Ксерокопія і казка: чому держбюджет-2022 нереалістичний

5 листопада 2021, 06:00
Сліпе копіювання бюджету-2021 обернеться необхідністю ходити по всьому світу з протягнутою рукою для того, щоб латати неочікувано великі діри у бюджеті.
Ксерокопія і казка: чому держбюджет-2022 нереалістичний
Верховна Рада у першому читанні ухвалила проект бюджету на 2022 рік/ua.depositphotos.com

Судячи з ухваленого у першому читанні проекту державного бюджету на 2022 рік, уряд розробив його за найлегшим принципом. Тобто взяли бюджет поточного року, додали до кожної статті показник інфляції (десь більше, десь менше) і вийшов проект бюджету на наступний рік, бо структура дохідної та витратної частин практично нічим не відрізняється від проекту на поточний рік.

Відповідно, як і у минулих роках це - бюджет казки, а не реалій. Ще не розуміючи коли закінчиться ця хвиля пандемії, чи буде наступна і економічні обмеження, що з нею пов’язані, уряд закладає надто казкові макропоказники - і зростання ВВП до майже 4%, і зниження інфляції, і зменшення дефіциту бюджету.

Тобто уряд стає на ті самі граблі, що і цього року, що обернеться необхідністю ходити по всьому світу з протягнутою рукою для того, щоб латати неочікувано великі діри у бюджеті.

відео дня

Саме це починається із розробки нереалістичного бюджету як такого. Тому і маємо ксерокопіювання, разом з яким копіюється помилка - побудова бюджету на надто казковому рівні.

До того ж суттєвим недоліком проекту бюджету є те що у ньому немає жодної інформації щодо тарифів на енергоносії. З одного боку, уряд ніби пообіцяв, що ціни не зміняться до кінця опалювального сезону - мовляв, довгострокові і короткострокові контракти вже укладені, у них зафіксовані ціни і, незалежно від того, що відбувається на європейських хабах, ціна на газ вже не зміниться. Але чи дійсно це буде так, ми побачимо лише у процесі опалювального сезону, коли надійдуть перші платіжки. Бо, по-перше, ми зможемо порівняти їх з минулорічними, а по-друге, зрозуміти, які саме ціни там закладені і на електрику, і на газ.

читайте такожЗамість медицини і науки - на зовнішній борг: що не так з проектом держбюджету-2022Варто зауважити, що цей проект - ще не остаточна версія. Адже традиція бюджетного процесу така, що між першим та другим читанням важливі показники можуть зазнати суттєвих змін, причому як у бік збільшення, так і зменшення.

Особливо таку кореляцію часто роблять після перемовин з МВФ, коли приїздить місія МВФ, бере проект бюджету і починає "видозмінювати" окремі статті. Не виключено, що те саме може статися і зараз. Тому варто дочекатися остаточного ухвалення бюджету і вже тоді робити висновки про те, що очікувати у наступному році у плані соціальних витрат.

Андрій Новак, Голова Комітету економістів України, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти