЗРК Patriot і SAMP-T, ми не матимемо ефективної можливості для перехоплення Х-22.
Коли Україна зможе збивати ракети Х-22
Ракета Х-22 / Фейсбук Константина Машовца

NASAMS та IRIS-T не можуть збивати ракети Х-22. Це примітивна та дефективна радянська ракета. Але вона має декілька характеристик, через які навіть сьогодні її неможливо знищити за допомогою комплексів ППО. По-перше, її швидкість сягає 4,5 махів. Нагадаю, що 5 махів – це барʼєр гіперзвукової зброї. Тобто вона майже наближається до такої зброї за швидкістю. По-друге, висота її дії, від 12 до 20 кілометрів. Висока швидкість та високі висоти - це параметри для задіяння ешелону великого радіусу дії. NASAMS та IRIS-T не можуть цю ракету ані наздогнати, ані перехопити на висоті, наприклад, 20 кілометрів. Це міг би робити, наприклад, радянський С-300 у якості ешелону великого радіусу дії, який є в нас на озброєнні. Та є одне "але" – характеристик ракет С-300 теж недостатньо для перехоплення ракет на таких швидкостях. Може бути унікальний випадок збиття, коли ця ракета знаходиться у стартовому положенні. Тобто коли її запускають з літака у зоні впливу української ППО. Але такого не відбувається, тому, фактично, ми не маємо можливості для їхнього перехоплення.

Однак таку можливість можуть мати ЗРК Patriot і SAMP-T. Тому що деякі модифікації ракет цього комплексу мають можливість перехоплення ракет на швидкостях до 5 махів та навіть більше. Тобто ці комплекси можуть не лише перехоплювати такі ракети, але й наздоганяти їх та знищувати. Ну і, звісно, висоти у 20 кілометрів їм також доступні, бо це якраз їх характеристики.

відео дня

Отже, допоки ми не отримаємо цих комплексів, ми не матимемо ефективної можливості для перехоплення Х-22. А навіть якщо отримаємо, ми маємо розуміти, що ці комплекси мають обмежений радіус дії, тому нам потрібно їх якомога більше, щоб підвищити ефективність нашої ППО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти