"Лайт-версія": аналіз законопроекту про "реєстрових олігархів"

4 червня 2021, 06:40
Представлена "лайт-версія" законопроекту - "профілактична" атака на законопроект з ударною тезою про "медіа-рейдерство" очевидно мала ефект.
Верховна Рада
У Раду внесли законопроект про олігархів / Фото Facebook ВР

Спочатку загальні оцінки. Перше і найголовніше - це рух в правильному напрямку. Хоча, на мій погляд, обмежувати треба не тільки "надмірний" вплив олігархів на економіку і політику, а взагалі вплив великого бізнесу на велику політику. Тому що цей вплив відбувається не тільки на рівні центральної влади і не тільки від "великих олігархів", а й на регіональному рівні, часто навіть в більш брутальних формах.

Друге, - представлена "лайт-версія" законопроекту. "Профілактична" атака на цей законопроект з ударною тезою про "медіа-рейдерство" явно мала ефект. Напевно були і кулуарні (неформальні) попередження від власників великих мас-медіа (перш за все, телеканалів). Кількість обмежень для олігархів у цьому законопроекті дуже невелика і, скоріше, символічна.

читайте такожПрезидент взявся за боротьбу з олігархами: розкрито деталі законопроектуПо медіа взагалі ніяких явних і прямих обмежень. Але вони явно планувалися. За текстом законопроекту є норми про визначення "Засоби масової інформації" "електронного засобу масової інформації", "інформаційного агентства", є обмеження щодо ділової репутації для власників ЗМІ, але жодних прямих обмежень у цій сфері немає взагалі. Таке відчуття, що їх зняли в останній момент.

відео дня

Чому лайт-версія? Для того, щоб цей закон пройшов через Верховну Раду. Якби були жорсткі обмеження щодо мас-медіа, то цей законопроект з високою ймовірністю завалили б уже в першому читанні. Так що тактично це, напевно, правильно. Головне впевнено почати, а потім і сам законопроект, а потім і сам закон можна посилювати.

Про критерії включення до "Реєстру олігархів". Нічого нового і сенсаційного. Про головні ознаки статусу олігарха давно відомо. Тепер ці критерії відтворені і в законі. Експертні оцінки враховані повною мірою. Проблема в іншому, як юридично коректно встановлювати політичний і медійний вплив конкретних осіб?

В якості ознаки статусу олігарха доданий пункт про причетність до природних монополій і монопольний (домінуючий) статус. Тут також врахували зауваження та рекомендації деяких "експертів".

читайте такожУ Зеленського оголосили про нові ініціативи щодо олігархів і попередили про удар

Про кількісні критерії (за оцінкою бізнес-активів) для потенційних претендентів на потрапляння до "Реєстру олігархів". Сама цифра - один мільйон прожиткових мінімумів (2,27 млрд грн або 83 млн дол. США) - дуже умовна. Просто взяли круглу і зрозумілу цифру. І не мало, і не дуже багато. Є зазор і запас для лову різних олігархів, не тільки найбільших, але і з другого ешелону.

Адже у нас є не тільки всеукраїнські олігархи, а й регіональні. Судячи з різних рейтингів і списків найбагатших українців, цьому критерію можуть відповідати близько 150 осіб (цифра приблизна і округлена).

Взагалі, справа навіть не в формальному статусі "олігарх", а в тому, що великі гроші інвестуються у велику політику, щоб отримати надприбуток за рахунок політичного лобіювання певних державних рішень. Ось з чим треба боротися. Але тут не може бути простих рішень, а потрібно виробляти особливу методику протидії такій бізнес-політичній синергії. І для цього потрібні на порядок більш ефективні правоохоронні органи, в тому числі і антикорупційні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти