Лукашенко хоче всидіти на двох стільцях: чи готова РФ до нового наступу на Київ

20 травня 2024, 06:10
2297
Росія вже задіяла наявні в неї ресурси на полі бою в Україні.
Лукашенко хоче всидіти на двох стільцях: чи готова РФ до нового наступу на Київ
Росія готується перекинути військові ешелони до Білорусі / Колаж: Главред, фото: УНІАН, mil.in.ua, 31 окрема механізована бригада

15 травня спільнота залізничників Білорусі опублікувала інформацію про проведення підготовки до перекидання ешелонів російських військ з технікою та особовим складом на територію країни.

Звісно, у багатьох з нас одразу торкнуло серце, оскільки ми памʼятаємо події лютого 2022 року, а також тих місяців напередодні, коли країна-агресор Росія за допомогою залізниці переміщувала свої ресурси до Білорусі задля атаки на північ України, Житомирщини та Київщини.

Поточний процес повʼязаний більше з масштабними маневрами військ РФ та Білорусі, які мають відбутися наступного року. Чи буде готова білоруська залізниця за короткий проміжок часу забезпечити перекидання ворожої армії цього року – невідомо, бо поки що немає чого перекидати, адже Росія вже задіяла наявні в неї ресурси на полі бою в Україні. Тому усі ці застереження поки що не на часі.

відео дня

А зважаючи на те, як РФ втрачає військові ресурси, то невідомо, чи буде їй що виставляти на полі бою. Саме на це і натякають провідні західні експерти, які постійно моніторять ситуацію в рамках російсько-українського протистояння – зокрема, вони прямо кажуть про те, що з 2025 року РФ почне відчувати серйозний брак не лише ресурсів, а в першу чергу озброєння та бронетехніки.

З іншого боку, білоруська диктатура в особі Лукашенка хоче всидіти на двох стільцях і одночасно мати як безперебійне фінансування з боку уряду Путіна, так і виглядати таким собі миротворцем.

Тим не менше, відповідні розвідувальні та контрдиверсійні дії на території Білорусі відбуваються. І оскільки білоруські спецслужби бачать, як час від часу в РФ активізується рейкова війна, під час якої палають релейні шафи, виходять з ладу елементи забезпечення безперебійного функціонування залізничної інфраструктури, відбувається приховане приготування до ймовірного перекидання військ.

Однак діяльність білоруських партизанів досить ефективна, тому усі намагання Росії приховати певні процеси зазвичай стають відомими широкому загалу. Не кажучи вже про інформацію, якою володіють виключно спецслужби не лише України, а й інших країн-союзників.

Теоретично Росія може використати ці сили для військової операції на Чернігівщині, але недарма Лукашенка вважають чемпіоном з петляння серед лідерів пострадянського простору. І не думаю, що досвід, який він отримав взимку 2022 року, минув поза увагою Лукашенка. Тим паче, що він усіляко уникає будь-яких спроб Путіна залучити білоруську армію на територію України. Інакше це уже давно би сталося.

Владислав Селезньов, колишній речник Генерального штабу ЗСУ, полковник запасу, військовий експерт, спеціально для Главреду

Хто такий Владислав Селезньов

Владислав Селезньов - український військовий експерт, журналіст. Полковник Збройних сил України.

До окупації Криму країною-агресором Росією працював начальником кримського медіа-центру Міністерства оборони України. Коли Кримський півострів захопили російські окупанти, залишився вірним українській присязі і переїхав до Києва.

Після початку АТО на Донбасі в 2014 році був призначений керівником пресцентру оперативного штабу Антитерористичної операції на сході України.

У період з листопада 2014 по 2017 рік - начальник пресслужби Генерального штабу Збройних сил України.

Наприкінці 2017 року звільнився з ЗСУ у зв'язку із завершенням контракту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти