Кримська платформа: чому краще пізно, ніж ніколи

23 серпня 2021, 21:49
Щось подібне треба було створити ще в 2014-2015 гг. На жаль тоді дослухались порад деяких західних партнерів, що, мовляв, по Криму нічого вже не зробиш.
Кримська платформа: чому краще пізно, ніж ніколи
Участники Крымской платформы / president.gov.ua

Головна подія сьогоднішнього дня – перший (і установчий) саміт Кримської платформи. Попри шалений спротив Кремля він відбувся. І за політичним значенням (з точки зору наших національних інтересів), а також за масштабом і за рівнем представництва (46 країн та міжнародних організацій, всі країни "Великої сімки", всі країни ЄС і НАТО) це найважливіший міжнародний захід, який проходив в Україні за всі 30 років незалежності нашої країни. Це великий успіх української дипломатії і Президента Зеленського.

читайте також"Повернулися до стадії глибокої стурбованості": що показала Кримська платформаТреба розуміти, що це довгостроковий проект. Журналісти часто задають питання: в чому сенс цієї платформи? Головний сенс – в довготривалій дипломатичній боротьбі проти російської окупації Криму, і за підтвердження його українського статусу. Будемо реалістами. Зараз у нас не має політичних (та інших) інструментів, які б дозволили нам швидко і без великих ризиків для країни повернути Крим. Міжнародний та історичний досвід свідчить, що проти окупації своїх територій іноді доводиться боротись десятиріччями. Сьогодні на саміті Кримської платформи про це нагадали керівники Балтійських країн. Росія хотіла б, щоб всі якомога скоріше забули про факт російської окупації Криму і де-факто змирилися з цим. Завдання Кримської платформи – постійно нагадувати міжнародній спільноті про цю проблему, і координувати наші зусилля і активність наших міжнародних партнерів в боротьбі проти російської окупації Криму (зокрема і через санкційний режим проти Росії), в реагуванні на політичні та правові наслідки російської окупації Криму, зокрема на порушення прав і свобод українців і кримських татар на окупованих територіях, на перетворення Криму у військову базу, на чисельні порушення міжнародного права у зв’язку з російською окупацією Криму. Оскільки саме створення Кримської платформи та її міжнародна підтримка і запланована активність руйнують російську міжнародну стратегію по Криму, це викликає таку істерику Кремля.

читайте такожПрезидент Польщі на Кримській платформі заговорив українською мовоюЩось подібне треба було створити ще в 2014-2015 гг. На жаль тоді дослухались порад деяких західних партнерів, що, мовляв, по Криму нічого вже не зробиш, Росія категорично відмовляється обговорювати цю тему, тому краще зосередитись на переговорах по Донбасу. І що? І по Донбасу не домовились (а ті домовленості, що тоді уклали, навряд можна виконати), і в боротьбі за Крим згаяли певний час. Але краще зробити трохи запізно, ніж ніколи. "Кримська платформа" успішно стартувала! В добрий путь!

відео дня
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти