Криза в США ставить Україну під загрозу

8 жовтня 2023, 08:15
Тенденції до скорочення допомоги Україні поки немає, але є зростання втоми від війни як в американському суспільстві, так і на Заході в цілому.
США, ВСУ
Через кризу в США допомогу Україні наступного року можуть скоротити - Ілія Куса / Колаж: Главред, фото: командування Об'єднаних Сил ЗС України , president.gov.ua

Головна небезпека політичної кризи в США для України пов'язана з тим, що голосування за законопроєкти, які стосуються військової та фінансової допомоги, будуть відтягнуті на якийсь час, можливо, до кінця цього або першої половини наступного року.

Відставка спікера Маккарті показала, що меншість крайніх правих республіканців стала силою, на яку слід зважати і торгуватися з нею. А це створює певні ризики в обсягах допомоги, яку нам можуть запропонувати, адже після цієї ситуації їхню позицію будуть враховувати.

З моєї точки зору, тенденції до скорочення допомоги Україні поки що немає, але є зростання втоми від війни як в американському суспільстві, так і на Заході в цілому. Це не відразу перетворюється на скорочення, оскільки фактів цього ще не було. Але втома є, що демонструє факт того, що про цю допомогу стало складніше домовлятися, а політики в США і Європі змушені торгуватися за неї і їм стає складніше пояснювати це людям. Тому в наступному році Україні потрібно буде враховувати ці контексти, виходячи з того, що в якийсь момент частина допомоги дійсно може бути заморожена або скорочена - все буде залежати від внутрішньополітичної ситуації в країнах Заходу. Головна небезпека для України у всій цій ситуації полягає в тому, що якщо буде помітна тенденція до зменшення фінансової та військової допомоги, нам доведеться піти на заморозку війни, тому що тоді ми не зможемо воювати.

відео дня

Поки що ми стикаємося з затягуванням процедур, але заморозки допомоги, як мінімум в найближчі півроку, бути не повинно. Але це можливо в другій половині 2024 року, коли вибори в США будуть в самому розпалі. Крім того, до того моменту повинні будуть пройти і вибори в Європарламенті, після чого можна буде зрозуміти розклад сил в ЄС.

Однак повної заморозки допомоги Україні не буде. Принаймні поки у демократів зберігається більшість у нижній палаті Конгресу. Але, можливо, зміняться цифри, які закладені, або адміністрації Байдена доведеться задіяти альтернативні механізми. А їх декілька. Один з них-використання кредитних ліній та оформлення військової допомоги як грантової. Цей механізм не так часто використовують, але Байден може його задіяти в обхід Конгресу. Навряд чи це сподобається самому Конгресу, і цілком можливо, що його будуть ще більше критикувати на цьому ґрунті напередодні виборів, але це один з можливих варіантів. І якщо в США захочуть передати нам далекобійні ракети, то можуть піти саме таким шляхом, тому що для цього не потрібно голосування по бюджету.

Але, ймовірно, голосування таки відбудеться. Питання в тому, яка сума допомоги буде вказана – 24 мільярди або якась інша. А також у тому, хто стане новим спікером, адже від нього залежатиме швидкість прийняття рішень. Швидше за все, він буде з числа республіканців, і більшість не буде голосувати за спікера-демократа. Але чи буде це представник помірного крила, Стівен Скаліз, або це буде хтось крайній правий на кшталт Джима Джордана стане визначальним фактором того, чи буде Україна мати справу з трампістом або традиційним поміркованим республіканцем. Можливо, оберуть компромісного кандидата, як це було з Кевіном Маккарті, який буде враховувати думку всіх фракцій Республіканської партії, але не буде таким одіозним. Тому призначення Трампа спікером - навряд чи те рішення, за яке проголосують.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього", спеціально для Главреду

Хто такий Ілія Куса

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього".

За освітою Ілія - аналітик-міжнародник. Навчався в Інституті міжнародних відносин у Києві за спеціальністю "Міжнародна інформація". У нього є досвід роботи журналістом: редактором міжнародних новин і кореспондентом, а також якийсь час він працював перекладачем. На посаді аналітика співпрацював з низкою громадських організацій в Україні, на його рахунку чимало публікацій у різних виданнях на тему міжнародної політики, насамперед на тему Близького Сходу.

Володіє англійською та арабською мовами.

Дослідницькі інтереси: геополітика, міжнародна безпека, боротьба з тероризмом, Близький Схід, зовнішня політика.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти