Лукашенко добалакався до самоліквідації

30 серпня 2022, 06:24
Лукашенко - це порожнє місце в усіх відношеннях, таке ж, як призначенці Кремля в Луганській і Донецькій областях або в Абхазії.
Лукашенко
Лукашенко добалакався до самоліквідації, вважає Климовський / Reuters

Лукашенко в п'ятницю 26 серпня гордо заявив, що Путін таки дав йому ракети з ядерними боєголовками і дозволив стріляти ними за власним розумінням. Вперше він говорив, що отримає ядерну зброю від РФ наприкінці червня, рівно два місяці тому. Тепер лукашенко самовдоволено підкреслив, що він з Путіним даремно язиками не базікає, і ядерна зброя вже у нього є.

Реакція на це урядових структур в Україні і в світі поки майже нульова з низки причин. По-перше, всі прекрасно розуміють, якщо Москва оснастила свої літаки в Білорусі ракетами з ядерними боєголовками, то це точно не означає, що командувати ними буде лукашенко. Після вторгнення 24-го лютого ніхто не сприймає лукашенка як самостійну фігуру, а Білорусь як суверенну державу. Він і картоплею зараз може торгувати, тільки якщо поставить про це до відома Москву. По-друге, після його розповіді про карти зі стрілочками, як Україна хотіла напасти на Білорусь 25 лютого, а він цьому запобіг і всіх випередив, у лукашенка репутація божевільного на замовлення. Є навіть здивування, чому він не показує на карті, як Тайвань хотів напасти на Китай, щоб захопити Білорусь.

Лукашенко - це порожнє місце в усіх відношеннях, таке ж, як призначенці Кремля в Луганській і Донецькій областях або в Абхазії. Більш важливим є питання, навіщо Москва послала його зробити таку епатажну заяву і ще перед вихідними останнього тижня відпускного сезону для Конгресу США і більшості парламентів Європи.

відео дня

Перш за все, логічно побачити в цьому реакцію Москви на відповідь "Так", який дала Ліз Трас на питання: "Чи зможе вона натиснути ядерну кнопку, якщо буде потрібно?". Таке питання акторові, який виконував роль британського прем'єра, був заданий кілька десятків років тому в одному коміксі. Те, як "прем'єр" видавлював з себе "так" і коментарі, було предметом іронії і сарказму. Де-факто опоненти повторили цю сценку з Ліз Трас, висунутої на пост прем'єр-міністра. Але це питання до Трас втратило свій ігровий відтінок після того, як навесні на центральних телеканалах РФ пройшло всенародне обговорення теми: скільки треба ракет з ядерними боєголовками, щоб Британія опустилася на морське дно, і як швидко вони з РФ долетять.

У Кремлі були приголомшені двома речами: тим, як Ліз Трас впевнено відповіла, і тим, що якась Британія може застосувати ядерну зброю по РФ. Гаразд, якби це вимовили в США або в Китаї, але в Лондоні, – це вже просто образливо. Того й дивися, його поганому прикладу піде і Париж. Тому кремлівська пропаганда вирішила, що треба обов'язково дати гідну відповідь. Відповісти британським лакеям США повинна не РФ, а хтось із її друзів з ядерною зброєю. Але так як їх у неї немає, КНДР не друг РФ, і навіть не товариш, то наказали Лукашенку розповісти про білоруські літаки. Той у такій дрібниці "старшому братові" відмовити не міг, і гордо заявив, що володіє ядерною зброєю.

Ця заява повинна була показати всім, РФ не самотня у своїй ненависті до України і світу, і що у неї є маленький вусатенький братик з ядерними боєголовками на літаках. Нехай тепер на вихідних всі подумають, що б це означало. Москва таким ходом не тільки заспокоїла химери в своїй голові, але і вирішила для себе чотири більш практичних питання.

Перше, російська авіація тепер може завдати удару ядерними ракетами з території Білорусі, і Москва оголосить, що це зробила не вона, а авіація лукашенка. Навіть вимагатиме термінового засідання Радбезу ООН, щоб розглянути, чим таким жахливим загрожували цій "добрій людині", що вона була змушена застосувати ядерну зброю. По-друге, з 26 серпня лукашенко і всі білоруси стали заручниками Кремля. Досить одного пуску ракети з ядерною боєголовкою з Білорусі, і вона автоматично стає учасницею війни, навіть якщо лукашенко кричатиме, що це зробив не він. По-третє, у відповідь по Білорусі щось прилетить, нехай і не багато, і Москва отримає дві можливості – дізнатися, як "гнилі демократи" можуть відреагувати на ядерний удар, і поспостерігати за ОБМЕЖЕНОЮ ядерною війною на території України і Білорусі, як пробному варіанті, не доводячи її до ударів по РФ. По-четверте, в Кремлі вирішили, що це дозволить безкарно обстрілювати Україну з Білорусі, погрожуючи ядерним ударом, і 28 серпня перевірили, обстрілявши Сарни та інші міста Волині. Для Кремля це дуже актуально, бо він ухвалив рішення звести таким способом до мінімуму надходження озброєнь в Україну, а зробити це можна лише стріляючи з Білорусі. Так що, заява лукашенка - це гарантія того, що ракетні удари по Волині продовжаться.

читайте такожПривітання Лукашенка з Днем Незалежності: про що подає сигнали білоруський вождьБілоруський "колгоспник" міг довго водити московських "чекістів" навколо пальця, поки ті й самі не дуже розуміли, чого вони власне від нього хочуть. Але коли вони розібралися в своїх бажаннях і виділили пріоритетні, то поклали на стіл наган і "колгоспник" швидко обмочив штани і знітився. "Чекісти" визначилися, що зараз у них в пріоритеті ракетні удари по Волині, а анексію Білорусі краще відкласти до закінчення війни, щоб мати ще один голос в ООН і свободу рук. Навіть взагалі відмовитися від офіційного оформлення її, що їм нічого крім піар-ефекту в РФ не дає. Вони і так керують Білоруссю на свій розсуд, а офіційна анексія створить дві проблеми, зовсім не потрібні їм. По-перше, вона зрівняє білорусів у статусі з іншими холопами Москви, що накладно по багатьох позиціях. Знову знайдені білоруські раби будуть нити і вимагати до себе такого ж ставлення і пайка як у корінних холопів Великої Москви. По-друге, офіційна анексія Білорусі викличе новий приплив так званої русофобії в ООН і не тільки в ній. І те, і інше Кремлю ні до чого, особливо зараз.

Так що, лукашенко, завдяки російсько-українській війні, зберіг номінально титул суверенного повелителя всією Білоруссю, але добалакався до самоліквідації. Його слова про літаки можна було б ігнорувати, якби не три обставини.

Перший, твердий намір Кремля продовжити обстріли Волині, щоб позбавити Україну зброї. По-друге, лукашенко всіх дістав і його слова про ядерну зброю достатня підстава для розгляду цієї теми в ООН і для виконання США і Великобританією зобов'язань за Будапештським договором, якщо виходити з того, що вони включаються лише в разі загроз Україні ядерною, а не звичайною зброєю. По-третє, він виповз з ракетами в момент, коли всі і так спантеличені російськими терористами на ЗАЕС, які влаштовують на ній аварії, порошать радіацією і погрожують зробити її великий викид. Північно-східний вітер 28 серпня і без них приніс на північ України і в Київ пил і гар від палаючих лісів і торфовищ в РФ. Росія точно не згниє як Захід, оскільки згорить. В результаті стало зрозуміло, якщо російських терористів з ЗАЕС вдасться викурити, то заміною їм станете ядерний терорист лукашенко, а МАГАТЕ – це не засіб для його викурювання.

Поки влітку ракети з Білорусі в Україну не прилітали, лукашенко міг сидіти в Мінську і гундіти про що завгодно. Але після його слів про ракети з ядерними боєголовками і обстрілу Сарн ситуація кардинально змінилася, притому, що Москва і сама її розжарила "Іскандерами" в Калінінграді. Лукашенко сам створив ситуацію, коли з ним і російськими військами, що окупували Білорусь, треба терміново щось робити і починати комплексну операцію під кодовою назвою "Вигнання з Білорусі тарганів".

Очевидно, що Україна поодинці "Вигнання з Білорусі тарганів" здійснити не зможе, при всьому своєму бажанні. Але поки що не очевидно, що країни демократії мають її план. Однак, цілком очевидно, що така операція включатиме три напрямки.

Перше, політико-дипломатичний, в який може увійти призупинення членства в ООН Білорусі або її виключення у зв'язку не тільки з агресією, але і втратою нею суверенітету. Де-факто, країна Білорусь є, але держави Білорусь немає, а є "Білоруський департамент" при військовому міністерстві РФ.

Другий, військовий напрямок операції, може мати найширший дискурс. Найбільш логічно почати з заборони польотів над Білоруссю, оскільки будь-який літак в її небі може нести ракети з ядерними боєголовками і куди він їх випустить, не знає навіть лукашенко. З цієї причини будь-який об'єкт в повітрі над Білоруссю є потенційною загрозою людям і його слід збивати без попередження. Штатні гуманісти з університетських кафедр можуть заперечити, що це не гуманно, і цивільна авіація повинна літати, тому, що це зручно. Зверну їхню увагу на той факт, що вона не літає вже півроку над Україною, а також над Ростовською областю і Краснодарським краєм РФ, і нічого, росіяни не завалили Кремль гнівними листами.

Контури третього економічного напрямку такої операції нещодавно окреслив Павло Латушко, член перехідного Кабінету як тимчасового уряду Білорусі. Так як на Білорусь санкції поширюються в меншому обсязі, ніж на РФ, то вона стала для росіян своєрідним замінником горезвісного заходу, куди їм, незважаючи на всю свою скрепність, хочеться потрапити і отоваритися. Шоп-тури московитів до Білорусі за європейськими товарами стали буденністю, підтримують на плаву режим Лукашенка і продовжують його агонію. Латушко пропонує ЄС зовсім припинити торгівлю з Білоруссю, що явно гуманно, бо лукашенко менший час буде битися в конвульсіях, а широкі верстви московитів стануть більш тямущими.

Кабінетні гуманісти з ЄС, зрозуміло, заперечать, продаж ліків в Білорусь і в РФ забороняти не можна. Вони не спробують змоделювати як країни антигітлерівської коаліції шлють ліки Третьому Рейху і його доблесному Вермахту. Виходить асиметрія - РФ може роздувати ціну газу для ЄС і обіцяти заморозити його жителів, але не продавати їй ліки – це негуманно. Можна втішити таких гуманістів трьома фактами. Путін для нанесення удару по аграрному сектору ЄС заборонив сім років тому купувати в ньому продукти і нічого: ніхто в РФ не помер через це, і протестувала тільки богема, що купує їх на "чорному ринку" з переплатою. Богема переплачувати не хотіла. По-друге, це стимулює імпортозаміщення в РФ і Білорусі, постійно рекламоване в них.

По-третє, РФ обходить такі заборони через російські фірми, зареєстровані в Білорусі, Грузії, Туреччині, Ізраїлі та інших країнах, де вони під санкції не потрапляють. Для РФ це виходить дорожче, але виробники і продавці в ЄС нічого не втрачають, і дещо заробляють посередники: фірми і країни. Тільки в Грузії після 24 лютого громадяни РФ відкрили 6 тис. фірм і купили 30 тис. об'єктів нерухомості для житла і бізнесу. Всього за півроку до Грузії в'їхало 250 тис. громадян РФ і кілька тисяч з них отримали посвідку на проживання. Притому, що населення Грузії - 3,7 млн осіб. Уряд "Грузинської мрії" називає це "політикою не роздратування агресора". Таких цифр як по Грузії по Білорусі немає, але ідентична тенденція є, і російське проникнення в неї почалося раніше.

Протести 2020 р. у Білорусі московські політологи і опозиціонери любили називати "картинками з майбутнього РФ". Операцію "Вигнання з Білорусі тарганів" вони зможуть теж так назвати. Власне, Кремлю теж цікаво подивитися на прикладі Лукашенка, що станеться з РФ, якщо там оперативно не знімуть бренд "Путін" з усіма витікаючими з цього наслідками. Для Кремля, перш, ніж це зробити, вкрай важливо визначитися, чи треба сприймати політиків США і Європи як серйозних людей, або можна ставитися до них як до політичних імпотентів, що прикривають грізними заявами своє безсилля. Для того, щоб це з'ясувати, Кремль і підштовхнув Лукашенка до заяви про ядерні ракети і літаки в очікуванні, якщо це зійде йому з рук, то зійде і РФ. Якщо не зійде лукашенку, то теж нічого страшного, не дуже він нам був дорогий, а за Білорусь після його ліквідації можна поборотися і гібридними методами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти