Кордонів із травматами не захищають

16 листопада 2021, 09:10
Коли з’явилася загроза на кордоні, Україна вкотре виявилася безпорадною. І звинувачувати у цьому треба виключно керівництво країни.
Кордонів із травматами не захищають
У МВС запропонували зібрати на навчання з охорони кордону власників травматичної зброї/ Reuters

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що Україна проведе навчання з територіальної оборони біля кордону з Білоруссю, на які планують зібрати власників травматичної зброї.

Варто зазначити, що переважна більшість громадських формувань з охорони кордону або дотримання правопорядку були створені виключно з метою отримання дозволів на так звану травматичну зброю. Тобто це була схема, за якою усі охочі могли потрапити до окремої категорії тих людей, які згідно законодавства мають право на придбання травматичної зброї.

Відповідно, дієвість таких формувань не просто під великим сумнівом, а нульова. Адже люди, які у такий спосіб отримали травматичну зброю, фактично навіть не усвідомлювали, що робили, бо їм видавали пакет документів "під ключ", а вони за це платили гроші. Більше того, вони купували собі пістолети не для того, щоб із ними захищати державний кордон України. Тож ефективність цих заходів буде нульовою, бо таким чином навряд чи у МВС когось зберуть. Адже люди хотіли мати зброю для самозахисту - звичайні пістолети, аби мати змогу захищати своє життя на вулиці. Шкода, що радники міністра внутрішніх справ не повідомили йому об’єктивну картину, бо Денис Анатолійович як нова людина на посаді, міг просто не знати цих речей.

відео дня

Якщо ж говорити про якісь серйозні заходи з охорони кордону, то для цього треба було створювати нормальну територіальну оборону, а не на папері, як її декларує міністерство оборони. Але це треба було ще 30 років тому, або, щонайменше, з початком війни на Донбасі. Знову ж таки, жадібність "хлопців у погонах", які раніше влаштували продаж дозволів та острах керівництва країни щодо створення реальної дієвої структури зі зброєю, яка зможе захистити країну, дали нам таку ситуацію, що територіальна оборона є в нас тільки на папері.

Тобто коли з’явилася загроза, ми виявилися безпорадними. І звинувачувати у цьому треба виключно керівництво країни, адже люди тренуються, навчаються і є багато дієвих громадських організацій, у яких люди чомусь навчаються власним коштом.

читайте такожУ Путіна заготовлена багатоходівка, і він буде тиснути на Європу до останньогоАле їх, на превеликий жаль, без державної допомоги буде недостатньо. Та й з травматичними пістолетами кордонів не захищають - ними важко захистити навіть власне життя. Кордони треба захищати з автоматами, кулеметами та гранатометами, а не пістолетами з гумовими набоями.

Можливо, тепер це прискорить розуміння того, який саме потрібен закон про зброю. Адже на даний момент отримання травматичної зброї - лише схема, за якою спритні ділки дозвільної служби вставили золоті зуби своїм собакам. Тож будь-які спроби реформувати цей напрямок ні до чого не призведуть, принаймні доти, поки не будуть вирішені принципові речі, наприклад, скасування для МВС монопольного права володіти реєстром, аби позбавити їх можливості використання таких схем.

Георгій Учайкін, голова наглядової ради "Української асоціації власників зброї", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти