Пастка для України: чому Кремль став наполягати на припиненні вогню

26 травня 2022, 09:16
Закінчення активних бойових дій прибере Україну з актуального порядку європейської громадської думки і в майбутньому допоможе послабити санкції проти РФ.
військові, війна, ЗСУ
Росія і захід намагаються нав'язати Україні припинення вогню на невигідних умовах / Фото Reuters

Сценарій заморожування конфлікту сьогодні для Путіна - не тільки загальновизнаний базовий сценарій розвитку подій, а й точка докладання зусиль великого західного лобі "припинення вогню". Масштабний план перемир'я був запропонований італійським урядом.

Не можна сказати, що у стратегії "припинення вогню", тобто стратегії примусу України до Мінську-3, але при набагато більш великих захоплених Росією територіях, не було раціональних підстав. По-перше, російські війська продовжують розширювати, хоча і вкрай повільно, зону свого контролю на юно-сході України. По-друге, у Заходу немає ефективного плану реалізації нафтогазового ембарго проти Росії, очікування ембарго женуть ціни на нафту і газ вгору, а Саудівська Аравія, судячи з усього, відмовляється допомогти заходу західну коаліцію.

Ці розумні аргументи не повинні, однак, приховати від нас розуміння політичних наслідків Угоди про припинення вогню. Перемир'я буде вигідне Кремлю, невигідно Україні і продемонструє слабкість Заходу перед обличчям путінської стратегії "підвищення ставок". У стані "неліберального капіталізму" воно буде сприйняте як капітуляція Заходу і нова демонстрація того, що "Володі все сходить з рук, тому що він не боїться, а лякає їх".

відео дня

Практичні наслідки угоди про припинення вогню добре відомі-вони будуть повторенням наслідків Мінських угод. Росія буде закріплюватися на захоплених територіях і інтенсивно інтегрувати їх. Можливо, загрозу включення їх до складу Росії Путін буде використовувати в торзі, але, може бути, і швидко оголосить території частиною Росії. В результаті, До речі, виникне і привід до нової війни в зручний для Путіна момент: відновлення захоплених територій в їх адміністративних межах (як це було в лютому).

Захід змушений буде проковтнути це, просто тому що у нього "не залишилося більше санкцій". І в цьому випадку захід буде виглядати особливо шкода: вийде, що він сам лобіював сценарій, який повторює те, як йому тільки що дали ногою під зад.

Зрозуміло, головним наслідком угоди про припинення вогню стане відкладання стратегії відмови Європи від російських енергоносіїв. Звичайно, як мета вона залишиться в порядку, але плани реструктуризації європейських енергетичних ринків придбають риси радянського довгобуду.

Важливо розуміти головний політичний наслідок Угоди про припинення вогню. Закінчення активних бойових дій прибере Україну з актуального порядку європейської громадської думки. Європейські лідери-Еммануель Макрон, Олаф Шольц і Маріо Драгі – не будуть піддаватися такому тиску знизу на користь України. Це призведе не тільки до відкладання дерусифікації Європейського енергетичного ринку, але і до ще одного найважливішого наслідку, на яке якраз і розраховують в Кремлі: до фактичного послаблення санкцій.

читайте такожРосія готова підпалювати Європу: як відмова України капітулювати зіпсувала серйозним людям планиУ глобалізованій економіці санкції не така проста річ. Як обмежити рух товарів і капіталу в тих країнах, які не приєдналися до них? Санкціонувати і їх, повністю політизувавши світову торгівлю?

У гострій фазі конфлікту громадська думка вимагає ефективності покарання, тому стимули вводити вторинні санкції високі. Війна є війна. Але в умовах перемир'я і відсутності тиску знизу вторинні санкції виглядають занадто обтяжливою річчю для національного бізнесу. Як показав досвід санкцій 2014 – 2015 рр., через пару років "мирного співіснування" санкції перетворюються на порожню обгортку. Відпрацьовуються шляхи їх обходу, виникають субститути і схеми, в результаті первинні санкції виявляються лише зручним способом зберегти особу, реальну ціну якій всі добре знають.

Кирило Рогов, російський політолог

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти