Крах імперії: чи можливий дефолт США

16 жовтня 2021, 07:45
Сполучені Штати вкотре опинилися на порозі шатдауну, проте є декілька причин, чому потрясінь їм вдасться уникнути.
США опинилися на порозі дефолту
США можуть нескінченно підвищувати ліміт держборгу, а, значить, криза, що виникла – тимчасова / Reuters

Палата представників Конгресу США схвалила законопроект про підвищення ліміту боргу Сполучених Штатів, що було останньою законодавчою перешкодою на шляху запобігання національного дефолту. А дефолт за державними зобов'язаннями загрожує США з 18 жовтня. Тепер законопроект має підписати президент Джозеф Байден.

Цей законопроект збільшує "стелю" боргу США на 480 мільярдів доларів, що дозволить міністерству фінансів оплачувати рахунки країни на початку грудня.

Однак насправді приводу для паніки немає, адже в США просто не може бути оголошений дефолт.

відео дня

Основна причина неможливості дефолту полягає в тому, що США емітують долар. А, контролюючи емісію долара в світі, Штати можуть нескінченно підвищувати "стелю" боргу, рівно стільки, скільки їм буде потрібно. Вже з цієї причини Сполученим Штатам дефолт абсолютно не загрожує.

Така ситуація, як зараз, у США виникла не вперше. Вже не раз траплялися так звані шатдауни, коли США вчасно не встигали підвищити межу боргу. Зокрема, так траплялося за президентства Дональда Трампа – тоді у США виникли тимчасові труднощі. Втім, все це було некритично: відправили у відпустку деяких чиновників, призупинили виплати і т.д. Однак потім Конгрес проголосував за підвищення ліміту держборгу, і все запрацювало знову.

От і зараз у США немає ніяких перешкод для того, щоб знову підвищити межу боргу і подолати цю тимчасову кризу.

Загалом, дефолт Штатам не загрожує. Це навряд чи відбудеться ще й тому, що США є привабливою для інвестування країною, тому їх боргові зобов'язання спокійно викуповуються більшістю інвесторів або країн світу.

читайте такожЧому Україні зарано створювати зону вільної торгівлі зі США

Одним словом, поки США є головним емітентом долара, поки енергоносії (нафта і газ) торгуються в основному в доларі, немає приводу навіть допускати думку про те, що в Штатах можливий дефолт. Ніяких передумов для фінансових потрясінь у США немає.

Тож дефолт Сполучених Штатів неможливий навіть теоретично, він не станеться.

Тарас Загородній, політичний і економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти