Особиста армія Кадирова небезпечна для Кремля

23 вересня 2023, 19:56
920
Якщо немає інформації про похорон Кадирова, інформація про його смерть не відповідає дійсності.
Кадиров
Навіщо російські спецслужби вирішили нейтралізувати армію Кадирова / Колаж Главред, фото скріншот з відео

Російські спецслужби цікавить навіть не стільки Кадиров, скільки нейтралізація його приватної військової компанії. Того самого полку "Ахмат" та інших підрозділів.

І давайте далі подивимося на ті події, які відбувалися вже після виведення ПВК. 31 травня знов Пригожин записує відео, де говорить про те, що кадирівські загони можуть звільнити декілька населених пунктів на території Донецької області, але не взяти під контроль всю так звану ДНР. Це знову викликає бурхливу реакцію з боку як Кадирова, так і його найближчого оточення. Відео записують вже його перші заступники, Даудов та Делімханов, де намагаються у принизливій формі спілкуватися з Пригожиним. Якою була відповідь? Жорсткою, з боку першого заступника Пригожина Уткіна, більш відомого на псевдо "Вагнер" або "Дев'ятий". Власне, з легкої руки Дмитра Уткіна ПВК і отримало назву "Вагнер". Уткін нагадав цим двом персонажам, що він знайомий з ними з Першої і Другої чеченських війн, і що тоді вони стояли по різні боки барикад. А також дає зрозуміти, що ПВК – не та організація, з якою можна розмовляти у подібних тональностях.

відео дня

І тут починаються цікаві процеси – 12 червня підрозділи, підпорядковані Кадирову, укладають договори з міністерством оборони Російської Федерації. Я нагадаю, що 10 червня міністр оборони країни-окупанта вийшов із заявою, що ним підписано розпорядження про те, що всі приватні військові компанії мають підписати прямі договори з міністерством оборони Російської Федерації. Тобто мова йде про те, що і "Ахмат", і інші підрозділи, підпорядковані безпосередньо Кадирову, позбавляють суб'єктності. Їх переводять під командування Міністерства оборони Російської Федерації, а відтак вони втрачають можливість впливати на процеси.

Фактично з липня місяця в українських ЗМІ починає тиражуватись інформація про проблеми зі здоров'ям, отруєння Кадирова та про ліквідацію його особистого лікаря. Причому варто говорити про те, що аналіз ситуації, яка дається на загал, дозволяє говорити, що подібний характер інформації розповсюджується найближчим оточенням самого Кадирова. Причому з ліквідацією лікарів там було декілька грубих помилок, але це окрема тема. Менше з тим, саме з липня місяця ми можемо говорити про початок інформаційної хвилі навколо можливої смерті Кадирова і, відповідно, чи то його отруєння, чи то ліквідації.

Якщо немає інформації про похорон Кадирова, інформація про його смерть не відповідає дійсності. Нагадаю конспірологам, що Кадиров все-таки син колишнього муфтія Чечні. І коли російські спецслужби мають бажання і натхнення ліквідувати, вони ліквідують – це досить яскраво проілюстрована на прикладі самого батька Кадирова, якого підірвали на стадіоні, не рахуючи чисельних жертв серед цивільних осіб і, відповідно, найближчого оточення. Це була показова ліквідація, і Рамзан Кадиров прекрасно розуміє можливі сценарії, як і те, на що здатні російські спецслужби. Тому і запущений механізм – він діє на випередження, щоб унеможливити сам факт своєї фізичної ліквідації. Це практика спецслужб: якщо відомо про якісь деталі спецоперації, а тим більше про так званий активний характер операції, то оприлюднення інформації дає можливість знизити ризики проведення цих операцій. На це і розраховує Кадиров.

Що стосується ситуації в Чечні, то заворушень там не буде. Це або нерозуміння взагалі традицій Чечні, або намагання видати бажане за дійсне. Чечня – це тейповий (клановий) характер, і Кадиров, по-перше, належить до одного з найбільших тейпів Чечні. По-друге, він перебуває при владі фактично 20 років, і за цей час ним створена жорстка вертикаль підпорядкування. На всіх основних посадах його найближча рідня або люди, яким він абсолютно довіряє. Тобто якщо ми розраховуємо на масові протестні рухи на території Чечні, це викликає певні питання. Скоріше за все, Російська Федерація в особі російського диктатора і, відповідно, російських спецслужб одного феодала замінять іншим без особливих політичних амбіцій. У чому і полягає велика помилка Кадирова,бо він напевно розраховував на те, що так звана спецоперація понизить особистий рейтинг Путіна і похитне його абсолютно владу на території Російської імперії.

І, відповідно, Кадиров намагався цим скористатися. До речі досить показовий факт, що Кадиров відмовився проводити мобілізацію на території Чечні 22 вересня 2022 року. Тобто рік тому він заявив, що в Чечні не буде проходити російська мобілізація, і це був виклик центральній російській владі. І, відповідно, вже тоді стало зрозуміло, що він виходить з підпорядкування, і будуть задіяні механізми, щоб повернути ситуацію до контрольованого русла. Те, що ми з вами зараз і спостерігаємо. Тобто відбувається ліквідація його бойових загонів – їхнє підпорядкування міністерству оборони РФ, їхня фактична утилізація на лінії бойового зіткнення. Причому утилізують не тільки кадирівські загони, але й військові підрозділи, створені за національною ознакою.

Та сама доля спіткала і два осетинські батальйони, які кинули на запорізький напрямок, адже вони, фактично, вирізані ЗСУ "до коліна", тобто зазнали катастрофічних втрат. Тобто таким чином Російська Федерація намагається вирішити для себе два питання: ліквідації в їхньому розумінні незаконних збройних формувань, і зміни демографічного характеру на тих територіях північного Кавказу. Тобто росіяни знищують чоловіче населення і використовують так звану СВО для вирішення своїх питань.

Хто такий Дмитро Снєгирьов

Дмитро Снєгирьов (11 жовтня 1971, Луганськ) – експерт з військових питань, блогер. Історик і юрист. Співголова громадської ініціативи"Права Справа".

Дмитро Снєгирьов, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти