Косово навпаки: як Путін вішав локшину Генсеку ООН

29 квітня 2022, 17:43
Володимир Путін намагався справити враження фахівця, але в результаті нанизував одну брехню на іншу.
Володимир Путін, Антоніу Гутерреш
Володимир Путін нахабно збрехав Генсеку ООН / Скріншот

На зустрічі з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем президент Росії Володимир Путін намагався виправдати визнання Росією "незалежності" "республік Донбасу" прецедентом незалежності Косово. Думаю, Володимир Путін намагався справити на співрозмовника враження досвідченого фахівця з рішень, які призвели до проголошення цієї незалежності – і в результаті нанизував одну брехню на іншу.

Причиною, по якій Міжнародний Суд ООН у 2010 році вирішив, що декларація про проголошення незалежності Косово не суперечить міжнародному праву, було фактичне вигнання навіть не переважної більшості, а майже всіх жителів Косово зі своїх рідних місць в сусідні країни. Причому вигнання це здійснювалося за етнічною ознакою: виганялися і знищувалися албанці, які становили 90 відсотків населення колишньої автономії у складі Сербії. Диктаторський режим Мілошевича пояснював свої дії "історичним правом" сербського народу на Косово, що сприймалося тоді як нацистські марення про "життєвий простір" для арійців.

З незалежністю Косово погодилися саме тому, що населенню регіону загрожувала смертельна небезпека в буквальному сенсі слова. Але, до речі, навіть тоді Росія, прем'єр-міністром якої в 2010 році був Путін, з висновками Міжнародного суду не погодилася і підкреслила, що "Пріштіна пішла на незаконний акт, спрямований на підрив суверенітету Сербії".

відео дня

У випадку з окупацією Криму і Донбасу все було зовсім інакше. Український уряд не виганяв жителів регіонів зі своїх рідних місць. Більшість жителів Криму - етнічні росіяни, проте сама ідея автономії цього регіону і в Радянському Союзі, і в незалежній Україні базувалася на факті проживання в Криму корінного народу – кримських татар. Саме з цим фактом, впевнений, і було пов'язане рішення Президії Верховної Ради СРСР про відновлення Кримської автономії.

Однак після російської окупації півострова в 2014 році якраз права корінного народу були поставлені під сумнів, заборонений Меджліс кримськотатарського народу, багато активістів кримськотатарського національного руху, діячі культури, журналісти виявилися заарештовані або вигнані з рідної землі – практично як косовські албанці. Гоніння здійснюються і на представників національних меншин Криму, насамперед – етнічних українців, які можуть потрапити до в'язниці просто за український прапор на власному балконі.

читайте такожЯк кремлівський психопат публічно принизив Генсека ООНБільшість жителів Луганської та Донецької областей України - етнічні українці, ніякого конфлікту між ними і жителями інших українських регіонів ніколи не було і бути не могло.

Після російського вторгнення в 2014 році сотні тисяч жителів окупованих територій – як Донбасу, так і Криму – були змушені покинути рідні місця, стати внутрішніми біженцями або переїхати до інших країн. Решта перетворилися на заручників агресивної політики російського режиму: зараз його представники буквально ганяються за жителями Донбасу і Криму з метою мобілізації їх в російську армію або "армії" "народних республік" – тобто по суті перетворюють людей на "гарматне м'ясо".

Так що, впевнений, це ніяке не Косово. Це Косово навпаки. Путін здійснює в Криму і на Донбасі той самий геноцид, який його побратим по злочинах Мілошевич творив у Косово. І каже неправду в обличчя генеральному секретарю ООН.

Крим.Реалії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти