Курська операція: короткі підсумки

8 вересня 2024, 08:10
686
Станом на зараз РОВ, не дивлячись на посилення курського угруповання, не можуть стабілізувати ситуацію та продовжують втрачати територію.
ЗСУ, війна, Курськ
Курська операція підсумки / Колаж: Главред, карти ISW, фото: t.me/landforcesofukraine

За місяць СОУ вдалося встановити контроль на території понад 1 300 км², тим самим створивши буферну зону на кордоні з Сумською областю.

СОУ змусили відтягнути частину сил і засобів РОВ з інших ділянок зони БД в Україні до Курської області. Станом на 6 серпня в КО області перебувало угруповання РОВ чисельністю до 10 тисяч о/с. Станом на зараз це 35 тис. чол/з. Зокрема, йдеться про підрозділи:

  • -двічі утилізованої 155 ОБр МП;
  • -56-го ПДП, що перебуває зараз у вкрай скрутному становищі;
  • -810-ї ОБр МП, яка рік сточувала зуби об кремінь у Кринках, потім відправлена на Покровський напрямок, а після кинута в КО;
  • -11-та ОДШБр;
  • -488-й МСП зі складу 144-ї МСД;
  • -71-й МСП;
  • -38 ОМСБр;
  • -64-та ОМСБр;
  • -200-та ОМСБр;
  • -ОШБ "П'ятнашка" на кордоні КО і БілО;

Подейкують, що там є ще якийсь "Ахмат", але його зі складу СОУ ніхто поки не зустрічав.

відео дня

Вкрай цікавий момент щодо втрат.

Президент України Володимир Зеленський вперше озвучив кількість втрат РОВ саме в Курській області - це 6 тисяч тіл убитими і пораненими. З урахуванням нинішнього складу в 35 тис. і 6 тис. втрат, загальна чисельність ресурсу РОВ, задіяного в КО, за місяць склала 41 тис. тіл.

Станом на зараз РОВ, не дивлячись на посилення курського угруповання, не можуть стабілізувати ситуацію і продовжують втрачати територію, тобто, змушені будуть гнати ще сили і засоби із зони БД в Україні в КО, збільшуючи контингент щонайменше до 50 тисяч тіл.

СОУ перерізали найближчу і найважливішу рокадну "залізницю" - через Суджу, тим самим порушивши залізничну логістику. Паралельно було порушено й автомобільну логістику, контролем низки трас у КО і частковим вогневим впливом навіть по Е-38 - основній автомобільній артерії з Курська до Рильська.

Фактично, контрольована територія в КО дає змогу наносити удари вглиб території Росії.

СОУ взяли під контроль найбільшу газорозподільну станцію в Суджі, що так само є дуже важливим козирем.

Обмінний фонд. У перші дні Курської операції російські представники заявляли про припинення будь-яких переговорів з Україною, зокрема щодо обміну полоненими. 24 серпня відбувся обмін 115 на 115. Російське керівництво змушене йти на контакти, з урахуванням тієї колосальної кількості полонених, які захопили СОУ.

І важливий аспект - тотальний репутаційний удар по Росії, рівня якого не було з часів Другої світової війни. Хоча, 1969 року Китай на острові Даманський провів операцію на території СРСР. Але все ж, факт залишається фактом. Курська операція СОУ принизила Росію так, як ще ніхто і ніколи її не принижував. І вдіяти з цим вона нічого не може, що є ще більшим приниженням. Безсилля, яке побачили всі. Абсолютно всі.

Подобається, не подобається... а далі буде!

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти