Ліквідація дуже вигідна: на Путіна почалося конкурентне полювання

11 травня 2023, 08:58
"Чекісти", відмовившись від красивої ліквідації Путіна на параді від імені України, створили собі нові проблеми.
Путина
Кремлю була б дуже вигідна ліквідація Путіна / скріншот

Кремль упустив шикарний шанс підірвати Путіна в прямому ефірі 9 травня, чим сильно ускладнив собі все. По суті, це зрив тіньових переговорів через те, що "чекісти" не наважилися розіграти виставу "на миру і смерть красна".

Фізична ліквідація Путіна після видачі МКС ордера на його арешт за масове викрадення дітей в Україні стала обов'язковою умовою легальних переговорів для РФ про припинення війни і прийнятні умови капітуляції. Альтернативою їм може бути тільки доставка Путіна до суду в Гаагу, але це неприйнятно для Кремля по масі причин. З Путіним Кремль може вести переговори тільки про безумовну капітуляцію. Без Путіна у Кремля є простір для торгу про умови, так як з'явиться можливість звалити багато чого на мертвого Путіна.

Хто такий Сергій Климовський

Сергій Климовський - український історик і блогер, кандидат історичних наук, відомий археолог. Довгий час займався розкопками на території української столиці. Є творцем київського громадського музею "Замкова Гора". У блозі на своїй сторінці у Facebook аналізує питання політики, геополітики, російсько-української війни.

відео дня

Ліквідація Путіна в прямому ефірі 9 травня "чекістами" з переведенням стрілок на Україну різко посилила б позиції Кремля на тих таємних переговорах, які він вів в Будапешті через папу Римського, в Нью-Йорку під дахом будівлі ООН і ще десь. Попутно Кремль отримав би і масу медійних дивідендів, особливо в РФ. Але в Кремлі від ліквідації 9 травня відмовилися, чим позбавили себе можливості перевести ці переговори в публічний режим. В силу цієї обставини генсек ООН Антоніу Гуттеріш за кілька годин до параду в Москві заявив, що переговори, на його думку, марні, так як Україна і РФ впевнені, що можуть перемогти у війні. Заява Гуттеріша - це публічне повідомлення, що таємні переговори з Москвою про припинення війни припинені.

Тепер їх відновлення з переведенням в публічний режим можливе тільки за двох умов – виведення військ РФ з усієї окупованої ними території України, включаючи Крим, і прибуття Путіна в Гаагу. Саме для цього Україна і Нідерланди домовилися 4 травня спільно вимагати видачі в Гаагу всіх військових злочинців і осіб, винних у геноциді українського народу. Але це саме те, чого найменше хочеться всім в Кремлі.

Якби "чекісти" ліквідували Путіна 9 травня, то позбулися б другого пункту як вже обов'язкової умови початку публічних переговорів. При такому сценарії тимчасово виконуючим обов'язки президента, згідно з регламентом, став би прем'єр Мішустін. Він призначив би дострокові вибори і через місяць РФ отримала б нового президента. На час до його появи Мішустін уклав би перемир'я і почав би виведення військ за якимось графіком. Початок повноцінних переговорів з Україною про укладення миру, репарації, про порядок видачі військових злочинців і з інших питань відклали б до інавгурації нового президента РФ.

Це був найзручніший сценарій для Москви і не дуже зручний для нас. Його можна порівняти з ситуацією, якщо б в 1943 р німці вбили б Гітлера і почали переговори про припинення війни, як це їм пропонували Великобританія і США. У цьому випадку було б повернення до кордонів 1939 р.в Європі, Німеччина не піддалася б окупації, і за прикладом Італії її денацифікацію проводили б самі німці. Без репарацій, зрозуміло, зовсім обійтися було б не можна, але знижки зробили б.

Але кордони 1939 р. не влаштовували Сталіна, так як це означало, що доведеться повернути незалежність країнам Балтії і території, відібрані у Фінляндії та Польщі. Під тиском Великої Британії та США польський уряд у Лондоні був би змушений визнати незалежність західних частин України та Білорусі, що створило б проблему Сталіну. Тому він зажадав припинити готувати замах на Гітлера, що виходило на фінальний етап, і організацією вбивства фюрера продовжили займатися тільки британці з американцями. Але змова і вибух 20 липня 1944 р.пройшов невдало. Відгомін тих подій - місця в ООН, які отримали Білорусь і Україна, єдині з 16 республік СРСР. Так Сталін знайшов спосіб не повертати Польщі її так би мовити "східні Креси". РРФСР місця в ООН не мала, а Карело-Фінську РСР в 1956 р анулював Хрущов, коли всім став очевидний провал цього проекту.

"Чекісти", відмовившись від красивої ліквідації Путіна на параді від імені України, не тільки самі закрили собі найкоротший і оптимальний шлях до переговорів про завершення війни, а й створили собі нові проблеми.

Тепер, якщо вони захочуть почати переговори за цим сценарієм, фактично аналогічним тому, який Великобританія і США в 1940-ті пропонували німцям, їм прийде повернутися до питання про фізичну ліквідацію Путіна.

Найбільш ефектно це можна зробити вже через місяць – 12 червня в так званий "день расеї", що з'явився в результаті оголошення РРФСР свого суверенітету від СРСР. У цей день можна підірвати обличчя, схоже на Путіна, теж на публічному заході. Наприклад, на стадіоні в Лужниках, і за традицією звинуватити в цьому Україну. Медійний ефект буде, але не настільки сильний, якби це сталося 9 травня. Ефект буде змазаний і змінами, які за місяць можуть відбутися на фронті і в геополітичній ситуації. Путін до цього часу може почати сильно дратувати навіть росіян, через що ті медійні дивіденди, на які розраховують в Кремлі, можуть виявитися дещо іншими.

Але в будь-якому випадку, це більш продуктивно, ніж тиха смерть від хвороб, яку з 2019 р.передрікає йому професор Соловей або повідомлення Пєскова без картинки, що українські диверсанти замочили Путіна в підворітті або в сортирі, як той любив. У цих варіантів є свої переваги, але вони явно не підпадають під формулу "на миру і смерть красна".

Обстановка, в якій пройшов парад, наводить на думку: між різними угрупованнями в Кремлі намітилася конкуренція за те, хто з них ліквідує Путіна і зможе підтвердити, що це зробив саме він. Свідченням цьому два факти - парад пройшов в прискореному режимі, так би мовити, в темпі вальсу, і терміновий виклик 8 травня в Москву всіх глав держав із залишків СНД.

Москва явно поставила їм ультиматум, якщо вони не з'являться, то вона відключить їм все, що може відключити, назве "нацистами" і відправить до них натовпи біженців. У Киргизстані наплив біженців від мобілізації з РФ призвів до різкого зростання ціна на оренду житла і продукти. Через нашестя росіян інфляція в Киргизстані восени підскочила на 14% на рівному місці. Як люблять говорити в РФ, можемо повторити.

Тож не дивно, що всі глави СНД вирішили: дешевше злітати в Москву, ніж вступати з нею в конфлікт. Однак, всі вони дружно продемонстрували Москві, що теж можуть відключити їй дещо, якщо вона буде нахабніти. Ні в кого з них на піджаку не було колорадської стрічки. Лукашенко був зі стрічкою кольорів прапора БРСР, а Мірзієєв зі стрічкою кольорів прапора Узбекистану. Решта без стрічок. Тільки молодий Бердимухамедов, який став у спадок президентом Туркменістану в березні 2022 р.і в червні підписав договір про партнерство з Путіним, прикріпив до себе колорадку. Такий тихий ляпас Кремлю.

Цей терміново створений за ніч навколо Путіна на параді "бронежилет" з глав країн СНД вказує на високу ймовірність замаху. "Вежі" Кремля явно боялися не дрона з України, а того, що одна з них підірве Путіна без згоди інших. Схоже, починається конкурентне полювання на Путіна. Лукашенко, про всяк випадок, вже теж заявив, що на нього в Мінську готували замах, поки він був у Москві, але глава КДБ Іван Тертель встиг всіх швидко заарештувати.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти