Кощієва смерть: чого Путін боїться найбільше?

8 серпня 2023, 06:48
Це найпростіший і найбільш безкровний спосіб зупинити війну - просто позбавити Путіна грошей.
Путина
Путін може позбутися надприбутків від продажу нафти / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео

Завершилася зустріч представників 40 держав у Джидді (Саудівська Аравія), присвячена російсько-українському врегулюванню. Поки важко робити якісь висновки, але деякі речі я б зазначив.

По-перше, повідомляють, що Саудівська Аравія заявила про "готовність надати свої хороші послуги, щоб сприяти досягненню рішення, яке призведе до постійного миру". Вона також підтримала резолюцію РБ ООН, яка засуджує вторгнення Росії та анексію нею суверенної території України.

З урахуванням того, що тепер (після пошкодження українськими надводними дронами російських військового корабля і танкера) морський нафтовий експорт Росії став вкрай небезпечний (у всякому разі - в акваторії Чорного моря), "хорошою послугою" з боку Саудівської Аравії могло б стати різке збільшення видобутку нафти з тим, щоб стабілізувати ціни на нафту і не дати їм різко влетіти після випадання з ринку російських обсягів.

відео дня

Я вже про це писав і хочу ще раз нагадати: тут закопана Кощієва смерть, цього Путін боїться найбільше. Він завжди вважав, що запорукою його фінансової непотоплюваності є картельна змова з Саудівською Аравією. І якщо цей альянс розвалиться, то Росія не зможе фінансувати війну.

Це найпростіший і найбільш безкровний спосіб зупинити війну - просто позбавити Путіна грошей. І ключ до цього рішення в руках у Саудівської Аравії. Таким чином, завдання української дипломатії (і дипломатії її союзників, зрозуміло) полягає в тому, щоб переконати Саудівську Аравію цей крок зробити.

Я впевнений, що у США і Європи є аргументи, які змусять саудитів піти на цей крок. І заява Саудівської Аравії про "готовність надати свої хороші послуги", як мені здається, говорить саме про це.

По-друге, практично всі учасники зустрічі схиляються до того, що підсумковий план потрібно будувати на базі "формули Зеленського". Однак, агентство dpa повідомляє, що крім плану Зеленського, був обговорений і альтернативний мирний план, запропонований Саудівською Аравією.

За інформацією DPA (з посиланням на дипломатичні джерела) "цей новий план включає в себе збереження цілісності України, припинення вогню на всіх фронтах, початок мирних переговорів під наглядом ООН і обмін полоненими. Зазначається також, що на переговорах у Джидді Київ більше не наполягав на прийнятті мирного плану Зеленського.

Зрозуміло, представники України тут же спростували свою відмову від плану Зеленського. Однак, факт внесення альтернативного плану ніхто не заперечував. Але в чому ж його новизна? У чому відмінність від "формули Зеленського"?

Методом виключення я прийшов до висновку, що план саудитів відрізняється тільки тим, що вони (безумовно визнаючи кордони України станом на 1991 рік), тим не менш, пропонують негайно зупинити бойові дії і почати переговори не чекаючи виведення російських військ. Підходить цей план Україні чи ні - вирішувати Зеленському і його команді. Якщо платою за його прийняття буде готовність Саудівської Аравії різко наростити видобуток, то, укупі з морською блокадою російських портів, це позбавить Путіна нафтових доходів. Тому я б, як мінімум, серйозно подумав над цим планом.

Тому, що, втративши можливість фінансувати війну в необхідних обсягах, Путін не зможе довгий час підтримувати своє угруповання в Україні в боєздатному стані. І через якісь час або сам його звідти виведе, або ЗСУ просто проженуть росіян поганою мітлою, а вони не зможуть чинити гідного опору.

Втім, все це слід було б ретельно прорахувати і проаналізувати. Єдине, в чому я твердо впевнений, так це в тому, що не можна пропозицію Саудівської Аравії відкидати сходу. І вже якщо все таки буде прийнято рішення від нього відмовитися, то всім зацікавленим сторонам потрібно терпляче, дуже толково і аргументовано пояснити чому цей план не спрацює.

Не можна втрачати таких важливих партнерів як Саудівська Аравія. Навіть їх нейтральна позиція дуже цінна. Рано чи пізно вони приймуть правильне рішення.

Хто такий Альфред Кох

Альфред Рейнгольдович Кох (28 лютого 1961, Алтай, Східноказахстанська область) — колишній російський державний діяч. У 1990-х роках був головою Держкоммайна Росії і заступником Голови Уряду Російської Федерації, з 2014 року проживає в Німеччині. Підтримав Україну і розкритикував дії Володимира Путіна за російське вторгнення в Україну, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти