Кремль обгидився і запанікував: чи наважиться Путін застосувати ядерну зброю

27 березня 2022, 16:47оновлено 30 березня 2022, 17:03
1942
Світ зануриться в хаос, якщо Росія завдасть ядерного удару по Україні, а США не дадуть відповідь.
Кремль панікує, а тому він все ближче до останнього доводу-застосування ядерної зброї
Пасивна реакція США на ядерний шантаж розв'яже руки не тільки Росії / Reuters

Чи зможе Росія застосувати ядерну зброю? Перш ніж відповісти на це питання, давайте подивимося на ситуацію в Кремлі. Думаю, всі звернули увагу на зникнення Шойгу і Герасимова.

Не знаю, кому як, а мені особисто дане зникнення говорить багато про що. Як мінімум – про те, що, незважаючи на зовнішній спокій, вище керівництво Кремля панікує.

Так, ми можемо тільки гадати в чому причина цієї паніки. Санкції, величезні втрати, реальна поразка або, може, все, але це все вдруге. Головне, що вони обгидилися.

відео дня

Обгидилися, бо не були готові до такого варіанту розвитку подій. А зараз вони нервово шукають варіанти виходу з цієї ситуації.

Якщо повернутися до ядерної зброї, то це їхній останній аргумент, який може перевернути ситуацію на їхню користь.

Однак не будемо забувати, що головна сила цієї зброї – сам факт її наявності. Маю на увазі, що державі вона потрібна не для реального застосування, а для того, щоб застерегти противників від недружніх рухів у свій бік. Це інструмент стримування. Принаймні так ця зброя працювала всі роки після втрати США монополії на володіння нею.

читайте такожЧому війна в Україні може тривати до листопада

І після Хіросіми і Нагасакі, ніхто ніколи не ризикував використовувати цю зброю для нападу на противника. Навіть для нападу на противника, у якого цієї зброї не було. І навіть після військового програшу. США не скидали ядерну бомбу на В'єтнам, а СРСР – на Афганістан. А все чому?

Через непередбачуваність розвитку подальших подій. Якщо Росія хоч раз застосує ядерну зброю проти України, як повинен відреагувати Захід? Теоретично він може закрити на це очі. Ну не починати ж ядерну війну? Однак, якщо Росія побачить, що їй за це нічого не буде, то це розв'язує їй руки. І наступний удар може бути по Польщі. Фактично Росія так може захопити всю Східну Європу. І пасивна реакція США розв'яже руки не тільки Росії – Північна Корея може вдарити по Південній. І тоді світ зануриться в хаос.

читайте такожЧи посміє Путін застосувати ядерну зброю

Більш ніж упевнений, що в США подібний сценарій розвитку подій уже давно прорахований. Знаєте, що під час Другої світової війни в США були розроблені більше десятка військових планів з кольоровим кодуванням, з різними сценаріями розвитку подій? Був свій план на випадок війни з Мексикою, Великобританією, Австралією, Німеччиною, Індією, Францією і навіть Канадою. Також у кожного плану були свої відгалуження з можливим театром військових дій, хто буде їхнім союзником і хто буде союзником їхнього противника. Невже хтось думає, що подібні плани не існують на випадок ядерної війни? Більш ніж упевнений, що у Штатів є такі плани з урахуванням різних сценаріїв і свої протоколи реагування на кожну ситуацію.

І зрозумійте правильно. Наявність цих планів ніяк не суперечить поточній нинішній позиції США. Чому? Подібні протоколи є і в Росії. Один неправильний крок може запустити маховик, який уже буде неможливо зупинити. Зрозуміло, що американці не хочуть так ризикувати, однак це не означає, що вони закриють очі.

читайте такожНедовго сміялися Російські Іскандери: чому РФ не вдасться поповнити запаси ракет, що закінчилися

Тоді запитаєте ви: а чому вони закривають очі на касетні бомби і хімічну зброю. Зрозумійте, це брудний метод ведення війни, але цілком допустимий. Ця зброя не є елементом зовнішньої політики. А ядерна – є, в першу чергу, через свою величезну руйнівну силу. Ще раз нагадаю, що хімічна зброя застосовується постійно, а ядерна після Хіросіми – жодного разу.

Якщо підсумувати, то росіяни повинні усвідомлювати, що після ядерного удару по Україні, існує така ж висока ймовірність удару у відповідь. І якщо прибрати їхню браваду пропаганди "всіх зітремо в порошок", то чи готові вони будуть піти на такий крок з такими непередбачуваними наслідками для себе, враховуючи, як вони запанікували від провалу самої операції?

Павло Вернівський, радник голови ФРУ з економічних питань

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти