Комарині укуси: як Захід "пожалів" Росію і Путіна

24 лютого 2022, 06:25
У Росії зараз немає потреби брати гроші на зовнішньому ринку - там добре заробили на газовій кризі, тому санкції їх навряд чи злякають.
Санкції проти Росії
Євросоюз і США запровадили санкції проти Росії / Getty Images

У відповідь на визнання Росією "ЛДНР" США і країни Європи запровадили низку санкцій проти РФ. Зокрема, санкції США торкнулися держкорпорації ВЕБ. РФ, оборонного банку Промсвязьбанк (ПСБ) і десятка їх дочірніх організацій, розширили санкції щодо держборгу РФ, а також запровадили санкції проти причетних до визнання псевдореспублік осіб з оточення Путіна. Крім того, Євросоюз також запровадив санкції проти 351 депутата Держдуми, а також 27 фізосіб і організацій, але не проти самого Путіна, а Великобританія піддала санкціям п'ять російських банків, а також близьких до президента Росії підприємців Геннадія Тимченка, Бориса та Ігоря Ротенбергів.

У політичній практиці всього світу санкції ніколи не запроваджуються проти перших осіб держави - президентів і міністрів закордонних справ. Це робиться для того, щоб залишати простір для маневру - вікно для переговорів. Тому поки Путін при владі, у нього фактично зберігається імунітет від санкцій.

Але стосовно самих санкцій є питання. Наприклад, те, що запровадила Великобританія, взагалі не можна назвати санкціями, тому що обмеження торкнулися дрібних банків, які не мають впливу на банківському ринку. Єдиний плюс цих санкцій у тому, що вони стосувалися банків, які працюють в Криму, але і це потрібно було зробити набагато раніше.

відео дня

З санкціями США, зокрема, обмеженнями по держборгу РФ, теж не все так однозначно. Адже якщо згадати передісторію, то санкції щодо держборгу РФ працювали раніше, проте Байден їх скасував і тепер знову їх запровадив. Крім того, під санкції потрапляють тільки єврооблігації, випущені з 1 березня 2022 року.

Однак у Росії зараз немає потреби брати гроші на зовнішньому ринку. Ціна нафти зросла, вони добре заробили на газовій кризі - за різними оцінками, близько 60 мільярдів доларів. Тобто їм не потрібні додаткові гроші на фінансування проектів, тому санкції їх навряд чи занадто злякають.

Більш-менш серйозно виглядають санкції проти ВЕБу і Промбанку. ВЕБ - це колишній промисловий банк СРСР, який ще з часів совка обслуговував усі зовнішньоекономічні операції. Тобто він має унікальний статус урядового агента і через нього можуть фінансуватися закриті програми. Однак як це вплине на загальну ситуацію - невідомо, оскільки Росія поки здатна сама все профінансувати.

читайте такожЗахід ввів дуже "лайтові" санкції проти ПутінаКрім того, навіть у разі проблем банку Росія може спокійно перерозподілити фінансування операції через афілійовані російські банки.

Набагато болючішим для Росії могло б бути ембарго на обмеження поставок нафти на світовий ринок. Це було б можливо прийняти, тим більше що Саудівська Аравія як західний партнер могла б заповнити дефіцит, що утворився.

Також не менш болючим може стати заборона на використання доларів і євро окремим банкам у фінансовій системі Росії.

Тому поки що всі ці дії Заходу - комарині укуси, які ніяк не зупиняють Путіна.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти