Курс гривні у 2023 році: чи станеться обвал

28 грудня 2022, 07:00
Постійно клянчити гроші у західних країн не можна – вони не бездонні бочки.
За прогнозом Тараса Загороднього, суттєвого знецінення гривні у 2023 році не буде
На думку Тараса Загороднього, ключовий чинник, від якого залежить курс у 2023 році – терміни закінчення війни / Колаж УНІАН, Главред

В Україні йде війна, тому говорити про заощадження українців або про курс гривні немає сенсу. Головне завдання – зберегти країну, про решту подумаємо пізніше.

Втім, уже зараз український уряд міг би вжити необхідних заходів, перш за все, почати вибудовувати військову економіку, а не займатися дурницями на кшталт видачі грантів на розвиток теплиць. Які теплиці! Економіка повинна бути переведена на військові рейки і забезпечувати, в першу чергу, українську армію всім необхідним – від продуктів харчування та одягу до зброї. Адже це дозволить запустити і нові виробництва, і реіндустріалізацію.

А в країну, у якої буде потужне озброєння, яка здатна себе захищати, будуть вкладати гроші. Як, наприклад, в Ізраїль.

Ізраїль за площею – як наша Львівська область, при цьому 20% території становить пустеля. Ізраїль оточений сусідами, які його ненавидять і хотіли б розірвати. Але, тим не менш, у 70-х роках Intel там побудував завод із виробництва мікрочіпів, тому що було зрозуміло, що Ізраїль здатний себе захистити.

Нам потрібно діяти так само. Вже зараз потрібно вибудовувати військову економіку, проводити реіндустріалізацію. Це дозволить дати мільйонам українських безробітних роботу: нехай виробляють дрони або міни, шиють одяг, створюють харчування для армії. У нас повинні бути замкнуті цикли виробництва – це допоможе і забезпечити армію, і боротися з безробіттям.

Плюс для нас відкритий ринок ЄС і зняті всі мита, тобто Україна може експортувати що завгодно.

Тож зараз потрібно думати про виживання країни і боротьбу з безробіттям, а не переживати через курс.

Курс навряд чи сильно просяде в 2023 році. Адже все-таки Україні допомагають, в країну заходять гроші іноземців. Незважаючи на те, що економіка більш-менш адаптувалася до умов війни, наш уряд не робить всього необхідного і живе так, немов в країні нічого не відбувається.

Постійно клянчити гроші у західних країн не можна – вони ж не бездонні бочки. Та й така наша поведінка дає можливість недоброзичливцям України ставити питання. Наприклад, трампісти кажуть, що США дають Україні 60 мільярдів доларів, але для американців це вже суттєва сума – а що українці зробили, де українська зброя, чи перевели вони економіку на військові рейки тощо.

Отже, курс навряд чи суттєво просяде, принаймні вдвічі він уже точно не обвалиться. НБУ утримує курс гривні по відношенню до долара, оскільки є золотовалютні резерви.

Ключовий фактор, від якого залежить курс – терміни закінчення війни. Якщо війна закінчиться в середині літа 2023 року, то курс гривні може коливатися в коридорі 42-43 гривень за долар. Якщо ж війна затягнеться і виникнуть форс-мажори, він може скласти і 45 гривень за долар. Але величезного обвалу не передбачається.

Тарас Загородній, політичний і економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти