Хто переможе на виборах у США

14 березня 2024, 08:38
Від цих виборів можна очікувати чого завгодно.
Александр Кочетков, Джо Байден, Дональд Трамп
Олександр Кочетков, Джо Байден, Дональд Трамп / Колаж: Главред, фото: УНІАН

У Байдена і Трампа рівні шанси. На сьогодні Трамп обходить Байдена всього на 5%. Але кампанія не почалася, і ще не використані всі можливості кандидатів. Там ще буде і компромат, і взаємні звинувачення, і скандали. А ще з літніми кандидатами дорогою може щось трапитися, необов'язково зі здоров'ям. Вони можуть щось викинути, самі цього не очікуючи, що серйозно вплине на рівень їхньої підтримки: вони можуть упасти або щось забути, або щось таке з ними станеться, що серйозно вплине на думку виборців.

Тому 5%, на які Трамп випереджає Байдена, ні про що.

До речі, як кандидат Трамп дуже специфічний. Він взагалі є унікальним явищем. У Сполучених Штатах ще не було такого, щоб президент, який балотувався на другий термін, програв, до того ж зі скандалом, бо довго не хотів визнавати свій програш і зараз досі продовжує розказувати, що перемогу в нього вкрали, що насправді він Байдена тоді переміг, знову міг повернутися в якості кандидата на головний пост. Зазвичай у США так: усе, на пенсію, і забули. А тут Трамп повернувся, і його передвиборча кампанія дуже контроверсійна.

відео дня

Крім того, навколо нього безліч скандалів: щодо сексуальних домагань, бізнесу, шахрайства тощо. І, тим не менш, людина, замішана в такій кількості скандалів, щодо якої ведеться стільки судових розслідувань, продовжує бути головним кандидатом у президенти.

Для США це не є звичайним і типовим. І від цих виборів можна очікувати чого завгодно.

Що для України означатиме перемога Байдена, що - Трампа? Проблема в тому, що ми серйозно говоримо про те, хто - Трамп чи Байден - буде для нас вигіднішим. Потрібно, щоб було так, як на початку масштабного вторгнення Росії, коли Україна мала стовідсоткову двопартійну підтримку, і Києву було байдуже, хто очолює Штати - демократ чи республіканець, і як там міняються якісь чиновники.

Що робитиме в разі перемоги Трамп? Він чітко сформулював, що хоче закінчити війну як бізнесмен: викласти певні умови Путіну, певні умови Зеленському, а далі, використовуючи свій вплив, насамперед економічний, досягти домовленостей. Як бізнесмен, Трамп вважає, що немає нічого поганого в тому, що велика корпорація, тобто Росія, поглине маленьку корпорацію - Україну. Для нього це нормальний бізнес-процес, і можна домовитися про більш-менш прийнятні умови цього поглинання. Ось що відбувається, з точки зору Трампа. Цей бізнес-підхід може зіграти з нами недобрий жарт.

Сподіваюся, що Трамп занадто оптимістичний щодо можливості домовитися з Путіним, і Путін цей оптимізм зруйнує, тому що він хоче все - всю Україну, а не якусь її частину. А далі цілком може бути так, що у Трампа з Путіним не складеться, і Трамп образиться (він дуже образлива людина). І він почне мстити Путіну. Зрештою, все може повернутися таким чином, що за Трампа підтримка України Штатами буде навіть збільшена. При ньому є варіант, що Київ дотискатимуть до переговорів на капітулянтських умовах, а є варіант, що ображений на Путіна Трамп збільшить підтримку.

Олександр Кочетков, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти