Хто організував теракт у РФ

29 березня 2024, 19:31
441
Питання в тому, що Росія намагається максимально знайти винних. Тому що сказати, що винна ІДІЛ, означатиме провал власної історії.
Крокус
Теракт у Крокус Сіті / скріншот

Росіяни вже наче не намагаються заперечувати, що безпосереднім його виконавцем була терористична організація ІДІЛ, а точніше її центральноазійська філія, яка діє переважно на території Афганістану та країн Центральної Азії, або як їх називали в СРСР – Середній Азії. Спроба прив'язати до цього теракту Україну цілком вписується в інформаційну стратегію Кремля, яка полягає в тому, щоб у будь-якому випадку створити якомога більше інформаційного шуму, знайти якомога більше винних та відповідальних за цей теракт, а також максимально виправдати свою агресивну риторику і дії проти України та проти країн Заходу (у першу чергу, проти Сполученого Королівства і Сполучених Штатів Америки).

На мою думку, головне завдання, яке зараз переслідує Кремль, звинувачуючи Україну та США і вкидаючи в інформаційний простір дуже багато різних теорій, конспірологій – відволікти увагу від провалу самих російських спецслужб. Насамперед від провалу цієї структури начебто безпеки, яку Путін вибудовував всередині Росії.

Для нього дуже важливо, щоб у цій ситуації жили будь-які версії, крім єдиної правильної – про те, що через війну в Україні всі ресурси Росії, всі кращі кадри кинуті на війну проти нашої держави, а сама Росія опинилася майже беззахисною перед реальним тероризмом. В інформаційному полі було дуже багато інформації про те, що цей зробило саме ФСБ. Це була і моя перша думка, але чим далі ми досліджуємо це питання, тим більше розуміємо, що це справді була Ісламська держава.

відео дня

Вони дійсно планували теракт – про це Росію попереджали і Штати, і Велика Британія. Навіть кілька оглядачів, які пишуть про Афганістан, повідомляють, що навіть таліби, які є природним ворогом Ісламської держави (бо Талібан та ІДІЛ – це два радикальних рухи-антагоністи в регіоні) попереджали Росію про те, що ІДІЛ активізувався та готує теракти в Росії та Таджикистані, який є другим після Афганістану центром, де ІДІЛ веде агітацію і вербує собі прихильників.

І, власне, це був саме провал російських спецслужб – вони проґавили цей теракт і його підготовку. Крім того, коли терористи почали стрілянину в "Крокусі" російські силовики не змогли адекватно відреагувати – вони тягнули з тим, щоб туди зайти. Я розумію, чому вони тягнули, адже вони не знали ситуацію всередині і не хотіли ризикувати. Як зʼясувалося згодом, враховуючи, що терористи діяли зухвало, організовано і зуміли підпалити будівлю, з точки зору своєї безпеки вони діяли адекватно, але це не врятувало тих росіян, які загинули всередині.

Тому тут питання в тому, що Росія намагається максимально знайти винних. Тому що сказати, що винен ІДІЛ, означатиме провал власної історії, адже росіяни воювали з ІДІЛ в Сирії, витрачають мільярди на безпеку від тероризму, але бац! – і таке проґавили. Звинуватити в усьому всесильних українців, британців, американців, на їхню думку, чудовий план. І думаю, що вони будуть його дотримуватися до кінця, або як мінімум до наступного теракту, який ІДІЛ цілком може організувати в РФ. І про це вже активно говорять.

Юрій Богданов, спеціально для Главреда

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти